חילוף חומרים איטי כגורם להשמנה – הוכח מדעית
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית בלבד, במקרים רבים ההשמנה היא תוצאה של חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת וצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. מחקר חדש בנושא מביא ממצאים מעניינים ביותר
2 דקות קריאה
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת אך ורק עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית, במקרים רבים השמנת היתר נגרמת עקב חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת ובמקביל לצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. חוקרים מהמרכז הרפואי 'סנפורד-ברנהם' שבקליפורניה טוענים כי התופעה נגרמת עקב מחסור בחלבון הקרוי p62 ברקמת השומן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Journal of Clinical Investigation.
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה