מחלות לב עלולות לפגוע בכל אחד מתפקודי הלב ובכל אחד ממרכיבי הלב.
מחלת הלב השכיחה ביותר היא תסמונת כלילית על ביטוייה השונים. כלי הדם הכליליים הם מערכת של כלי דם המרושתים על צידו החיצוני של שריר הלב ותפקידם לספק דם ללב עצמו. כאשר יש תהליך טרשתי (הצטברות שכבת סידן מעורבת בשומן) בתוך כלי הדם הכליליים, או כאשר יש התכווצות של כלי דם אלו, עלולה להיווצר היצרות של חלל כלי הדם ואספקת הדם לשריר הלב תיפגע.
פגיעה בשריר הלב או בכושר התכווצותו עלולה לגרום לירידה זמנית או קבועה בכושר התכווצות הלב. כאשר התכווצות שריר הלב פגועה עלולה להיות ירידה באספקת הדם לאיברים חיוניים. תהליך זה של היצרות כלי הדם גורם לתסמונת תעוקתית, ואם נוצר נזק קבוע לשריר הלב יהיה זה אוטם שריר הלב.
הלוקה בתסמונת תעוקתית או באוטם בשריר הלב עלול לחוש כאב או לחץ על דופן בית החזה. לעיתים מלווה תחושה זו בהזעה, בתחושת מחנק, בקוצר נשימה, בבחילה, בדפיקות לב ובחולשה כללית. מצב זה הוא מצב חירום המחייב התערבות רפואית דחופה.
אפשרויות הטיפול במצבים כאלה רבות, אך האפשרות הטובה ביותר היא מניעה. הימנעות מעישון, איזון של רמות שומנים בדם פעילות גופנית הן דוגמאות לפעולות מניעה.
עם התרחשות התהליך יש אפשרויות טיפול רבות כולל טיפול באמצעות תרופות. חלקן ניתנות בדרך פומית וחלקן דרך הווריד. ניתן לבצע צנתור של כלי הדם הכליליים. בצנתור מוחדר צינור, בדרך כלל דרך עורק המפשעה, אל כלי הדם הכליליים תוך הדגמה של כלי הדם. באמצעות צנתור ניתן להרחיב את כלי הדם המוצר, על ידי בלון מתנפח או על ידי השתלת תומכן התומך בדופן כלי הדם, וגורם לעורק להישאר פתוח בקוטרו המקורי. שיטות שונות כוללות החדרת תרופות שונות לכלי הדם הכליליים וכן טיפולים באמצעות הקרנה מקומית לכלי הדם.
לעיתים יש צורך להעביר את החולה לחדר ניתוח לצורך ביצוע ניתוח מעקפים. ניתוח זה יכול להתבצע בדחיפות כניתוח חירום, וגם כניתוח מתוכנן על סמך ממצאי בדיקות שונות המצריכים התערבות בניתוח.
שריר הלב עלול להיפגע ממחלה דלקתית הנגרמת ממחלה זיהומית מנגיפים, מתהליכים המערבים את מערכת החיסון, משתיית אלכוהול ומצריכת סמים.
ללב ארבעה מסתמים. בכל אחד ממסתמים אלו עלולה להיות פגיעה בתפקוד. עיקר ההפרעות בתפקוד מסתמי הלב מסווגות לשתי קבוצות: היצרות המסתם והתרחבות המסתם. היצרות המסתם פוגעת בכושר העברת הדם בין מדורי הלב השונים, ונדרשת זרימת דם בלחץ גדול יותר כדי להגיע לאותה תפוקת לב. אם המסתם מורחב, זרימת הדם נמשכת גם בשעה שהמסתם אמור לחסום כליל את זרימת הדם. ניתן לדמות את המסתם המורחב לברז דולף ואת המסתם המוצר לברז שאינו נפתח פתיחה מלאה.
מחלות מסתמיות עלולות להיות מלידה ואז צפויה להישמע איוושה בהאזנה ללב. הן עלולות להיות נרכשות כתוצאה מתהליכים זיהומיים שונים הגורמים נזק ישיר או עקיף למסתמי הלב. תהליך טרשתי עלול אף הוא לפגוע במסתמי הלב. ביטויי מחלות מסתמיות הם קוצר נשימה, ירידה בכושר הגופני והתעייפות מוגברת, תסמונת כלילית, הפרעות קצב והתעלפויות.
הטיפול במחלה מסתמית הוא בדרך כלל באמצעות תרופות. לעיתים יש צורך בצנתור העשוי לסייע לאבחון ואף לטיפול. במצבים מסוימים יש צורך בניתוח לשם תיקון המסתם או החלפתו במסתם תותב.
ללב יש מערכת הולכה האחראית על העברת מסרים חשמליים היוזמים את התכווצות הלב, מסדירים את מועד ההתכווצות ומסדירים את היחס בין התכווצות החדרים להתכווצות הפרוזדורים. לעיתים יש הפרעה בתפקודה של מערכת ההולכה החשמלית. הפרעה זו מתבטאת לעיתים בקצב לב מואץ, מואט, לא סדיר או בהיעדר קשר זמנים ברור בין מועד התכווצות הפרוזדורים להתכווצות החדרים. הפרעות קצב עלולות להתבטא בתחושה של דפיקות לב, עייפות, קוצר נשימה או התעלפות. הגורמים להפרעות קצב עלולים להיות תרופה שהחולה מקבל לטיפול בתהליך אחר, תהליך טרשתי של מערכת ההולכה, הפרעות מסתמיות וגורמים נוספים בעלי השפעה על מערכת ההולכה.
אפשרויות טיפול בבעיות הולכה הן טיפולים בתרופות או על ידי הפסקת נטילתה של תרופה שהחולה מקבל ואשר גרמה להפרעה. לעיתים יש צורך בהשתלת קוצב או במתן מכת חשמל. הטיפול בהפרעות קצב תלוי בסוג ההפרעה, בגורם לה ובהשלכות הקליניות של הפרעת הקוצב.
כאשר מתעורר חשד למחלת לב יש לפנות אל רופא המשפחה או אל רופא מומחה למחלות פנימיות. לעיתים, על פי נתונים שונים, יש צורך לערב קרדיולוג שהוא רופא מומחה למחלות לב.
ההחלטה אם לצנתר את החולה ולהחדיר תומכן או לנתח ניתוח מעקפים נקבעת בהתייעצות בין רופאי הלב ומנתחי הלב. מקובל שמול מספר עורקים נגועים רצוי לנתח ולא לצנתר.
צילום: Shutterstock-
מחלות לב תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
-
מניעה
-
טיפולים אלטרנטיביים
המומחים שלנו לקרדיולוגיה וילדים
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: מה גורם לאנגינה?
-
שאלה: השבוע עשתה אמי צנתור שבו השתילו לה שני קפיצים בעורקים ראשיים בלב. אמי אחרי שני היפוכי פרוזדורים בלב ובעיות יתר לחץ דם, סוכרת גבולית, תת תפקוד בלוטת התריס (שמאוזנת על ידי אלטרוקסין) ועוד. היא אמי לוקחת המון תרופות, שרובן בשביל לחץ הדם, כמו פרוקור,
-
שאלה: אני בן 20. מדי פעם יש לי כאבים בחזה, בעיקר בצד שמאל. לפעמים הכאבים חלשים, כמעט מדגדגים. אבל לפעמים הם חזקים מאוד. בפעם האחרונה שהיו לי הכאבים האלה ממש נלחצתי. הרגשתי שהמיטה זזה או שאני זז כשהם קורים לשניות מעטות, ואז זה עבר. אני נורא לחוץ, האם התזוזו
-
שאלה: חברתי בת ה-20 סובלת ממחלת הלופוס (מערכתית) זה מספר שנים. לפני 4-3 שנים היה לה התקף לופוס, היא אושפזה למשך שבועיים בבית חולים, ראייתה נחלשה מעט, היא עלתה מאוד במשקל, והורידה אותו בהדרגה לאחר מכן על ידי פעילות גופנית. האם היא יכולה לעסוק בריצה במשך 4
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- בדיקות אלקטרופיזיולוגיות של מערכת ההולכה
- אלקטרו-קרדיוגרם (אק"ג)
- מיפוי לב
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- ניתוח בריאטרי
- ניתוחי מעקף תריסריון
- ניתוח מסתם תלת-צניפי (טריקוספידלי)
- כריתת מעטפת הלב
- היפוך חשמלי
- ניתוח מעקף עורק כלילי
-
מחלות קשורות
- מחלות מסתם ותיני אאורטלי, אב העורקים
- פגם במחיצה הבין-חדרית
- דופק נחשל
- דלקת ורידים
- צינור עורקני פתוח
מאמרים בנושא מחלות לב
בלי תרופות ובלי תוספי תזונה. אפילו רק שינוי באורח החיים יכול לתרום רבות להורדת הכולסטרול "הרע" LDL. איך עושים את זה... לכתבה המלאה
סובלים מיתר לחץ דם? תזונה מאוזנת עשויה לסייע בהורדת לחץ הדם, אך מאכלים עם חומרים מזינים כמו אשלגן ומגנזיום, יכולים ... לכתבה המלאה