ממצאים חדשים אודות הורמון הרעב
ממצאים חדשים אודות הורמון הרעב
2 דקות קריאה
גרלין (Ghrelin), הוא הורמון אשר נתגלה לאחרונה, ומכונה גם הורמון
הרעב. משמעות המילה גרלין בשפה ההינדית היא גדילה. מחקרים שנעשו
לאחרונה הראו כי רמות הגרלין עולות לפני האכילה ונופלות אחרי
האכילה. רמות גבוהות של גרלין יכולות לגרום לאנשים להיות כה רעבים
עד שהם מסוגלים לאכול כשליש יותר ממה שהם אוכלים בדרך-כלל.
מחקר שמתפרסם בגיליון האחרון של ה New England Journal of Medicine
בא לבדוק מה קורה לרמות הגרלין לאחר דיאטה ולאחר ניתוח לקיצור
הקיבה. לצורך כך, קבוצת חוקרים מארה"ב עקבה אחר רמות ההורמון ב 13
חולים הסובלים מעודף משקל לפני ואחרי שהשתתפו בתוכנית בת 6 חודשים
לירידה במשקל, וכן ב 5 משתתפים אשר ירדו במשקל לאחר שעברו ניתוח
לקיצור הקיבה, וב 10 משתתפים בעלי משקל תקין.
בניתוח לקיצור הקיבה יוצרים כיס קטן בקיבה וגם מעקף לחלק מהמעי
הדק. לאחר ניתוח זה החולים אוכלים פחות ויורדים במשקל, שכן הם
מרגישים יותר מלאים עם פחות מזון. כמו-כן הם סופגים פחות קלוריות כי
חלק מהמעי לא סופג מזון. עתה מסתבר כי הניתוח גורם לעיכוב בייצור
הורמון הגרלין, ובכך תורם לשמירה על רמת משקל נמוכה לטווח ארוך.
הממצאים הראו כי בקרב המטופלים אשר עברו תוכנית לירידה במשקל,
ירידה של 17.4% במשקל היתה קשורה בעלייה של 24% ברמות הגרלין.
בניגוד לכך, למרות ירידה של 36% במשקל לאחר ניתוח לקיצור הקיבה,
רמות הגרלין במטופלים אלו היו נמוכות ב 77% לעומת משתתפים בעלי משקל
תקין. בנוסף נמצא כי רמות ההורמון עלו בצורה חדה לפני הארוחות,
וירדו לאחר האכילה בקרב מטופלים בעלי משקל עודף שהשתתפו בתוכנית
לירידה במשקל, ובקרב מבוגרים בעלי משקל תקין, אבל נשארו קבועות בקרב
אלו אשר עברו את הניתוח.
עדיין לא ברור כיצד הניתוח לקיצור הקיבה מוביל לירידה ברמות
הגרלין, אולם הממצאים מראים בבירור כי להורמון זה יש תפקיד מרכזי
במנגנון הרעב ובשמירה על משקל הגוף. חסימה של הורמון הגרלין על-ידי
תרופות שיפותחו בעתיד תוכל להביא לטיפול אפשרי באנשים הסובלים ממשקל
עודף.
The New England Journal of Medicine 2002; 346;1623-1630
1662-1663
[07/06/2002]
הרעב. משמעות המילה גרלין בשפה ההינדית היא גדילה. מחקרים שנעשו
לאחרונה הראו כי רמות הגרלין עולות לפני האכילה ונופלות אחרי
האכילה. רמות גבוהות של גרלין יכולות לגרום לאנשים להיות כה רעבים
עד שהם מסוגלים לאכול כשליש יותר ממה שהם אוכלים בדרך-כלל.
מחקר שמתפרסם בגיליון האחרון של ה New England Journal of Medicine
בא לבדוק מה קורה לרמות הגרלין לאחר דיאטה ולאחר ניתוח לקיצור
הקיבה. לצורך כך, קבוצת חוקרים מארה"ב עקבה אחר רמות ההורמון ב 13
חולים הסובלים מעודף משקל לפני ואחרי שהשתתפו בתוכנית בת 6 חודשים
לירידה במשקל, וכן ב 5 משתתפים אשר ירדו במשקל לאחר שעברו ניתוח
לקיצור הקיבה, וב 10 משתתפים בעלי משקל תקין.
בניתוח לקיצור הקיבה יוצרים כיס קטן בקיבה וגם מעקף לחלק מהמעי
הדק. לאחר ניתוח זה החולים אוכלים פחות ויורדים במשקל, שכן הם
מרגישים יותר מלאים עם פחות מזון. כמו-כן הם סופגים פחות קלוריות כי
חלק מהמעי לא סופג מזון. עתה מסתבר כי הניתוח גורם לעיכוב בייצור
הורמון הגרלין, ובכך תורם לשמירה על רמת משקל נמוכה לטווח ארוך.
הממצאים הראו כי בקרב המטופלים אשר עברו תוכנית לירידה במשקל,
ירידה של 17.4% במשקל היתה קשורה בעלייה של 24% ברמות הגרלין.
בניגוד לכך, למרות ירידה של 36% במשקל לאחר ניתוח לקיצור הקיבה,
רמות הגרלין במטופלים אלו היו נמוכות ב 77% לעומת משתתפים בעלי משקל
תקין. בנוסף נמצא כי רמות ההורמון עלו בצורה חדה לפני הארוחות,
וירדו לאחר האכילה בקרב מטופלים בעלי משקל עודף שהשתתפו בתוכנית
לירידה במשקל, ובקרב מבוגרים בעלי משקל תקין, אבל נשארו קבועות בקרב
אלו אשר עברו את הניתוח.
עדיין לא ברור כיצד הניתוח לקיצור הקיבה מוביל לירידה ברמות
הגרלין, אולם הממצאים מראים בבירור כי להורמון זה יש תפקיד מרכזי
במנגנון הרעב ובשמירה על משקל הגוף. חסימה של הורמון הגרלין על-ידי
תרופות שיפותחו בעתיד תוכל להביא לטיפול אפשרי באנשים הסובלים ממשקל
עודף.
The New England Journal of Medicine 2002; 346;1623-1630
1662-1663
[07/06/2002]
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה