דלג לתוכן

סכרת ונזקים עצביים

במידה ואתה חולה בסוכרת, קיים סיכוי גבוה לכך שאתה כבר סובל מכאבים כלשהם שמקורם בעצבים, ומהופעתם של נזקים עצביים, המכונים נוירופתיה סוכרתית. אצל בני אדם החולים בסוכרת ישנה סבירות של % 60 ללקות בנוירופתיה. רמת הסבירות ללקות בנוירופתיה זהה, פחות או יותר, אצל בני אדם החולים בסוכרת מסוג 1, ואצל בני אדם החולים בסוכרת מסוג 2.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/11/2009 תאריך עדכון: 10/05/2021
4 דקות קריאה

במידה ואתה חולה סוכרת, קיים סיכוי גבוה לכך שאתה כבר סובל מכאבים כלשהם שמקורם בעצבים, ומהופעתם של נזקים עצביים, המכונים נוירופתיה סוכרתית. אצל בני אדם החולים בסוכרת ישנה סבירות של % 60 ללקות בנוירופתיה. רמת הסבירות ללקות בנוירופתיה זהה, פחות או יותר, אצל בני אדם החולים בסוכרת מסוג 1, ואצל בני אדם החולים בסוכרת מסוג 2.

ייתכן ותחוש עקצוצים, כאבים או תחושת נימול בכפות הרגליים או הידיים – תסמינים מובהקים להופעתם של נזקים עצביים כתוצאה ממחלת סוכרת, המכונה נוירופתיה היקפית (נזקים במערכת העצבים ההיקפית). או שייתכן ויופיעו אצלך נזקים במערכת העצבים האחראית על הלב, הקיבה, שלפוחית השתן או איברי הרבייה שלך, והיא מכונה נוירופתיה אוטונומית (נזקים במערכת העצבים העצמונית). 

נזקים במערכת העצבים יכולים גם להיות "שקטים", כלומר שלא יהיו מלווים בהופעתם של תסמינים כלל וכלל.

והחדשות הטובות הן...? שמרביתם של גורמי הסיכון הגורמים לנוירופתיה סוכרתית ניתנים לבקרה ושליטה. למרות שאולי לא תוכל למנוע לחלוטין את הופתעתם של הכאבים והנזקים לעצבים, אשר מלווים את התופעה, אולם תוכל להאט את קצב התפתחותם. 

על פי מרכז המידע הלאומי לחולי סוכרת האמריקאי יש באפשרותך למזער את הנזקים העצביים וסיבוכים אחרים הבאים כתוצאה ממחלת סוכרת, פשוט על ידי ניטור ושמירה קפדנית על רמות הסוכר שלך בגוף.

ככל שתשלוט טוב יותר על רמות הסוכר בגוף שלך, כך קטנה הסבירות שהנוירופתיה תמשיך להתפתח. ניהול אורח חיים בריא ייסע לך להוריד את רמת הסיכון ללקות במחלות לב, שבץ, וסיבוכים אחרים המלווים את מחלת סוכרת. כך שחשוב שתהיה מודע לרמת הסיכון שלך לפתח סיבוכים, ופעל על מנת לשלוט בתופעות אשר ניתנות לשליטה.


האם אתה נמצא בקבוצת הסיכון ללקות בנוירופתיה סוכרתית?

יש לך רמות סוכר גבוהות בדם

הסיכון: מי הם בני האדם אשר נמצאים ברמת סיכון גבוהה ביותר ללקות בכאבים שמקורם עצביים, ולהופעתם של נזקים המקושרים למחלת סוכרת? אלה אשר אינם מצליחים לשלוט על רמות הסוכר שלהם בדם.

מה יש ביכולתך לעשות?
לעיתים השליטה ברמות הסוכר היא פשוט על בסיס "הרוח מעל החומר", כלומר: אתה זקוק למעט עידוד על מנת להיות חדור מוטיבציה, היצמד לתוכנית הפעילות הגופנית שלך, או למד כיצד להכין ארוחות טעימות, מגוונות ובריאות. אולם, במידה ואתה "פועל על פי הספר", ייתכן ותצטרך לשנות מעט את התוכנית, להתחיל ליטול או לעדכן את מינוני התרופות שלך, על מנת לאזן טוב יותר את רמות הסוכר שלך בדם.


אתה חולה בסוכרת כבר מספר שנים רב


הסיכון: כאבים שמקורם עצביים והופעתם של נזקים עצביים, נוטים להופיע יותר אצל בני אדם החולים במחלת סוכרת 25 שנים ויותר.

מה יש ביכולתך לעשות?
על פי המלצת הרופאים הכי יעיל לנטר בבית את רמות הסוכר שלך בדם. יתר על כן ממליץ מרכז המידע הלאומי לחולי סוכרת (NDIC) לעבור בדיקת A1c, בדיקת דם אשר בוחנת את הממוצע של רמות הסוכר שלך בדם בחודשיים עד שלושה האחרונים. 

יש לבצע בדיקה זו לפחות פעמיים בשנה. רובנו מאמינים כי יש לבצע את הבדיקה כל שלושה עד ארבעה חודשים. טווח הזמן בין הבדיקות יכול להיות גמיש, ומכיוון שאנחנו חייבים להישאר בשליטה מלאה של הדברים, זהו אמצעי בדיקה אשר מספק לנו מידע כל כך חיוני ומשלים לגבי רמות הסוכר בדם של החולה.


עודף משקל


הסיכון: עודף משקל הינה צרה כפולה ומכופלת עבור בני אדם החולים בסוכרת. עודף משקל מעלה את רמת הסיכון שלך לסבול מנזקים עצביים, ומעלה את רמת הסיכון שלך לסבול מסיבוכים מסכני חיים של מחלת הסוכרת, כגון: התקפי לב ושבץ.

מה יש ביכולתך לעשות?
ירידה במשקל אינה משימה פשוטה, וזאת מכיוון שארוחות יש בצידן תחושת סיפוק רגשי, הנאה, שביעות רצון, או תסכול. ולכן במידה ואתה סובל מעודף משקל, היה סובלני אך עקבי. גם ירידה של מספר קילוגרמים יכולה להיות לתועלת לבריאות שלך, וזאת על פי האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA). אתה באמת יכול לשלוט בגורם סיכון זה על ידי כניסה למשטר של תזונה בריאה ומאוזנת המלווה בתוכנית פעילות גופנית לירידה בטוחה ומבוקרת במשקל. 

הירידה במשקל משמעותה הפחתת הלחצים על הרגליים הרגישות ממילא, במידה וכבר התחלת לסבול מכאבים שמקורם עצביים המלווים את מחלת סוכרת.


עודף שומנים בדם


הסיכון: רמות לא טובות של שומנים בדם מעלים את רמת הסיכון שללך ללקות בנוירופתיה סוכרתית, וזאת על פי האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA), במרבית המקרים בני אדם החולים במחלת סוכרת מציגים רמות גבוהות מדי של שומנים בדם, המכונים טריגליצרידים. וכדי להוסיף חטא על פשע, רמות גבוהות מדי של LDL ("הכולסטרול הרע") יכולות להגדיל משמעותית את רמת הסיכון ללקות בהתקף לב. 

האמת המרה: על פי האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA) כ- % 65 ממקרי המוות של חולי סוכרת הם כתוצאה ישירה מהתקף לב. 

מה יש ביכולתך לעשות?
במידה ואינך בטוח, בדוק את הערכים המספריים שלך. על פי המלצות האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA) עליך לבדוק את רמות הכולסטרול שלך בדם לפחות פעם אחת בשנה.


אתה מעשן


הסיכון: בני אדם מעשנים נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בנזקים עצביים כתוצאה ממחלת סוכרת. וכפי שאתה בוודאי יודע, הוכח כבר לפני שנים כי קיים קשר ישיר בין עישון לבין מחלות לב.

מה יש ביכולתך לעשות?
הפסק לעשן, תוכל לעשות גם במידה ואתה מעשן כבר שנים ארוכות. אף פעם לא מאוחר מדי: במידה ואתה מעשן כבר שנים ארוכות, תעשה טובה גדולה גם לעצמך וגם לסביבה הקרובה שלך אם תחדל מכך. 

כיום תוכל למצוא קבוצות תמיכה להפסקת עישון, ומגוון רחב של משאבים אחרים המוצעים לך בכל מקום. קבע תאריך להפסקת העישון, תתחייב לעצמך, ובקש מחברים, משפחה, עמיתים לעבודה ומן הרופא שלך, לתמוך בך לאורך התהליך.


אתה נוהג לצרוך כמויות גדולות של אלכוהול


הסיכון: אלכוהול יכול להשפיע לרעה על רמות הסוכר בדם. מידע מפקח נוסף? אלכוהול יכול להעלות בצורה משמעותית את רמות השומן המזיק, המכונה טריגליצרידים, בדם שלך.

מה יש ביכולתך לעשות?
האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA) ומרכז המידע הלאומי לחולי סוכרת (NDIC) ממליצים לרדת בכמות האלכוהול שאתה צורך, וזאת על מנת למנוע – או לפחות לנסות ולשלוט – על הנזקים העצביים כתוצאה ממחלת סוכרת. במידה ואתה כבר סובל מכאבים שמקורם בעצבים, שאל את הרופא המטפל בך האם מותר לך לצרוך אלכוהול בכלל. 

במידה ואתה חולה במחלת סוכרת, ייתכן ועדיף לקבל החלטה לא לצרוך אלכוהול כלל וכלל. האגודה האמריקנית לחולי סוכרת (ADA) ממליצה על לא יותר מ- 2 משקאות אלכוהוליים ליום לגברים, ולא יותר ממשקה אלכוהולי אחד לנשים.

ולסיכום: רמות הסוכר בדם שלך, המשקל שלך, רמת השומנים בדם (טריגליצרידים), עישון ושתיית אלכוהול. אלה הם חמשת גורמי הסיכון המובילים להופעת נוירופתיה סוכרתית, ויש בידך את בכוח לשלוט בהם. בכלל לא רע. אם עכשיו הרפואה הייתה יכולה למצוא "מרפא" לזקנה...

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר זיו פז
ד"ר זיו פז ראומטולוגיה
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
ד"ר יעקב הימן
ד"ר יעקב הימן פסיכוגריאטריה
ביקורי בית, לתיאום מראש בלבד
ד"ר ירון סטנובסקי
ד"ר ירון סטנובסקי קרדיולוגיה
5.0
( 11 חוות דעת )
"ד"ר ירון סטנוסקי מקצועי מאוד!אמשיך טיפולים רק אצלו!תודה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו