בחורף אוכלים יותר? כל ההמלצות לתזונה נכונה בעונה הקרה
כשבחוץ קר וגשום כל מה שמתחשק לנו זה להתכרבל עם שוקו חם ועוגייה. הבעיה היא שמנהג זה ודומיו יזכו אותנו במספר קילוגרמים עודפים, שבהם אנחנו בטח לא מעוניינים. איך שומרים על אכילה נכונה ובריאה גם במהלך החורף? דיאטנית מסבירה
מזג האוויר בשילוב עם שעות החשיכה המתרבות גורמים לרובנו לשנות את הרגלי האכילה שלנו, ולרוב, לאכול יותר. הבגדים החמים המכסים את כל גופנו גם הם מקלים במעט על הבחירות של המזון, ולכן חלק ניכר מהאוכלוסייה נוטה לעלות במשקל בתקופת החורף.
שינוי המזון והתאמתו לעונה הקרה מתחיל בשינוי באכילת פירות וירקות שגדלים בעונה זו. פירות ההדר העשירים מאוד בויטמין C גדלים בעונה זו. הבננות ותפוחי העץ במיטבם. האבוקדו חוזר אלינו ועוד שלל ירקות ופירות עשירים בוויטמינים, מינרלים ומונעי חמצון זמינים לאכילה.
קראו עוד: למה רעבים יותר בחורף? כל הסיבות - והפתרונות
השינוי בצורך התזונתי מגיע גם בדמות טמפרטורת המזון אותה אנחנו מעדיפים. הימים הקרים ושעות החשיכה המתרבות, גורמים לצורך במזון חם, ובמקביל שעות השהייה בבית מתרבות והחשיפה למזון עולה. חשוב להדגיש שכאשר אנו אוכלים מזון שאינו מתאים, אנו למעשה ממשיכים "לחפש" פתרונות ומאכלים נוספים ולא נרגעים. לרוב, החיפוש הוא למזון פחממתי שגורר לעתים קרובות עלייה במשקל. מסיבות אלה, ובמטרה לשמור על הרגשה נוחה ומשקל יציב, מומלץ להיות מודעים לעובדה שכדאי לשנות ולהתאים את המזון הנאכל בעונה, בדיוק כפי שאנחנו משנים את הלבוש לגופנו.
הקור והשעות הרבות בבית גורמים לנו לחפש מזון פחממתילהלן מספר רעיונות לדייק את המזון עם השינוי בעונה:
1. ירקות ופירות
ירקות ופירות קרים לא מתאימים בעונה זו. כדאי להוציא מראש ירקות טריים ולשמור בטמפרטורת החדר. הסלט יהיה טעים ומתאים יותר.
2. מרקים
רוב האנשים אוהבים מרק. בחורף הוא מחמם, משביע וניתן לאכלו כארוחה שלמה או כמנה ראשונה. מרקי ירקות, מרקים בשר, מרק מחיתי (מרק כתום), מרקי קטניות, מרק דגים וכל רעיון אחר... העיקר שיהיה חם ומשביע. יתרון נוסף של המרק הוא שניתן להכינו מראש למספר ימים. רובנו לא עומדים כל היום במטבח, והרעיון של מזון שהוכן מראש ומתאים לאכילה למשך מספר ימים, מספק פתרון פרקטי לרוב האנשים.
קראו עוד: טוב גם לדיאטה: כל הסיבות לאכול מרק בחורף
3. דייסות
דייסות (למי שאוהב...) הן תחליף מצויין לארוחות בוקר או ערב. ניתן להכין אותם באמצעות סולת, קוואקר, תירס (פולנטה), קורנפלור, אורז. על בסיס מים, חלב, משקה סויה או עם כל תחליפי החלב האחרים. מלוח או מתוק. את הדייסות ניתן להעשיר בפירות יבשים / אגוזים / ושקדים ועוד – כיד הדמיון.
לכל מי שאינו חובב דייסות, ניתן לאכול יוגורט או מעדן סויה עם אגוזים ופירות, רק שימו לב: יש להוציא את היוגורט מראש למספר שעות, או למקרה שלא הספקתם, להעביר לקערת זכוכית ולחמם מספר שניות במיקרוגל. השינוי בטמפרטורה יעשה את ההבדל ויתרום לארוחה הבריאה הזו להתאים למזג האוויר.
4. שתייה חמה
לפעמים אנחנו לא באמת רעבים ושתיה חמה תספק אותנו. יחד עם זאת, המנהג של משקה או קפה ומאפה הם פופולריים מאוד, ורוב האנשים מעדיפים להוסיף עוגה/עוגייה למשקה החם. חשוב לקחת בחשבון שהמנהג הזה עלול להוביל לצריכת קלוריות מוגזמת. לתוספת של סוכרים ושומנים לא בריאים לתפריט היומיומי ולהשפיע על המשקל, הכולסטרול ורמת הסוכר שלכם. מעבר לקפה לסוגיו, שכדאי לא להגזים בשתייתו (עד 3 כוסות ביום...), מומלץ לנסות חליטות תה למיניהם, משקאות צ'אי עם תוספת חלב או תחליף חלב, וכמובן תה ירוק, ותה שחור עם נענע, לימון או כל עשבי התבלין האחרים.
משקה מתקתק ומחמם הוא סיידר חם, או בגרסה מעודנת יותר - כוס תה תפוחים עם תפוח מיובש ומקל קינמון – מספק פינוק מחמם ומפנק (אגב, אפשרי בתוספת יין אדום, בעיקר לפני השינה).
5. ירקות מבושלים
בעצם הכוונה היא לירקות שעברו תהליך חימום כלשהו' בהקפצה, באידוי, בבישול או באפhיה. ירקות חמים קל יותר לאכול בחורף, ומומלץ לשלבם עם דגנים או קטניות. ניתן להכין ירקות בסיר אידוי או במיקרוגל – ללא מים. כך הירקות שומרים על הערך התזונתי שלהם ובמקביל טעימים לאכילה. ירקות מוקפצים מכול סוג שיש בבית משתלבים עם אורז/אטריות והופכים לארוחה מלאה. ירקות צלויים (אנטיפסטי) גם הם נוחים לאחסון ומתאימים יותר לעונה הקרה.
לסיכום, מומלץ לאכול את הירקות והפירות הגדלים בעונה. להעדיף אוכל חם ומבושל. לשתות יותר משקאות חמים ולהיפרד מהמאפים הנוטים להתלוות אליהם.
חורף חמים ונעים!
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מומחית ברגישות למזון. https://food-sensitivity.com/