השימוש בוויטמין E באנשים בריאים מוטל בספק
השימוש בוויטמין E באנשים בריאים מוטל בספק
2 דקות קריאה
חוקרים בארצות הברית מטילים ספק ביעילות השימוש בויטמין E באנשים
בריאים. לטענתם התזונה המערבית הממוצעת מספקת את התצרוכת היומית
הראויה של ויטמין E לאנשים בריאים. תוספת של ויטמין E לתזונה היא,
על כן, מיותרת.
ויטמין E הוא נוגד חמצון (אנטיאוקסידנט), ובזכות פעילותו זו נמצא
חיוני להאטת השפעות של תהליך ההזדקנות בתאים, ולפעולותיהם של
אנזימים רבים. ויטמין E מגן על הרקמות ועל תאי הדם מפני נזק הנגרם
על-ידי רעלים וחומרים מזהמים.
כפי הנראה , ההשפעות המזיקות של חמצון משחקות תפקיד בהתפתחותן
ובהחמרתן של מגוון מחלות, אולם תוצאות מחקרים שנעשו עד עתה ואשר
בדקו את השפעותיהם של נוגדי חמצון כגון ויטמין E , היו שנויות
במחלוקת.
במחקר זה, המתפרסם בגיליון האחרון של ה JAMA, מצאו החוקרים כי רמות
ויטמין E בנבדקים היו בטווח התקין, ולא נמצאו כל ראיות לכך שתוספת
של ויטמין E לנבדקים אלו במגוון מינונים תביא להשפעה טובה יותר
ולמניעה של נזקי חמצון.
המעט שידוע על השפעתם של נוגדי חמצון בבני אדם, מבוסס על מבחן אשר
נעשה בתנאי מעבדה. מבחן זה בודק את היחס בין המנה של נוגדי חמצון
לבין התגובה, שהיא ההשפעה על היכולת החמצונית של כולסטרול מסוג LDL.
מבחן זה אינו מהווה אינדיקציה מהימנה למה שקורה בגוף החי, ולא ניתן
להסיק ממנו דבר על ההשפעה שיש לחמצון על סוגי שומן אחרים בגוף ועל
מחלות.
החוקרים במחקר זה בדקו את יחס המנה-תגובה של ויטמין E על חמצון
שומנים ב 30 מתנדבים בריאים בגילאי 18 עד 60. כל חמישה מתנדבים
חולקו באופן אקראי לאחת משש קבוצות: אין-בו (פלצבו) , 200, 400, 800,
1200 או 2000 יחידות בינ"ל של ויטמין E (אשר נקרא גם
alpha-tocopherol). החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 8 שבועות לאחר
הטיפול.
נמדדו מדדים שונים לחמצון שומנים באמצעות שיטות כימיות ופיזיקליות
לזיהוי תרכובות (כרומטוגרפיה וספקטרומטריה). המדידות נלקחו לפני
תחילת הטיפול ובשבוע 2 ,4 ,6, ו- 8 לטיפול, וכן בשבוע 1, 3, ו- 8
שלאחר סיום הטיפול בויטמין E.
נמצא כי רמות ויטמין E בדם עלו במקביל לעליית המנה הניתנת, אולם לא
נמצאה כל השפעה של ויטמין E על רמות מדדי החמצון.
ישנם מנגנונים מגוונים ומשוכללים אשר בהם נוגדי חמצון מגנים על
הרקמות בבני אדם ובבעלי חיים אחרים. היתרון שבשימוש בנוגדי חמצון
מבחוץ תלוי ברמה שבה נוגדי חמצון אלו חסרים בגוף.
[08/03/2001]
בריאים. לטענתם התזונה המערבית הממוצעת מספקת את התצרוכת היומית
הראויה של ויטמין E לאנשים בריאים. תוספת של ויטמין E לתזונה היא,
על כן, מיותרת.
ויטמין E הוא נוגד חמצון (אנטיאוקסידנט), ובזכות פעילותו זו נמצא
חיוני להאטת השפעות של תהליך ההזדקנות בתאים, ולפעולותיהם של
אנזימים רבים. ויטמין E מגן על הרקמות ועל תאי הדם מפני נזק הנגרם
על-ידי רעלים וחומרים מזהמים.
כפי הנראה , ההשפעות המזיקות של חמצון משחקות תפקיד בהתפתחותן
ובהחמרתן של מגוון מחלות, אולם תוצאות מחקרים שנעשו עד עתה ואשר
בדקו את השפעותיהם של נוגדי חמצון כגון ויטמין E , היו שנויות
במחלוקת.
במחקר זה, המתפרסם בגיליון האחרון של ה JAMA, מצאו החוקרים כי רמות
ויטמין E בנבדקים היו בטווח התקין, ולא נמצאו כל ראיות לכך שתוספת
של ויטמין E לנבדקים אלו במגוון מינונים תביא להשפעה טובה יותר
ולמניעה של נזקי חמצון.
המעט שידוע על השפעתם של נוגדי חמצון בבני אדם, מבוסס על מבחן אשר
נעשה בתנאי מעבדה. מבחן זה בודק את היחס בין המנה של נוגדי חמצון
לבין התגובה, שהיא ההשפעה על היכולת החמצונית של כולסטרול מסוג LDL.
מבחן זה אינו מהווה אינדיקציה מהימנה למה שקורה בגוף החי, ולא ניתן
להסיק ממנו דבר על ההשפעה שיש לחמצון על סוגי שומן אחרים בגוף ועל
מחלות.
החוקרים במחקר זה בדקו את יחס המנה-תגובה של ויטמין E על חמצון
שומנים ב 30 מתנדבים בריאים בגילאי 18 עד 60. כל חמישה מתנדבים
חולקו באופן אקראי לאחת משש קבוצות: אין-בו (פלצבו) , 200, 400, 800,
1200 או 2000 יחידות בינ"ל של ויטמין E (אשר נקרא גם
alpha-tocopherol). החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 8 שבועות לאחר
הטיפול.
נמדדו מדדים שונים לחמצון שומנים באמצעות שיטות כימיות ופיזיקליות
לזיהוי תרכובות (כרומטוגרפיה וספקטרומטריה). המדידות נלקחו לפני
תחילת הטיפול ובשבוע 2 ,4 ,6, ו- 8 לטיפול, וכן בשבוע 1, 3, ו- 8
שלאחר סיום הטיפול בויטמין E.
נמצא כי רמות ויטמין E בדם עלו במקביל לעליית המנה הניתנת, אולם לא
נמצאה כל השפעה של ויטמין E על רמות מדדי החמצון.
ישנם מנגנונים מגוונים ומשוכללים אשר בהם נוגדי חמצון מגנים על
הרקמות בבני אדם ובבעלי חיים אחרים. היתרון שבשימוש בנוגדי חמצון
מבחוץ תלוי ברמה שבה נוגדי חמצון אלו חסרים בגוף.
[08/03/2001]
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה