מהי מאסטוציטומה וכיצד מטפלים בה
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

לבני בן שנה נמצאה על האמה Mastocytoma Solitary. אשמח לקבל אינפורמציה על הדבר.

תשובה:
תאי פיטום (mast cells) נמצאים ברקמות רבות בגוף האדם, כולל בעור ובריריות. ישנו טווח שלם של מחלות, הנקרא Mastocytosis, שבו יש ריבוי של תאי מאסט. למאסטוציטוזיס ביטויים קליניים שונים. היא יכולה להופיע מהינקות ועד לבגרות, והביטויים הקליניים השכיחים משתנים לפי קבוצת הגיל. בילדות, נפוץ יותר שהבעיה מוגבלת לעור בלבד, ובמבוגרים נראית פעמים רבות יותר מעורבות סיסטמית של מוח העצם, מערכת העיכול ועוד. 10% עד 40% ממקרי המסטוציטוזיס בילדות מתבטאים בצורה קלינית של Solitary Mastocytoma. הנגע הבודד יכול להיות כבר בלידה, או להופיע במהלך השבועות הראשונים לחיים. הוא לרוב מתחיל ככתם חום, המתבלט בשפשוף. בהמשך הוא יכול להתפתח לקשרית או לרובד מורמים. האתר ה"מועדף" של המסטוציטומה הוא על גב כף היד, סמוך לשורש כף היד, ועלולים להופיע גם תסמינים מערכתיים, כגון הסמקה. רוב המסטוציטומות הסוליטריות מתנוונות עד גיל 10 או מוקדם יותר. הן מגיבות טוב לכריתה מקומית או לחבישה שלהן המונעת גרד. הן אינן מתקדמות למחלה ממאירה. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד