דלג לתוכן

שבועות: מצעד הגבינות הבריאות ביותר

שמנות-רזות, קשות-רכות, עזים-בקר: גבינות מגיעות במגוון גדול של טעמים ומרקמים. לרגל חג השבועות, לפניכם חמשת הגבינות הבריאות ביותר

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/06/2019
3 דקות קריאה

הערך התזונתי, המרקם וטעמה של גבינה תלוי בשני מרכיבים עיקריים: סוג החלב ממנו מיוצרת הגבינה (בקר, עיזים, כבשים, באפלו וכו') והדרך שבה הגבינה מיוצרת. 

אנשים רבים מודאגים מאחוז השומנים המצוי בגבינה, בעוד אחרים מוטרדים מכמות המלח ו/או הקלוריות המצויים בה. לצד זאת, גבינה עשויה להיות מקור מצוין לחלבון, לסידן ולעוד כמה חומרים מזינים. זאת ועוד, צריכה של גבינות מסוימות אף עשויה לעזור בירידה במשקל ואף למנוע מחלות לב ואוסטאופורוזיס. ובמילים אחרות – ישנן גבינות בריאות יותר מאחרות. אז איזה הן הגבינות הבריאות יותר? מידע על 5 גבינות בכתבה שלפניכם.



1. מוצרלה

מוצרלה אמתית היא גבינה בעלת מרקם רך (ביחס לגבינות קשות), היא לחה מאוד מבפנים וצבעה לבן. במקור, מוצרלה מגיעה מאיטליה ומכינים אותה מחלב בופאלו או בקר.


במוצרלה יש מעט מלח (נתרן) ומעט קלוריות בהשוואה למרבית הגבינות. מוצרלה גם מכילה חיידקים פרוביוטים. מחקרים שנעשו הן על בע"ח והן על בני אדם הראו שפרוביוטיקה עשויה לשפר את בריאות המעי, לשפר את המערכת החיסונית ולהגן על הגוף מפני דלקות.

במחקר משנת 2010 שפורסם בכתב העת British Journal of Nutrition נמצא כי שתייה יומית של 200 מ"ל משקה המכיל את החיידקים המצויים במוצרלה במשך 3 חודשים, הפחית משמעותית את משך הזמן של דלקות במערכת הנשימה בקרב אנשים מבוגרים, בהשוואה לאלו שלא צרכו את המשקה.


2. גבינה כחולה

גבינה כחולה היא גבינה קשה הנעשית מחלב בקר, עזים או כבשים, אשר עוברת תהליך הבחלה (הבשלה) באמצעות תרבית של עובש מסוג פיניציליום. רוקפור היא דוגמה לסוג של גבינה כחולה.


הגבינה הכחולה מתאפיינת בצבע לבן עם כתמים ונימים בצבע כחול או אפור. העובש בו נעשה שימוש בגבינה כחולה מעניק לה ריח ייחודי וטעם חריף. גבינה כחולה נחשבת לבריאה בשל כמויות הסידן הגבוהות שיש בה – יותר מבכל גבינה אחרת.





3. גבינת פטה

פטה היא גבינה רכה יחסית לגבינות קשות, מלוחה, בצבע לבן ומקורה ביוון. במקור, גבינת פטה עשויה מחלב עיזים או כבשים. כשהיא נעשית מחלב כבשים טעמה חריף ומודגש יותר, בעוד שפטה מחלב עיזים עדינה יותר.


מאחר שגבינת פטה מושרית במי מלח כדי לשמור על הטריות שלה, היא עלולה להיות עשירה בנתרן, דבר שאינו בריא כל כך. עם זאת, היא בדרך כלל דלה יותר מבחינה קלורית ממרבית הגבינות, ומכילה חומצה לינולאית CLA, הקשורה לירידה בשומני הגוף ובשיפור העברת השומן והגלוקוז המגיעים מן המזון לתוך תאי הגוף. למעשה, פטה וגבינות נוספות העשויות מחלב כבשים לרוב מכילות יותר CLA מגבינות אחרות.

במחקר משנת 2007, שפורסם ב- International Journal of Obesity, נמצא שבני 40 ומעלה שסבלו מהשמנת יתר וצרכו 3.2 גרם ביום של CLA במשך 6 חודשים, הפחיתו את כמות השומן בגופם באופן משמעותי בהשוואה לאלו שצרכו פלצבו. כך, צריכת מזון המכיל CLA כגון פטה, עשויה לסייע בשיפור הרכב הגוף. 




קראו עוד: אחת ולתמיד: האם חלב בריא לנו או לא?





4. גבינת קוטג'

קוטג' הוא גבינה רכה ולבנה העשויה מחלב פרה ומקורה בארה"ב. גבינת קוטג' בדרך כלל עשירה יותר מגבינות אחרות בחלבון ואינה עשירה בקלוריות. בשל כך, גבינת קוטג' פעמים רבות מומלצת כחלק מתזונה לצורך ירידה במשקל.


שני מחקרים, אחד מ-2012 שפורסם ב-British Journal of Nutrition, ואחר נוסף משנת 2010 שפורסם ב-Obesity, הראו שצריכה של מזון עשיר בחלבון כגון גבינת קוטג' עשויה להעלות את תחושת השובע והמלאות ועוזרת בהפחתת כמות צריכת הקלוריות הכללית, שבתורה עשויה להוביל להפחתה במשקל. 

במחקר משנת 2015 אשר פורסם בכתב העת Appetite נמצא כי צריכה של קוטג' הביאה להרגשת שובע כמו צריכה של חביתה בעלת הרכב תזונתי דומה.



5. גבינת ריקוטה

ריקוטה היא גבינה איטלקית העשויה מחלב פרה, עזים, כבשים או בופאלו. לריקוטה יש מרקם קרמי ופעמים רבות היא מתוארת כגרסה הרזה יותר של גבינת קוטג'.


החלבון המצוי בריקוטה מגיע ברובו ממי הגבינה - חלבון גבינה המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שבני אדם צריכים לקבל ממזון. מי גבינה נוטים להיספג בקלות והם עשויים לתרום לגדילת שרירים, לעזור בהורדת לחץ דם ולהפחית רמות כולסטרול גבוהות.

מחקר משנת 2010 שפורסם בכתב העת Obesity בחן אנשים הסובלים ממשקל יתר ומצא כי צריכה של 54 גרם חלבון מי גבינה ביום במשך 12 שבועות הפחיתה את רמות לחץ הדם הסיסטולי ב-4% בהשוואה לרמות בתחילת המחקר. עם זאת, המחקר התמקד בתוסף תזונה ולא במוצרי חלב.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו