מה זו דלקת לבלב, מהם הסיכונים, והאם נרפאים מהמחלה ?
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/03/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

דלקת לבלב (פנקראטיטיס) הינה תהליך דלקתי שבו אנזימים של הלבלב גורמים להרס עצמי של הלבלב. לעיתים הלבלב מחלים ללא פגיעה בתפקוד או במבנה שלו ואז זה נקרא דלקת חריפה של הלבלב (דלקת אקוטית של הלבלב). אך יש גם מצב של דלקת כרונית של הלבלב שבה יש התקפים חוזרים עם נזק מבני ותפקודי ללבלב. הביטוי העיקרי של דלקת לבלב חריפה הוא כאבים בבטן ימנית עליונה המקרינים לגב. לעיתים יש גם בחילות, הקאות וחום. הגורמים העיקריים לדלקת של הלבלב הם צריכה ממושכת של אלכוהול ואבני מרה. הסיבוכים הם: נמק של הלבלב, אבצס בלבלב, דימום לדרכי העיכול, חסימת דרכי העיכול ועוד. ישנם קריטריונים מסוימים (לדוגמא גיל החולה, תוצאות בדיקות המעבדה שלו) שלפיהם ניתן לקבוע את סיכויי ההחלמה שלו. למי שהיה התקף של פנקראטיטיס חשוב לנקוט בצעדים הבאים כדי למנוע התקפים חוזרים: להימנע מאלכוהול! הימנעות מוחלטת מאלכוהול היא הדרך היחידה להקטין את הסיכון להתקפים נוספים ולמנוע סיבוכים. לאכול ארוחות קטנות ותכופות. אם מתחיל התקף - להימנע מאוכל מוצק למשך מספר ימים כדי לאפשר ללבלב להתאושש. תזונה עשירה בפחמימות ודלה בשומנים.

תשובה:
דלקת לבלב (פנקראטיטיס) הינה תהליך דלקתי שבו אנזימים של הלבלב גורמים להרס עצמי של הלבלב. לעיתים הלבלב מחלים ללא פגיעה בתפקוד או במבנה שלו ואז זה נקרא דלקת חריפה של הלבלב (דלקת אקוטית של הלבלב). אך יש גם מצב של דלקת כרונית של הלבלב שבה יש התקפים חוזרים עם נזק מבני ותפקודי ללבלב. הביטוי העיקרי של דלקת לבלב חריפה הוא כאבים בבטן ימנית עליונה המקרינים לגב. לעיתים יש גם בחילות, הקאות וחום. הגורמים העיקריים לדלקת של הלבלב הם צריכה ממושכת של אלכוהול ואבני מרה. הסיבוכים הם: נמק של הלבלב, אבצס בלבלב, דימום לדרכי העיכול, חסימת דרכי העיכול ועוד. ישנם קריטריונים מסוימים (לדוגמא גיל החולה, תוצאות בדיקות המעבדה שלו) שלפיהם ניתן לקבוע את סיכויי ההחלמה שלו. למי שהיה התקף של פנקראטיטיס חשוב לנקוט בצעדים הבאים כדי למנוע התקפים חוזרים: להימנע מאלכוהול! הימנעות מוחלטת מאלכוהול היא הדרך היחידה להקטין את הסיכון להתקפים נוספים ולמנוע סיבוכים. לאכול ארוחות קטנות ותכופות. אם מתחיל התקף - להימנע מאוכל מוצק למשך מספר ימים כדי לאפשר ללבלב להתאושש. תזונה עשירה בפחמימות ודלה בשומנים. [03/11/2005]