דלג לתוכן

השימוש בוויטמין E באנשים בריאים מוטל בספק

השימוש בוויטמין E באנשים בריאים מוטל בספק

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/03/2001 תאריך עדכון: 25/11/2020
2 דקות קריאה
חוקרים בארצות הברית מטילים ספק ביעילות השימוש בויטמין E באנשים
בריאים. לטענתם התזונה המערבית הממוצעת מספקת את התצרוכת היומית
הראויה של ויטמין E לאנשים בריאים. תוספת של ויטמין E לתזונה היא,
על כן, מיותרת.

ויטמין E הוא נוגד חמצון (אנטיאוקסידנט), ובזכות פעילותו זו נמצא
חיוני להאטת השפעות של תהליך ההזדקנות בתאים, ולפעולותיהם של
אנזימים רבים. ויטמין E מגן על הרקמות ועל תאי הדם מפני נזק הנגרם
על-ידי רעלים וחומרים מזהמים.

כפי הנראה , ההשפעות המזיקות של חמצון משחקות תפקיד בהתפתחותן
ובהחמרתן של מגוון מחלות, אולם תוצאות מחקרים שנעשו עד עתה ואשר
בדקו את השפעותיהם של נוגדי חמצון כגון ויטמין E , היו שנויות
במחלוקת.

במחקר זה, המתפרסם בגיליון האחרון של ה JAMA, מצאו החוקרים כי רמות
ויטמין E בנבדקים היו בטווח התקין, ולא נמצאו כל ראיות לכך שתוספת
של ויטמין E לנבדקים אלו במגוון מינונים תביא להשפעה טובה יותר
ולמניעה של נזקי חמצון.

המעט שידוע על השפעתם של נוגדי חמצון בבני אדם, מבוסס על מבחן אשר
נעשה בתנאי מעבדה. מבחן זה בודק את היחס בין המנה של נוגדי חמצון
לבין התגובה, שהיא ההשפעה על היכולת החמצונית של כולסטרול מסוג LDL.
מבחן זה אינו מהווה אינדיקציה מהימנה למה שקורה בגוף החי, ולא ניתן
להסיק ממנו דבר על ההשפעה שיש לחמצון על סוגי שומן אחרים בגוף ועל
מחלות.

החוקרים במחקר זה בדקו את יחס המנה-תגובה של ויטמין E על חמצון
שומנים ב 30 מתנדבים בריאים בגילאי 18 עד 60. כל חמישה מתנדבים
חולקו באופן אקראי לאחת משש קבוצות: אין-בו (פלצבו) , 200, 400, 800,
1200 או 2000 יחידות בינ"ל של ויטמין E (אשר נקרא גם
alpha-tocopherol). החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 8 שבועות לאחר
הטיפול.

נמדדו מדדים שונים לחמצון שומנים באמצעות שיטות כימיות ופיזיקליות
לזיהוי תרכובות (כרומטוגרפיה וספקטרומטריה). המדידות נלקחו לפני
תחילת הטיפול ובשבוע 2 ,4 ,6, ו- 8 לטיפול, וכן בשבוע 1, 3, ו- 8
שלאחר סיום הטיפול בויטמין E.

נמצא כי רמות ויטמין E בדם עלו במקביל לעליית המנה הניתנת, אולם לא
נמצאה כל השפעה של ויטמין E על רמות מדדי החמצון.
ישנם מנגנונים מגוונים ומשוכללים אשר בהם נוגדי חמצון מגנים על
הרקמות בבני אדם ובבעלי חיים אחרים. היתרון שבשימוש בנוגדי חמצון
מבחוץ תלוי ברמה שבה נוגדי חמצון אלו חסרים בגוף.

[08/03/2001]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
פרופ' יעקב ג'ריס
פרופ' יעקב ג'ריס פנימית
מנהל מחלקה פנימית באיכילוב ומכון רקנאנטי לחקר מערכת העצבים האוטונומית, מטפל בלחץ דם לא מאוזן
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו