חילוף חומרים איטי כגורם להשמנה – הוכח מדעית
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית בלבד, במקרים רבים ההשמנה היא תוצאה של חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת וצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. מחקר חדש בנושא מביא ממצאים מעניינים ביותר
2 דקות קריאה
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת אך ורק עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית, במקרים רבים השמנת היתר נגרמת עקב חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת ובמקביל לצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. חוקרים מהמרכז הרפואי 'סנפורד-ברנהם' שבקליפורניה טוענים כי התופעה נגרמת עקב מחסור בחלבון הקרוי p62 ברקמת השומן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Journal of Clinical Investigation.
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.
האם המאמר עניין אותך?

דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה

זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה

לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה

האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה

5 דרכים להימנע מטחורים
מאת: מערכת אינפומד
18/04/2022
המצות עושות לכם עצירות? מפחדים שיצאו לכם טחורים? יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות להקטין את הסיכון להופעה חוזרת ...
לכתבה המלאה

אם אין לחם תאכלו מצות
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
למצה יצא שם רע במהלך השנים. נאמר עליה שהיא עושה כאבי בטן, לא משביעה, משמינה יותר מלחם ולעיתים אף גורמת לעצירות. האם...
לכתבה המלאה

מעדיפים תחליפי סוכר? כדאי שתקראו את זה
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
עברתם.ן לדיאט קולה ולארטיק דל קלוריות ואתם.ן עדיין עולים במשקל? ממתיקים מלאכותיים, המשמשים כתחליפי סוכר, עלולים לעו...
לכתבה המלאה

5 מאכלים שמתחפשים לבריאים אבל מכילים כמות אדירה של מלח
מאת: מערכת אינפומד
15/03/2022
פופקורן בקולנוע, תפוצ'יפס, רוטב סויה – אלה מאכלים שרובינו כבר יודעים שכמות המלח בהם גבוהה מאוד. אבל מה עם מאכלים פח...
לכתבה המלאה

שמנופוביה: הנזק שנגרם כשמפלים על רקע משקל
מאת: מערכת אינפומד
03/03/2022
אפליה של אנשים בעלי עודף משקל עלולה לפגוע ברווחתם הנפשית והגופנית. מדוע אפליה על רקע משקל היא מזיקה במיוחד ומה ההשל...
לכתבה המלאה

אכילה נקייה: מה המדע אומר על זה?
מאת: מערכת אינפומד
17/01/2022
דיאטת "אכילה נקייה" הפכה בשנים האחרונות לפופולארית מאוד בעולם, ובעקבות כך יותר מחקרים נעשו על שיטת התזונה שסחפה רבי...
לכתבה המלאה