מהו ויטיליגו וכיצד מטפלים במחלה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/06/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

לבעלי אובחן ויטיליגו המתבטא בכתמים לבנים בקרקפת, ההולכים ומתפשטים, ובכתם חדש קטן במפרק כף היד. האם לאחרים (גם ילדים) מותר להשתמש במכונת התספורת שלו? האם יש חשש להידבקות? האם יש טיפול מומלץ למחלה, שאינו מסוכן עקב העובדה שהוויטילגו בראש? האם ניתן למנוע את המחלה או להפסיק את התפשטותה? אני חוששת מהגעת הכתמים לאזור הפנים.

תשובה:
ויטיליגו, או בשמה העברי בהרת או בהקת, היא מחלה בה מופיעים כתמים לבנים על העור, ובבדיקה מיקרוסקופית של הכתמים, חסרים בהם תאי המלנוציט המייצרים את הפיגמנט מלנין. המחלה נפוצה יחסית, ופוגעת בכ-1% מהאוכלוסיה. טרם ידוע הגורם למחלה. יש הסבורים כי זו מחלה אוטואימונית, בה הגוף עצמו תוקף את תאי המלנוציט, ויש הסבורים כי תאי חמצן פעיל (פרוקסידים) הם הפוגעים במלנוציטים. הוכח כי יש רקע גנטי למחלה, וב-30% מהחולים מדווח על קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל מהמחלה. המחלה איננה מדבקת כלל, כך שאין חשש להשתמש באותה מכונת תספורת בה משתמש החולה או בכל מכשיר אחר. כתמי המחלה מופיעים על הגוף בכמה תצורות, אך ישנם מקומות בהם שכיח יותר שהם מופיעים: מפרקי היד, ברכיים, בית השחי, קצה איבר המין, אוזניים, צוואר, אצבעות הידיים והרגליים ועוד. בדרך כלל הופעת הכתמים היא סימטרית. המחלה היא כרונית. מהלכה שונה מאוד בין חולים שונים, אך במקרים רבים יש התקדמות מהירה בהתחלה, ולאחר מכן תקופה סטטית בה לא נוצרים כתמים חדשים, ואחריה שוב חזרה של הופעתם. אין כיום טיפול המונע את המחלה או מרפא אותה, אך ישנם טיפולים העוסקים בצד הקוסמטי ובהחזרה של הצבע לכתמים. הטיפולים כוללים סטרואידים, פוטותרפיה ועוד. הטיפולים הללו מתאימים גם לטיפול בכתמים בקרקפת. אפנה אותך לתשובה באינפומד המפרטת אופציות טיפול: http://www.infomed.co.il/questions/q_082008_6.asp