פסוריאזיס ותזונה: ממה מומלץ להימנע?
מספר גורמים סביבתיים נקשרו בעבר להתלקחות של מחלת הפסוריאזיס. אחד מהגורמים הסיבתיים המרכזיים הוא תזונה. מאילו מזונות כדאי לחולים במחלה להימנע ואילו מזונות עשויים לגרום דווקא לשיפור? הפרטים בכתבה
פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית כרונית אשר 3-4% מהאוכלוסייה העולמית סובלים ממנה (1) . נמצא בעבר כי גורמים סביבתיים כמו עישון ולחץ רגשי יכולים להשפיע על חומרת המחלה (1). תזונה הוא גורם סביבתי נוסף המעורר עניין בקרב החולים במחלה, וייתכן כי באמצעות הימנעות ממזונות מסוימים ואכילתם של מזונות אחרים, ניתן למנוע התלקחות של מחלת הפסוריאזיס וכך לשפר את מצבם של החולים. מהם מזונות אלו?
By Fuss Sergey | Shutterstock
מזונות שעדיף להימנע מהם
גלוטן
צליאק היא מחלה המאופיינת בתגובה אוטואימונית לחלבון הגלוטן. נמצא כי קיימת שכיחות מוגברת של סימנים בדם האופייניים למחלת הצליאק בקרב חולי פסוריאזיס (2). במחקר נמצא כי חולי פסוריאזיס אשר נמצאו בדמם סימנים האופייניים למחלת הצליאק יכולים להפיק תועלת מדיאטה נטולת גלוטן (2). בין המוצרים אשר מכילים גלוטן נכללים חיטה, לחם, פסטה ובירה.
מזונות מעובדים
כמה מחקרים הראו קשר בין BMI גבוה לבין חומרת מחלת הפסוריאזיס (3). צריכה של מזונות מעובדים נמצאה קשורה להשמנת יתר (4), ועל כן ירידה בצריכה של מזונות אלו עשויה להיטיב עם החולים. מזונות מעובדים כוללים משקאות ממותקים, חטיפים מתוקים ומלוחים, בשר מעובד ומזונות קפואים.
ירקות ממשפחת הסולנום
נמצא כי קיים קשר בין צריכה של ירקות ממשפחת הסולנום לבין מצב דלקתי, אשר עלול להשפיע על חומרת מחלת הפסוריאזיס (1). ירקות ממשפחה זו כוללים עגבנייה, תפוח אדמה וחציל.
אלכוהול
אלכוהול נחשב כטריגר למחלת הפסוריאזיס (5) בגלל השפעותיו השליליות (6) על מערכת החיסון.מזונות שכדאי לצרוך
פירות וירקות
צריכה גבוהה של פירות וירקות טריים נמצאה קשורה לשכיחות נמוכה יותר של המחלה (7).שמן דגים
סקירה של מחקר בנושא תזונה ופסוריאזיס הראתה שתוספי תזונה עשויים לסייע בהפחתת הדלקת בפסוריאזיס (8) . מבין תוספי התזונה שנבדקו נראה כי שמן דגים הוא המבטיח ביותר (8). יש לציין כי גם ויטמין D, ויטמין B12 וסלניום דווחו כמשפרים את תסמיני המחלה בחלק מהמחקרים (8).דיאטות שהוכחו כמיטיבות עם חולי פסוריאזיס
בסקר (1) שנערך בארה״ב על הרגלי התזונה של חולי פסוריאזיס, המשתתפים דיווחו על שיפור סימפטומים מובהק בעקבות דיאטות מסוגים שונים: ים תיכונית, פגאנו, פליאו, טבעונית וללא גלוטן.חשוב לזכור שהטיפול הקונבנציונלי במחלת הפסוריאזיס תלוי בהמלצה הרפואית שכל מטופל מקבל, והוא יכול להיות טיפול באמצעות תכשירים מקומיים, פוטותרפיה או באמצעות תרופות סיסטמיות-ביולוגיות, אשר מפחיתות את הפעילות הדלקתית בחולים (לצורך כך יש לעשות לפני תחילת הטיפול בדיקות דם לשלילת הפטיטיס B, הפטיטיס C וHIV), ותרופות לא ביולוגיות . יש לפנות לרופא/ה או לתזונאי/ת לצורך לקבלת מידע נוסף על האופן שבו התזונה יכולה לעזור בהתמודדות עם מחלת הפסוריאזיס.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) Afifi, L., Danesh, M.J., Lee, K.M. et al. Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatol Ther (Heidelb) 7, 227–242 (2017). https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
(2) Kolchak NA, Tetarnikova MK, Theodoropoulou MS, Michalopoulou AP, Theodoropoulos DS. Prevalence of antigliadin IgA antibodies in psoriasis vulgaris and response of seropositive patients to a gluten-free diet. J Multidiscip Healthc. 2017;11:13-19. Published 2017 Dec 27. https://doi.org/10.2147/JMDH.S122256
(3) Debbaneh M, Millsop JW, Bhatia BK, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part I: Impact of weight loss interventions. J Am Acad Dermatol. 2014;71(1):133-140. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2014.02.012
(4) Monteiro, C., Moubarac, J., Levy, R., Canella, D., Louzada, M., & Cannon, G. (2018). Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition, 21(1), 18-26. https://doi.org/10.1017/S1368980017001379
(5) Adışen, E., Uzun, S., Erduran, F., & Gürer, M. A. (2018). Prevalence of smoking, alcohol consumption and metabolic syndrome in patients with psoriasis. Anais brasileiros de dermatologia, 93(2), 205–211. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20186168
(6) Sarkar, D., Jung, M. K., & Wang, H. J. (2015). Alcohol and the Immune System. Alcohol Research : Current Reviews, 37(2), 153–155. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612
(7) Winiarska-Mieczan, A., Mieczan, T., & Wójcik, G. (2020). Importance of Redox Equilibrium in the Pathogenesis of Psoriasis-Impact of Antioxidant-Rich Diet. Nutrients, 12(6), 1841. https://doi.org/10.3390/nu12061841
(8) Millsop, J. W., Bhatia, B. K., Debbaneh, M., Koo, J., & Liao, W. (2014). Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. Journal of the American Academy of Dermatology, 71(3), 561–569. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2014.03.016