דלג לתוכן

פרויקט מיוחד: 5 אירועי הבריאות ששינו את 2016

מנגיף הזיקה ועד לחרם הג'אנק פוד בחסות משרד הבריאות: ריכזנו עבורכם את 5 אירועי הבריאות המשמעותיים ביותר שהתרחשו בשנה החולפת והשפיעו על כולנו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/12/2016 תאריך עדכון: 14/05/2019
12 דקות קריאה

1. שמעון פרס נפטר משבץ מוחי

אין ספק שהאירוע המטלטל ביותר של השנה הייתה פטירתו של שמעון פרס. פרס, אחד מהפוליטיקאים הוותיקים ביותר בזירה הציבורית שלקח חלק משמעותי בעיצוב דמותה של המדינה שאנו מכירים היום, אושפז לאחר שלקה בשבץ מוחי וסבל מדימום מאסיבי בראשו. ראיינו את פרופ' ישראל שטיינר, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית חולים בלינסון במרכז רפואי רבין, כדי לברר מה זה בעצם שבץ מוחי והאם ניתן למנוע אותו. 


מהו שבץ מוחי?

"שבץ מוחי או אירוע מוחי או שבץ מתייחס  לפגיעה או הפרעה באספקת דם למוח, ומתרחש כשיש הפרעה באספקת הדם לרקמת מוח. הפרעה זו נגרמת במרבית המקרים בגלל חסימה של כלי דם המונעת אספקת דם, חמצן וחומרי מזון לרקמת מוח", מסביר פרופ' שטיינר, "תחת המונח אירוע מוחי מופיע גם דימום תוך מוחי. דימום זה נובע מהפרעה במבנה ושלמות כלי דם: דימום לתוך רקמת המוח או חללי המוח, דבר הדורש טיפול שונה. עם זאת, במרבית המקרים". 



קראו עוד: המחלה שהרגה את פרס: כיצד מטפלים בשבץ מוחי?


ממה נגרם שבץ מוחי? 

"ישנן שלוש סיבות הגורמות לשבץ מוחי", מפרט פרופ' שטיינר," הראשונה היא היצרות של כלי דם. במרבית המקרים היצרות זו נגרמת עקב רקע של טרשת עורקים שמואצת או נגרמת מעישון, הפרעה במטבוליזם, מחלת הסוכרת, יתר לחץ דם וגורמים תורשתיים. היצרות זו גורמת להפרעה בכלי הדם, הנסתמים או נסגרים, ואז ישנה הפרעה באספקת הדם. 

הסיבה השנייה היא תהליך של קרישיות יתר. מטרת מערכת קרישת הדם היא למנוע דימום מאסיבי העלול לגרום למוות. עם זאת, ישנם מקרים בהם מערכת הקרישה מקרישה יתר על המידה את הדם, ואז נוצרים קרישי דם בכלי הדם הקרובים למוח ובמוח עצמו, דבר המונע אספקת דם סדירה. 
סיבה שלישית ואחרונה להתרחשות שבץ היא תסחיפים. תסחיפים הינם קרישי דם במקומות מרוחקים, בדרך כלל בלב, הנסחפים עם זרימת הדם. תסחיפים אלו מגעים לכלי הדם במוח ומונעים את אספקת הדם".


מהם הסימנים לאירוע מוחי?

"מכיוון שהשבץ המוחי מופיע כמעט תמיד בבת אחת, הסימן להתרחשות שבץ הוא הופעת חוסרים נוירולוגים המעידים על פגיעה בתפקוד המוח: הפרעה בתחושה, חוסר שיווי משקל, הפרעה בראיה. ייתכן שההפרעות יופיעו בחטף ולכן יש להיות ערניים". 



האם ניתן למנוע שבץ מוחי? אם כן, כיצד?

לפי פרופ' שטיינר "הטיפול הכי טוב הוא להימנע מלהגיע למצב בו צריך טיפול אקטיבי. להימנעות זו קוראים "מניעה ראשונית" ומטרתה לטפל בסיכונים שעלולים לגרום לאירוע מוחי: לא לעשן, לטפל ביתר לחץ דם, לטפל בסוכרת, להוריד עודף שומנים. בנוסף, במידה ויש גורמי סיכון ומשתנים נוספים המאיצים את הבעיה יש לטפל בהם. למשל, אם יש עדות או רמז להפרעה בלב יש לבדוק אם אפשר למנועה. 

בנוסף על המניעה הראשונית ישנה גם "מניעה משנית". המניעה המשנית מתמקדת בטיפול בגורמים העלולים לגרום לאירוע לב. לדוגמה, את הקצב של טרשת עורקים, לאט את תהליך יצירת קרישים או הצרה של דפנות כלי הדם. המניעה המשנית נעשית על ידי מתן ומרים המדללים את הדם ומאיטים את יצירת הקרישים ואת טרשת העורקים. בנוסף, אם מזהים שיש כלי דם בדרכם אל המוח או בתוכו שאינם תקינים, ניתן להרחיב אותם ובכך לטפל בהיצרות או בחסימה עוד לפני האירוע המוחי."


מהו אופן הטיפול בשבץ מוחי?

"אופן הטיפול בשבץ מתבצע על ידי פתיחת החסימה פתיחת החסימה מאפשרת לחדש את אספקת הדם בכדי למנוע את מות הרקמה. ישנן שתי אפשרויות טיפול. הראשונה היא שימוש בחומרים הממיסים קרישים הניתנים דרך הוורידים. האפשרות השנייה היא הכנסת צנטר אל האזור החסום ושאיבת הקריש", מסביר פרופ' שטיינר, " עם זאת, יש לשים לב כי הטיפול הוא בר ביצוע בחלון זמן הנתון. לאחר ארבע עד חמש שעות כבר לא ניתן לתת חומר דרך הווריד, ולאחר שש שעות אי אפשר להכניס צנטר. אי לכך, לכן חשוב להקפיד להגיע לבית החולים מיד עם התרחשות השבץ. ככל שיקדימו להגיע הטיפול יהיה יותר אפקטיבי והנזק הבלתי הפיך ייקטן".


קיימת עזרה ראשונה שניתן להגיש למי שחווה שבץ מוחי?

"הדבר החשוב ביותר כשמישהו סובל משבץ מוחי הוא לדאוג שלא ייפצע. מכיוון שהשבץ גורם לחסרים נוירולוגים יש לבדוק שהוא לא נופל במידה ויש שיתוק, הפסקת נשימה או נפילת לחץ דם. יש לנסות לשמור על הסימנים החיוניים עד לטיפול בבית החולים", ממליץ פרופ' שטיינר, "בנוסף, חשוב שאנשים ידעו מהו בית החולים הקרוב למקום מגוריהם שיכול לתת טיפול לשבץ מוחי, וזאת מכיוון שלא כל בתי החולים מתמחים בכך, דבר שעלול לגרום לבזבוז זמן יקר ולנזק בלתי הפיך אצל החולה". 



2. וירוס הזיקה זורע בהלה ברחבי העולם

השנה התחילה עם ידיעות על התפשטות וירוס הזיקה. הוירוס שהחל את דרכו באמריקה הלטינית התפשט במהירות ברחבי העולם וארגון הבריאות הבינלאומי הכריז על מצב חירום עולמי. ראיינו את פרופ' ג'קי אשכנזי, מומחה בכיר בגניקולוגיה, מחלוצי ההפריה החוץ גופית בארץ ומומחה במיילדות וגינקולוגיה, פוריות והפריה בנוגע לווירוס הזיקה, תסמיני המחלה והשפעתו המזיקה על נשים בהריון.

מהי מחלת הזיקה?

"הזיקה היא מחלה נגיפית המועברת לבני אדם דרך יתושי האדס (Aedes), שמעבירים את קדחת הנילוס והדנגי" מסביר פרופ' אשכנזי, "לעיתים נדירות הווירוס מועבר גם באמצעות מגע מיני. בנוסף, תיתכן אפשרות של העברת הווירוס דרך תרומות דם והשתלת איברים". 


מהם תסמיני המחלה? 

"במרבית המקרים ההדבקה נטולת סימפטומים במקרים האחרים המחלה מתבטאת בכאבי פרקים, חום, פריחה, והרגשה כללית גרועה. המחלה נמשכת מספר ימים ולא מצריכה טיפול" מתאר פרופ' אשכנזי, עם זאת נשים בהריון שחלו בווירוס הזיקה נמצאות בסיכון מוגבר ללדת ילד הסובל ממיקרוצפליה, וזאת משום "שנגיף הזיקה עלול לתקוף תאי גזע של תאי עצב אנושיים ועלול לגרום לפגיעה במחזור התא וכתוצאה מכך למוות תאי מוגבר, דבר המוביל לפגיעה בהתפתחות המוח הגורמת למיקרוצפליה".


מהי מיקרוצפליה?

"מיקרוצפליה (מיקרו - קטן, צפליס-ראש) הוא מום המתבטא בהיקף ראש הקטן מעל לשתי סטיות תקן מהממוצע המתאים לגיל ולמין הילד. שכיחות של המיקרוצפליה הינה בשיעור של  כ-0.1% מהאוכלוסייה" מסביר פרופ' אשכנזי, "בנוסף לגודל הגולגולת קטן, עוברים עלולים לסבול מפגיעות נוספות במערכת העצבים המרכזית, הסתיידויות תוך גולגולתיות וליקויים בראייה ובשמיעה. הסיכון הגבוה ביותר לפגיעה בילוד הוא כאשר האם נדבקת במהלך הטרימסטר הראשון להריון, אך תיתכן פגיעה גם כאשר ההדבקה היא בשלב מאוחר יותר של ההריון. אבחון של מיקרוצפליה נעשה בשליש האחרון של ההריון או במהלך השנה הראשונה לחיי התינוק (מיקרוצפליה נרכשת הקרויה גם מיקרוצפליה משנית)".



האם הזיקה עלולה לגרום לעוד עיוותים חוץ ממיקרוצפליה?

"יתכן קשר משוער אפשרי בין הדבקה בנגיף הזיקה במהלך ההריון לבין תופעות נוירולוגיות נוספות, כגון: אפילפסיה, הפרעות שמיעה וראייה והפרעות פסיכומוטוריות. פגיעות אלו כנראה נובעות מפגיעה בתאי העצב המתפתחים של העובר. כמו כן תיתכן הפרעה במערכת העצמות ופרקים".


כיצד מטפלים באשה בהריון שנדבקה בזיקה? 

"על אישה הרה שנחשפה לנגיף הזיקה לבצע מעקב הריון במרפאה להריון בסיכון גבוה. במצבים אלו יש לבצע, בנוסף לבדיקות מעקב הריון המקובלות כשגרה בארץ, גם סקירה מכוונת למוח העובר משבוע 16 ואילך. בדיקת האולטרסאונד צריכה לכלול מלבד מדידת היקף הגולגולת גם סקירה מכוונת לאברי המוח. בהעדר ממצאים חריגים יש לחזור על הבדיקה במרווחים של 4-6 שבועות, לפי הצורך, ניתן להיעזר באמצעי דימות נוספים דוגמת MRI. לאישה הרה שנחשפה וגם פיתחה סימפטומים של זיקה מומלץ להציע בירור מעבדתי. אם יימצא ממצא מחשיד בסקירה האנטומית, או תוצאה חיובית בבדיקת מעבדה, מומלץ להפנות את האישה ליחידת "אם־עובר" בבית חולים ציבורי".


כיצד ניתן להימנע מהדבקה בווירוס? 

"לפי המלצות משרד הבריאות, נשים וגברים אשר שהו באזורים הנגועים בנגיף הזיקה ולא הראו סימני מחלה אמורים מטעמי בטיחות לחכות שמונה שבועות אם ברצונם להיכנס להריון" ממליץ פרופ' אשכנזי "אם גבר הראה סימפטומים של זיקה עליו לחכות שישה חודשים עד לקיום יחסי מין, שכן מחקרים מעידים על כך שהנגיף יכול לשהות זמן ממושך יותר בנוזל הזרע. כמו כן יש להשתמש באמצעי מניעה או להימנע מקיום יחסי במין במקרה של זוגות בהן האישה בהריון.

תקופת הסיכון להדבקה מינית מגבר עודכנה ל-6 חודשים, בין אם סבל מסימפטומים ובין אם לאו, ותקופת הסיכון להדבקה מינית מאישה היא 8 שבועות, בין אם סבלה מסימפטומים ובין אם לאו. מומלץ מאישה להימנע מהריון בתקופה זו. לנשים הרות עם בן זוג הנחשף לזיקה, מומלץ להנהיג מין מוגן בכל מהלך ההריון" מסכם פרופ' אשכנזי. 

3. משרד הבריאות נגד הג'אנק פוד

שר הבריאות יעקב ליצמן הכריז בכנס הקרדיולוגים שהתקיים השנה על מלחמת חורמה נגד מקדונלדס וביקש מאזרחי המדינה לצמצם ואף להמנע לגמרי מלאכול ברשת המזון המהיר המפורסמת בעולם. שר הבריאות הדגיש כי צריך לחנך את בני הנוער שלא לצרוך מזון מסוג זה. ביררנו עם ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית וספורט, מרצה לתזונה במכללה האקדמית בוינגייט מה זה בעצם ג'אנק פוד והאם זה באמת כל כך מזיק לבריאות. 

מהו ג'אנק פוד ומדוע נקרא כך?  

"ג'אנק פוד נחשב למזון שאינו איכותי במרכיביו והוא עשיר בשומנים, סוכרים, מלחים ואף עתיר קלוריות. הג'אנק פוד מהווה חלק מתעשיית הפאסט פוד שהינו מזון מהיר, המוכן להגשה תוך זמן קצר כמו המבורגר, נקניקיות וצ'יפס", אומרת דרוקר, "דבר זה מאפשר רכישה מהירה, הזנה מהירה, ללא ישיבה ממושכת ולעיתים ללא סכו"ם. רק לקנות ולקחת ולכן כשאנו רעבים זה מספק לנו את הצורך כאן ועכשיו".

אילו מזונות נכללים ברשימה? 

"משקאות ממותקים, ממתקים למיניהם, פיצה, המבורגר, צ'יפס, פלאפל, שווארמה, נקניקיות, דגני בוקר, עוגיות, גלידות, בורקס, מלאווח, ג'חנון ועוד".  

מדוע ג'אנק פוד ממכר?

"האפקט הממכר נוצר מהתלות בסוכר ומהצורך העולה למלח. כמות מלח שהייתה מספיקה בעבר כבר אינה מותאמת לחכינו ואנו נפנה למוצרים עתירי מלח. בנוסף מתפתחים מנגנונים הדוניסטיים (נהנתניים) הגורמים להתמכרות למזון בעל טעם טוב שנראה טוב ומריח טוב כאשר במקביל להתמכרות ולדחף, מתכהות תחושות השובע", מסבירה דרוקר, "בנוסף, ישנה מניפולציה על הכיס שלנו כשאפשר להגיל את המזון ב- 1.90 ₪, דבר שמוביל לצרוך בהכרח את המנה הגדולה, פן נהיה רעבים בתום המנה הקטנה ונרצה עוד. בנוסף, כשגודל המנה בצלחת עולה, כך גם כמות האכילה עולה, ללא קשר לתחושות רעב ושובע".  

איך ניתן להימנע מאכילה מיותרת? 

"אני מציעה לעשות חשיבה לפני הגדלת המנה, ההמבורגר, הצ'יפס, הקפה, ולשאול את עצמינו האם באמת אנו צריכים כמות קלורית כפולה והאם באמת משתלם לנו להכניס לגופינו הרבה קלוריות של ג'אנק תמורת סכום קטן", ממליצה דרוקר, "אחת ההתמודדויות במדינות שונות, עם תופעת העלות הנמוכה של מזון ג'אנק היא על ידי הטלת מס על מוצרי ג'אנק כחלק ממדיניות בריאות הציבור, דבר המייקר את המוצרים ומפחית את צריכתם בקרב הציבור הרחב, וכן מחייב את חברות המזון לשפר את איכות מוצרי המזון שלהם. פעמים רבות אני שומעת את המשפט 'מדי פעם מותר לתת לילדים נקניקיה' האם תגידו גם 'מדי פעם מותר לתת לילדים לעשן'?".

האם הסביבה משפיעה על צריכת ג'אנק פוד? 

"מוקדי מכירת הג'אנק נפרסים ברחבי הארץ בשכיחות גבוהה והנגישות הקלה מסייעת לנו לקבל החלטה לצרוך את המזון הזה בצורה נרחבת. בנוסף החברים שלנו והמשפחה שלנו צורכים אף הם את הג'אנק מה שנותן לנו לגיטימציה להמשיך ולצרוך אותה בעצמינו ללא כל ייסורי מצפון. המשיכה למזון זה מנצחת את תפיסת דימוי הגוף ונותנת לגיטימציה לאנשים בעודף משקל להמשיך ולהתנהל עם המזון בחוסר חשיבה". 

קראו עוד: מצעד הג'אנק: מה יותר בריא - פלאפל או פיצה?

מה ההשלכות הבריאותיות ?                                                                                                          

"נמצא קשר בין צריכה מוגברת של ג'אנק לבין תחלואה. צריכת מלח עלולה להעלות לחץ דם, לנפח אותנו עקב צבירת נוזלים ואף לפגוע בתפקודי הכליות. צריכה מוגברת של סוכר וסוכר מוסווה כמו HFCS המתווסף לבשר עשויה להוביל להשמנה, לעמידות לאינסולין ואף לסוכרת מסוג 2", מזהירה דרוקרו, "צריכה מוגברת של סוכר מעלה את רמות השומן בדם, דבר הפוגע בתפקודי כלי הדם ואף עשויה לסתום אותם עם הזמן וכן עשויה לפגוע בבריאות השיניים ולעורר עששת. כמובן שצריכה מוגברת של שמן ושומן מעלה את הסיכוי להשמנה וכן צריכת מטוגנים מגבירה חשיפה לרעלנים אשר מעוררים תגובות דלקתיות בגופינו ולבסוף נמצא שצריכת בשר מעובד מעלה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס". 

האם יש ג'אנק פוד מומלץ?

"אין ג'אנק פוד מומלץ. עדיף להימנע ממזונות עתירי שומן, סוכר, מלח, מזונות מעובדים וארוזים ולפנות למוצרים הטבעיים: ירקות , פירות, קטניות, דגנים, ביצים, מוצרי חלב כמקור להזנה", מסבירה דרוקר, "עם זאת, אם חשקה נפשכם בג'אנק פוד, העדיפו מזונות כמו פלאפל או חומוס בחומוסייה, והימנעו מבשר מעובד דוגמת נקניקיות והמבורגר, וכן ממטוגנים כמו צ'יפס ושניצל. אם בחרתם בפיצה, וודאו שנעשה שימוש במוצרי גבינה ולא בתחליפים, ובתחום הרטבים העדיפו עגבניות על פני רסק עגבניות המתוסף בסוכר ובחומרים משמרים".

4. מתגלה סלמונלה באריזות דגנים שנמצאים בבתי הצרכנים 

משבר הסלמונלה בדגני הבוקר שהיה בקיץ גרם לבהלה רבה בקרב האוכלוסייה. ביררנו עם ד"ר אורנה לוין, דוקטור לרפואת משפחה מטעם אוניברסיטת ת"א המשלבת בטיפוליה רפואה משלימה, מהו חיידק הסלמונלה ומהן דרכי הטיפול בו.  

מהי הסלמונלה? 

הסלמונלה הוא חיידק מקלוני, נפוץ מאוד בטבע ובבעלי חיים מרובים. החיידק כולל כ-2,000 זנים שונים, ולמעלה מ-200 מהם גורמים לתחלואה בבני אדם. ההידבקות בסלמונלה מתרחשת על ידי מזון או מים מזוהמים בחיידק. 

כיצד נדבקים בחיידק?

"מכיוון שחיידק הסלמונלה חי במעי, חלק ניכר מהתחלואה נובע מחוסר הקפדה על הגיינה" מסבירה ד"ר לוין, "חיידקי סלמונלה מופיעים גם במוצרים שמקורם מן החי ולכן יש להקפיד על טיפול נאות במזון מן החי". 

אלו מחלות נגרמות על-ידי הסלמונלה?

"ישנן שתי מחלות הנגרמות כתוצאה מהדבקות בחיידק הסלמונלה" מסבירה ד"ר לוין, "הראשונה היא טיפוס הבטן. זוהי מחלה שנפוצה היום כמעט אך רק בארצות מתפתחות. מחוללי המחלה הם זנים טייפואידים החודרים מהמעיים אל מערכת הדם, ועלולים להגיע לכבד, לטחול ולכליות דרך תאי הדם הלבנים. מחלת טיפוס הבטן נדירה מאוד והחולים בה בדרך כלל נדבקים במדינות מתפתחות. המחלה מופיע בין 5-21 יום לאחר המגע עם חולה אחר או עם מים או עם  מזון מזוהמים. השלב הראשון נמשך 7-10 ימים כולל כאבי ראש, שיעול, הזעה, חוסר תאבון, חולשה, כאבי גרון, כאבי בטן, עצירות או שלשול. לאחר שבוע החום מגיע לשיאו ועלולים להופיע טחול מוגדל, נפיחות וכאבי בטן, האטה בדופק, פריחה ובלבול. כמו כן, תיתכן התפשטות למערכות נוספות. ללא טיפול המחלה דועכת אחרי 4 שבועות או מחוללת סיבוכים כגון ניקוב המעי, פגיעה במעטפת הלב ובריאות.

המחלה השנייה היא כאבי בטן חריפים המופיעים כ- 8 עד 48 שעות לאחר אכילת מזון מזוהם ונגרמת על ידי זנים שאינם טייפואידים. תסמיני המחלה הם התכווצויות, שלשולים העלולים להיות דמיים, צמרמורות, בחילות, הקאה וחום. המחלה בדרך כלל קלה, החום בדרך כלל דועך תוך 72 שעות והשלשול תוך 3 ימים. על פי רוב אין צורך בטיפול, בעיקר צריך להקפיד לשתות הרבה נוזלים".

האם החיידק מסוכן?

"החיידק מסכן חיים בעיקר באוכלוסיות בהן המערכת החיסונית חלשה" מבהירה ד"ר לוין, "חולים שמקבלים תרופות הפוגעות במערכת החיסון, כגון מושתלים, חולים המקבלים כימותרפיה, חולי איידס, תינוקות וקשישים".

מהו אופן הטיפול?

"במקרה והמחלה קלה היא עוברת מעצמה ויש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים וטיפול התייבשות ותסמינים אחרים במידה וקיימים. במידה והמחלה קשה יש לפנות לטיפול אנטיביוטי בהתאם להמלצה רפואית", מפרטת ד"ר לוין, "ניתן לפנות לטיפול ברפואה משלימה תוך שימוש בפרוביוטיקה וצמחים המחטאים את מערכת העיכול. לעיתים יש מקום להשתמש גם בצמחים שמחזקים את מערכת החיסון. התאמת הצמחים נעשית על פי הרקע הרפואי של כל מטופל".

האם החיידק קיים גם בסביבה הביתית? 

"חיידק הסלמונלה אכן קיים בסביבה הביתית", מאשרת ד"ר לוין, "הוא נמצא באוכל נא, על קליפות ביצים, באריזות של ירקות חתוכים ובמזון תעשייתי מזוהם. לכן חשוב מאוד לבשל היטב את המזון, ואת הביצים עד להתקשות מוחלטת. בנוסף, יש למנוע מגע בין מזון מבושל למזון נא וכן להפקיד לנקות היטב את משטח העבודה, השיש וכל מה שבא במגע עם מזון נא. מומלץ להשתמש בקרשי חיתוך נפרדים למזון נא ולירקות".

אם החיידק כל כך נפוץ, מדוע למרות המשבר לא רבים נדבקו?

"יש לשים לב כי מי ששומר על היגיינה ועל בישול נכון אינו נפגע. עם זאת, במקרים בהם המזון המזוהם אינו ניתן לבישול אנשים שמערכת החיסון שלהם תקינה גם אם חלו, סיכוי רב שהתסמינים יהיו קלים ולמשך זמן מוגבל. אילו שנפגעו הם אלו מערכת החיסון שלהם מוחלשת מסיבה כלשהי", מסכמת ד"ר לוין. 

5. דיאטת טבעונות או דיאטת פליאו?

טרנד בריאותי שסחף את המדינה היא דיאטת הטבעונות מול הפליאו. שאלנו את ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית וספורט ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט מה מייחד כל אחת מהן ואיך לבחור את הדיאטה המתאימה.

מהי דיאטת פלאו ומהי דיאטה טבעונית?

"דיאטת פלאו מתיימרת להיות מבוססת על התקופה הפליאוליתית, בה האדם הקדמון צד בעלי חיים למחייתו. זוהי דיאטה המבוססת על מזונות לא מעובדים מן החי, בעיקר בשר, גבינות שמנות, ירקות ופירות", מסבירה דרוקר, "הדיאטה הטבעונית לעומת זאת נמנעת מאכילת בעלי חיים ומוצריהם קרי בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים והמחמירים שביניהם נמנעים גם מאכילת דבש. דיאטה זו מבוססת על מקורות מן הצומח".

למה הלכנו לשם? 

"מצד אחד החיפוש המתמיד אחר דרך קלה לרדת במשקל מוביל אותנו לטרנדים חדשים ועדכניים ומצד שני ישנה מגמה לחזור לתזונה טבעית ופחות מעובדת." מסבירה דרוקר, "הדיאטה הטבעונית מוסיפה גם מימד של אתיקה ומבקשת להימנע מפגיעה בבעלי חיים ושחיטתם לצורכי אכילה ומנסה למצוא חלופות מן הצומח הכוללות בהכרח מוצרי דגן, ירקות, פירות, קטניות, שמנים ועוד". 

האם הן אפקטיביות? 

"באופן כללי דיאטה שמהווה מימד של מסגרת ומשטר המחייבים אותנו לבחון מה נכנס לפינו, מייצרת הקפדה על הצריכה התזונתית, דבר שעשוי להוביל לירידה במשקל", אומרת דרוקר,"לדוגמה בדיאטת הפליאו נמנעים ממזונות מעובדים, מזונות שתוספו בסוכר לבן, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, בשרים מעובדים שהוספו להם חלבונים מן הצומח, גבינות עם חומרים מייצבים, ממתיקים מלאכותיים, בצקים, לחמים ומאפים, אז למה שלא נרזה. בנוסף מגבילה הדיאטה את צריכת הפירות על אף שהם מזון טבעי. בדיאטה הטבעונית נמנעים ממזונות עתירי שומן רווי וכולסטרול , ממאפים המשלבים חמאה, ביצים וגבינות, נמנעים מממתקים על בסיס חלב וניזונים רבות מירקות עתירי סיבים תזונתיים, המגבירים הוצאה אנרגטית, אז למה שלא נרזה".

האם יש סכנות וחוסרים תזונתיים? 

"דיאטת פליאו אמנם גורמת לירידה במשקל בטווח הקצר אך קשה ליישום לאורך זמן בשל הצורך של הגוף בפחמימה והקושי מההימנעות ממנה. הפחמימה מהווה מקור אנרגיה לתהליכים שונים בגופינו דוגמת פעילות המוח ומערכת העצבים, פעילות גופנית ועוד. היעדר פחמימה לאורך זמן עשוי לגרום לעייפות וירידה במצב הרוח. בנוסף צריכה עתירת שומנים רוויים מן החי עשויה להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם וכן נמצא שצריכת בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס. צריכה מוגברת של חלבון עשויה גם להעמיס על הכליות ולפגוע בהן, בעיקר למי שיש בעיה תפקודית של הכליות.

הטבעונות היא בעלת השפעה מיטיבה על מערכת העיכול בשל ריבוי סיבים תזונתיים וכן על הלב וכלי הדם בשל ריבוי השמנים הבלתי רוויים המגיעים מהצומח דוגמת שמן זית, שקדים ואגוזים וכן נמוכה בכולסטרול הן בשל הפחתת מזונות מן החי והן בשל אכילת סיבים המפחיתים את ספיגת הכולסטרול. עם זאת עלול להיווצר מחסור בוויטמין B12 המגיע מן החי בלבד ומסייע, בין היתר, בבניית כדוריות דם אדומות המובילות חמצן בגופינו ומפנות דו תחמוצת הפחמן. יתכנו גם חסרים נוספים דוגמת ברזל הנספג ביעילות מן החי וכן בצריכת החלבון הכללית".



קראו עוד: האם טבעונות תציל את חייכם?

איך הדיאטות קשורות לאדם הקדמון?

"האדם הקדמון נהג לצרוך את מוצרי המזון השונים אשר מצויים בסביבתו ובהתאמה לעונה. באזור הטרופי נטו לצרוך יותר פירות וירקות ובאזורי הקטבים נטו לצרוך יותר בעלי חיים בשל הקור והיעדר צמחייה", מדייקת דרוקר, "המוצרים שאנו אוכלים כיום עברו התאמות דוגמת עגבנייה שאינה רעילה עוד ואף מתוקה או הגזר שהינו עבה ומתוק ובשרני. בנוסף חלק ממוצרי המזון אינם מקומיים, אלא מיובאים ולכן קשה מאוד להתחקות אחר תזונה קדמונית". 

איזו דיאטה הכי יעילה לירידה במשקל? 

"על מנת לרדת במשקל רצוי לצרוך תפריט מאוזן המכיל כמות קלוריות הקטנה מההוצאה הקלורית שלנו וכן רצוי לשלב פעילות גופנית על מנת להגביר את ההוצאה הקלורית ואת קצב חילוף החומרים בגופינו.

בנוסף חשוב לצרוך מוצרים טבעיים ולהימנע ממוצרים מעובדים דוגמת מיצים למיניהם, דברי מתיקה, מוצרים המכילים חומרים משמרים, בשרים מעובדים דוגמת המבורגר, קבב ונקניקיות המעלים את הכולסטרול והסיכון למחלות המעי הגס. רצוי להשתמש בפירות ובירקות לרוב, להפחית ברטבים כגון אלף האיים, להימנע מרסק עגבניות המכיל סוכר וכן לקרוא את תוויות המזון ולבחור מזונות דלי סוכר, מלח (נתרן) ושומן.
תפריט מאוזן הוא תפריט הכולל פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ונוזלים במידת הצורך, עם זאת קשה להתווכח עם עקרונות ותחושות ולכן לכל אדם מומלץ לתפור את החליפה האישית שלו עם איש מקצוע ובעת חסרים מתמשכים יש לשקול נטילת תוספים תזונתיים". 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
ד"ר יוסף אקשטיין
ד"ר יוסף אקשטיין דימות
רדיולוג, מנהל הדימות מחוז דן פתח תקווה, מנהל דימות מכון מור
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו