בלוטות לימפה מוגדלות באזורים שונים בגוף
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

לפני כשנה הבחנתי בבלוטת לימפה במפשעה / נאמר לי על-ידי הרופא כי היא תעבור בעצמה. מאז התנפחו לי בלוטות נוספות במפשעה, בתי השחי, מאחורי האוזן ובצוואר. ארצה לציין כי הם לא נעלמות ואף גדלות (לדוגמה, בצוואר בלוטה שהייתה 1.8 גדלה ל-2.1). בדיקות דם תקינות, א

תשובה:
אין ספק שהמקרה שאת מתארת מחייב בירור נוסף, משום שנראה שדיקור הבלוטה לא הביא לאבחנה, ובינתיים חלה התפתחות בסימפטומים. קיימות סיבות רבות להגדלת בלוטות לימפה, ביניהן מחלות זיהומיות (חיידקיות, ויראליות, פטרייתיות וטפיליות), מחלות ממאירות (כולל לימפומה), תגובה לתרופות, מחלות אנדוקריניות וסיבות רבות נוספות. כדי להשלים את הבירור יש לבדוק אם את סובלת מסימפטומים נוספים של זיהום או ממאירות (חום, ירידה במשקל, הזעות לילה), חשיפה לבעלי חיים, בשר לא מבושל, קרציות, היסטוריה של טיולים, שימוש בסמים, שימוש בתרופות שעשויות לגרום להגדלת בלוטות לימפה. עלייך להיבדק בדיקה גופנית מקיפה, כדי לחפש סימנים של מחלה סיסטמית וכדי לבדוק את טיבן של הבלוטות המוגדלות - גודלן, המרקם שלהן, האם הן מקובעות, האם הן רגישות למגע. בדיקות נוספות שכדאי לבצע הן ספירת דם, צילום חזה, בדיקת PPD לגילוי שחפת, נוגדנים ל- HIV (שאני מבינה שעשית), ANA (שעשוי להחשיד בכיוון של מחלות רקמת חיבור), heterophile test (שבודק EBV - הווירוס הגורם למחלת הנשיקה). אם כל הבדיקות האלו אינן מגלות את הסיבה למחלה - כדאי להתקדם ולבצע ביופסיה של בלוטת לימפה מוגדלת. השיטה הטובה ביותר היא ביופסיה פתוחה: ניתוח קטן, שמתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, בו מוציאים את הבלוטה כולה. יתרונה של השיטה, בהשוואה לדיקור שעברת, הוא שהיא מספקת אינפורמציה הן באשר לנוכחות של תאים לא תקינים (תאי סרטן, חיידקים) והן באשר למבנה לא תקין של הבלוטה - שנחוץ לצורך אבחנה של לימפומה. עליך לפנות אל הרופא שלך כדי להמשיך בבירור, והוא יפנה אותך אל המומחים המתאימים.