האם אלצהיימר הוא למעשה סוכרת מסוג 3?
ד"ר סוזן דה לה מונטה (Suzanne de la Monte, MD) מאוניברסיטת בראון (Brown university) טוענת כי מחלת האלצהיימר נגרמת במקרים רבים כתוצאה מכשלים בחילוף החומרים, הקשורים ליכולתו של המוח להשתמש בגלוקוז.
ד"ר סוזן דה לה מונטה (Suzanne de la Monte, MD) מאוניברסיטת בראון (Brown university) טוענת כי מחלת האלצהיימר נגרמת במקרים רבים כתוצאה מכשלים בחילוף החומרים, הקשורים ליכולתו של המוח להשתמש בגלוקוז. היות שגנטיקה הצליחה להסביר עד עתה רק חלק קטן ממקרי האלצהיימר, לצד הגידול הקבוע במספר המקרים המאובחנים, ייתכן שהמחלה אכן קשורה לגורמים סביבתיים ולתזונה, בפרט.
הקשר בין אלצהיימר לתזונה
במאמר מכתב העת "מחקרי אלצהיימר עדכניים" (Current Alzheimer Research), מזכירה דה לה מונטה מספר מחקרים התומכים בהשערה שאלצהיימר הוא מחלה מטאבולית (מערכת חילוף החומרים) הקשורה לפגיעה באיכות ניצול המוח את הגלוקוז.
אחד ממחקריה ממחיש כיצד חסימת גישה של אינסולין למוחן של חולדות הביאה לסימפטומים האופייניים לפגיעה מוחית של אלצהיימר. בנוסף, נמצא כי החומר ששימש במחקר לחסימת האינסולין בעל דמיון רב בהרכבו לחומרים המצויים במזון מעובד, וכי דיאטה עתירת שומן מחריפה לאורך זמן את הפגיעה המוחית.
פסיכולוגים קליניים - דיאטנים קליניים?
על פי גטץ, אין להיות אדישים לממצאים אלו. היא מציינת כי על פסיכולוגים מוטלת האחריות לעודד את מטופליהם לאכול בריא ולהתעמל, מה שיכול להקטין את הסיכון לדמנציה בגיל מבוגר.
עם זאת, גטץ גם מזהירה גם מפני היצמדות-יתר למודל הסוכרת, ומסבירה כי מחקרים רבים מראים איך פעילויות אחרות, כמו הקפדה על פעילות קוגניטיבית ושמירה על קשרים חברתיים, הן גורם מגן לא פחות משמעותי.