דלג לתוכן

נשים בהיריון לא צורכות מספיק יוד – החשיבות והסכנות

על מחסור ביוד בקרב נשים בהריון, הסכנות והמשמעויות הקשות של מחסור זה, הן לאימהות והן לילדים.

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/03/2013
2 דקות קריאה
כתב העת היוקרתי של איגוד הרפואה האמריקאי (Journal of the American Medical Association) הקדיש מאמר מערכת לדיון בנושא מחסור ביוד בקרב נשים בהריון, בסכנות ובמשמעויות הקשות של מחסור זה, הן לאימהות והן לילדים. את המאמר כתבה פרופ' אלכס סטנגנארו-גרין, מומחית מיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, ארצות הברית.

לדברי פרופ' סטנגנארו-גרין, רמת היוד הממוצעת בקרב נשים הרות ומניקות בארצות הברית הולכת ויורדת, מה שעלול לגרום לנזקים חריפים, הן לאם והן לרך הנולד. הכותבת קוראת לרשויות הבריאות לתקנן אספקת תוספי יוד לכל הנשים במהלך ההריון וההנקה.

יוד הוא מינרל אשר לא נוצר בגוף האדם באופן טבעי וצריכתו מתבססת על מאכלים עתירים ביוד, כמו דגים, פירות ים ומלח מועשר ביוד. היוד חיוני לתפקוד בלוטת התריס לשם סנתוז ההורמונים אותם מייצרת הבלוטה: תירוקסין (T4), תריודוטירונין (T3) וקלציטונין.

רמה תקינה של הורמונים אלו הכרחית להתפתחות העצבית של העובר והתינוק כאחד. ארגוני בריאות ברחבי העולם וכן משרד הבריאות בישראל ממליצים לנשים בהריון על קצובה יומית של כ-150 מיקרוגרם יוד.

לדברי המומחית, אצל נשים הרות, גם חוסר מתון ביוד עלול להוביל למנת משכל נמוכה יותר אצל הילוד. ברחבי העולם, מחסור ביוד בזמן ההיריון הוא הגורם העיקרי לפיגור שכלי הניתן למניעה. סיכונים נוספים המאפיינים מחסור ביוד בזמן ההיריון הם התפתחות של מחלת זפק (גויטר) בקרב הנשים הרות ובקרב עוברים וכן שיעור מוגבר של הפלות ושיעורי מוות של תינוקות.

כמו כן, ידוע כי יוד משפיע על התפקוד הקוגניטיבי לא רק אצל תינוקות, אלא גם אצל בני נוער ומבוגרים. במחקר שנערך בשנת 2009 ופורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition התגלה כי ציוניהם של תלמידים בגילאי 10-13 אשר קיבלו 150 מיקרוגרם יוד ליום למשך 28 שבועות השתפרו בכ- 10%.

למרות שהקווים המנחים של ארגוני בריאות אמריקאים רבים ממליצים לנשים בהריון, מניקות ואף לאלו השוקלות כניסה להריון לצרוך תוספי יוד חיצוניים, עד היום חברות הויטמינים לא 'הרימו את הכפפה' ובמקרים רבים מוצרי מולטי-ויטמין ייעודיים לנשים בהריון אינם מכילים יוד ומחקרים מראים כי רק 20% מהנשים האמריקאיות בהיריון נוטלות תוספי תזונה המכילים יוד.

החוקרת קוראת לשיתוף פעולה בין ספקי הבריאות לתעשייה הפרמצבטית, בכדי להבטיח כי כל תוספי התזונה המיועדים לנשים בהריון יכילו לפחות 150 מיקרוגרם יוד במנה היומית.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' עמי עמית
פרופ' עמי עמית יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר מוטי ברדיצ'ב
ד"ר מוטי ברדיצ'ב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
פרופ' איל סיון
פרופ' איל סיון יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

אולי יעניין אותך - מאמרים נוספים בתחום ערוץ הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו