שלא תשמינו יותר מדי בחנוכה – על שמנים ושומנים
חג החנוכה הלוא הוא חג השמן כבר כאן, ויחד איתו המאכלים המסורתיים המאופיינים בשימוש ניכר בשמן. כך נעבור את חנוכה בשלום
2 דקות קריאה
חג החנוכה הלוא הוא חג השמן כבר כאן, ויחד איתו המאכלים המסורתיים המאופיינים בשימוש ניכר בשמן. כך נעבור את חנוכה בשלום.
ראשית, חשוב להבין את ההבדל בין שמן לשומן.
שמן - מקורו מן הצומח והינו נוזלי בטמפרטורת החדר (כמו שמן בישול).
שומן- מקורו מן החי והינו מוצק בטמפרטורת החדר כדוגמת שומן בשר, חמאה ועוד.
שמנים שמקורם מן הצומח הינם שומנים בלתי רווים והם לרוב עדיפים מבחינה תזונתית ובריאותית לעומת שומנים. מקורם של שומנים כאמור, מן החי והם מוגדרים כשומנים רווים. שומנים רווים הינם מומלצים פחות, היות והם נוטים לשקוע ולהצטבר עם הזמן בדפנות כלי הדם ובכך לפגוע בהם.
באיזה שמן להשתמש?
אמנם ישנם הבדלים בריאותיים ותזונתיים בין סוגי השמנים השונים (שמן חמניות, שמן קנולה, שמן זית ועוד), אבל חשוב לדעת שכל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, ולא משנה מהו מקור השמן. כך שכפית שמן שווה ל כ- 45-50 קלוריות וכף שמן שווה ל 100-150 קלוריות.
אולי כל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, אך קיים שוני מהותי ביניהם הן בתכולת חומצות השומן שלהם והן בדרך הייצור וההפקה שלהם ומכך נגזרת איכותם ותכונותיהם.
השמנים האיכותיים ביותר הם אלו שעברו פחות התערבות תעשייתית, והמיוצרים בכבישה קרה. לרוב אנו נתקלים בסופר בשמן זית מכבישה קרה, אבל ניתן למצוא גרסה מכבישה קרה גם לשמנים נוספים כמו שמן קנולה מכבישה קרה, שמן חמניות מכבישה קרה ועוד. שמנים אלו ניתן להשיג בעיקר ברשתות המזון האורגני וחנויות טבע.
לעומת זאת, השמנים הפחות איכותיים הם אלו שעברו עיבוד תעשייתי רב בדרך הפקתם ואגב כך איבדו חלק ניכר מערכם התזונתי. אלו נקראים שמנים מזוככים.
לפיכך מומלץ לצרוך שמנים מכבישה קרה ופחות שמנים מזוככים.
באיזה שמן לטגן?
לכל סוג שמן ישנה "נקודת עישון" - טמפרטורה שבה השמן מתחמם יתר על המידה והופך להיות מחומצן ומזיק. שמן זית למשל, הינו שמן עם נקודת עישון נמוכה, לכן אינו מומלץ לטיגון ארוך. לעומת, זאת שמן קנולה נחשב יציב יותר בטמפרטורות גבוהות.מאת: מערכת אינפומד
ראשית, חשוב להבין את ההבדל בין שמן לשומן.
שמן - מקורו מן הצומח והינו נוזלי בטמפרטורת החדר (כמו שמן בישול).
שומן- מקורו מן החי והינו מוצק בטמפרטורת החדר כדוגמת שומן בשר, חמאה ועוד.
שמנים שמקורם מן הצומח הינם שומנים בלתי רווים והם לרוב עדיפים מבחינה תזונתית ובריאותית לעומת שומנים. מקורם של שומנים כאמור, מן החי והם מוגדרים כשומנים רווים. שומנים רווים הינם מומלצים פחות, היות והם נוטים לשקוע ולהצטבר עם הזמן בדפנות כלי הדם ובכך לפגוע בהם.
באיזה שמן להשתמש?
אמנם ישנם הבדלים בריאותיים ותזונתיים בין סוגי השמנים השונים (שמן חמניות, שמן קנולה, שמן זית ועוד), אבל חשוב לדעת שכל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, ולא משנה מהו מקור השמן. כך שכפית שמן שווה ל כ- 45-50 קלוריות וכף שמן שווה ל 100-150 קלוריות.
אולי כל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, אך קיים שוני מהותי ביניהם הן בתכולת חומצות השומן שלהם והן בדרך הייצור וההפקה שלהם ומכך נגזרת איכותם ותכונותיהם.
השמנים האיכותיים ביותר הם אלו שעברו פחות התערבות תעשייתית, והמיוצרים בכבישה קרה. לרוב אנו נתקלים בסופר בשמן זית מכבישה קרה, אבל ניתן למצוא גרסה מכבישה קרה גם לשמנים נוספים כמו שמן קנולה מכבישה קרה, שמן חמניות מכבישה קרה ועוד. שמנים אלו ניתן להשיג בעיקר ברשתות המזון האורגני וחנויות טבע.
לעומת זאת, השמנים הפחות איכותיים הם אלו שעברו עיבוד תעשייתי רב בדרך הפקתם ואגב כך איבדו חלק ניכר מערכם התזונתי. אלו נקראים שמנים מזוככים.
לפיכך מומלץ לצרוך שמנים מכבישה קרה ופחות שמנים מזוככים.
באיזה שמן לטגן?
לכל סוג שמן ישנה "נקודת עישון" - טמפרטורה שבה השמן מתחמם יתר על המידה והופך להיות מחומצן ומזיק. שמן זית למשל, הינו שמן עם נקודת עישון נמוכה, לכן אינו מומלץ לטיגון ארוך. לעומת, זאת שמן קנולה נחשב יציב יותר בטמפרטורות גבוהות.
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה