בלוטות לימפה נפוחות (Swollen Glands)
בלוטות הלימפה מהוות פילטר שלוכד וירוסים, בקטריות ומחוללי מחלה אחרים, לפני שהם מזהמים אזורים אחרים בגוף. הן בעלות תפקיד חשוב בהגנת הגוף מפני זיהומים. הן עשויות להתנפח אפילו אם הזיהום שטחי או בלתי נראה, אף שבדרך כלל ניתן לזהות את הזיהום שגורם לנפיחות.
DimaBerlin | Shutterstock
סימפטומים
כאשר בלוטות הלימפה מתנפחות לראשונה, יתכנו רגישות וכאב בבלוטה עצמה. בדרך כלל הנפיחות היא בגודל של גרגר אפונה או שעועית, לעיתים אף יותר מזה.
תסמינים נוספים הנלווים לנפיחות הבלוטה תלויים בגורם לה וכוללים:
• נזלת, כאב גרון, חום ותסמינים נוספים של זיהום בדרכי הנשימה העליונות.
• נפיחות כללית של בלוטות הלימפה בכל הגוף, כאשר מדובר בזיהום כמו מחלת הנשיקה או HIV, או כאשר ישנה בעיה של מערכת החיסון כמו זאבת ודלקת מפרקים שגרונית.
• בלוטה קשה ושאינה ניידת, שגדלה בקצב מהיר, עלולה להוות תסמין לסוג סרטן או ללימפומה.
• חום.
• הזעות לילה.
סיבות וגורמי סיכון
בלוטות לימפה נפוחות בצוואר מלוות בדרך כלל בכאבי גרון או בדלקות אוזניים. נפיחות בבלוטה מעידה על השתתפותה במאבק נגד הזיהום.
בלוטות לימפה מוגדלות במפשעה עלולות לצוץ כאשר יש זיהום בכפות הרגליים, ברגליים או באזור אברי המין. פעמים רבות בלוטות אלו נפוחות גם כאשר לא נראה זיהום ברור.
בלוטות לימפה נפוחות מאחורי האוזניים הן לרוב תוצאה של זיהום בקרקפת. אם אין זיהום בקרקפת, ייתכן שהאדם סבל לאחרונה או שהוא סובל מאדמת. מונונוקליאוזיס או מחלת הנשיקה יכולים גם הם לגרום לנפיחות בבלוטות מאחורי האוזניים.
אבחון ובדיקות
הרופא או הרופאה יבחנו את הבלוטות ויחפשו זיהומים או גורמים אחרים לנפיחות. ייתכן שהם יבדקו גם בלוטות אחרות שהמטופל לא הבחין בהן. יש לבצע בירור האם המטופל סבל מחום, האם ירד במשקל או האם היו תסמינים אחרים שקשורים בנפיחות של בלוטות. 
תיתכן המלצה לבדיקות דם או מעקב אחר הבלוטות במשך תקופת מה. במקרים נדירים עלול להתגלות צורך בהסרת חתיכה קטנה של הבלוטה (ביופסיה של בלוטת הלימפה) כדי לבחון אותה תחת מיקרוסקופ.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
כאשר זיהום הגורם לנפיחות בבלוטות הלימפה אינו מטופל, עלולה להתפתח מורסה, שהיא הצטברות של מוגלה. מורסה עלולה לדרוש ניקוז וטיפול אנטיביוטי.
אם הבחנתם בגדילה מתמשכת של בלוטה אחת או של מספר בלוטות במהלך תקופה של שלושה שבועות, יש לפנות לייעוץ רפואי. במקרים נדירים מאוד עשויות בלוטות נפוחות להוות סימן לבעיה רצינית.
טיפולים ותרופות
מומלץ תחילה לעקוב אחר בלוטות הלימפה במשך מספר שבועות ולשים לב אם הן ממשיכות לגדול או אם בלוטות לימפה אחרות מתחילות אף הן להתנפח.
מרבית המקרים של הופעת בלוטות לימפה נפוחות אינם רציניים, אך כדאי להתייעץ עם רופא/ה במידה שהבלוטות אינן מראות נטייה לשוב ולהתכווץ. כאבים בבלוטות הלימפה ייעלמו בדרך כלל אחרי ימים ספורים; הכאב הוא תוצאה של הגידול המהיר בבלוטה בשלבים הראשונים של המאבק בזיהום. הבלוטה זקוקה לזמן רב יותר כדי לחזור לגודלה הרגיל מאשר הזמן שלקח לה להתנפח.
אם בלוטה נפוחה היא גם אדומה ורגישה, ייתכן זיהום חיידקי בתוך הבלוטה עצמה, והדבר דורש טיפול אנטיביוטי לאחר ייעוץ עם רופא/ה.
במידה ולנפיחות מתלווה כאב גרון או כאב אוזניים, תיתכן דלקת נגיפית (ויראלית). מומלץ לפנות לרופא/ה לצורך בירור והמשך טיפול במידת הצורך.
מניעה
אין דרך למנוע של התפתחות של בלוטות הלימפה, שכן מדובר בתגובה טבעית של הגוף והדרך של מערכת החיסון להתמודד עם מזהמים שונים.
שאלות ותשובות
- לפני כ-5 שנים חליתי בדלקת בלוטות הלימפה. המצב היה חמור בעיקר במפשעה שמאלית שהתמלאה במוגלה ולכן היו צריכים לנקז את המוגלה הרבה ע"י ניתוח. רמות נוגדני IgG היו בערכי ביניים ונוגדני IgM שלילי. לאור האנמנזה וההיסטולוגיה הניחו הרופאים שמדובר במחלת שרטת החת
- אני בת 24 וסובלת במהלך השנה האחרונה מדלקות גרון כרוניות. בממוצע כל חודש וחצי יש לי דלקת בגרון. בפעם הזו התנפחו לי בלוטות לימפה רבות בצוואר, דבר שהדאיג אותי במיוחד, אך לאחר בירור אצל רופאת המשפחה הוסרה דאגה מליבי. אחותי סובלת ממחלת בכצ'ט כבר 14 שנים,
- כבר כמה זמן אני סובלת משתי שיני בינה בעייתיות. בחלק העליון ולמטה יש לי בלוטת לימפה מוגדלת וכל האזור של האוזן עד הבלוטה כואב מאוד. הלכתי לרופא אף אוזן גרון, והוא אומר שיש לי דלקת כתוצאה משיני בינה ושיש לעקור אותן, ורופא השיניים אמר לי את אותו הדבר, וה
- אם בבלוטה יש פעילות מטבולית מוגברת, למשל על רקע זיהום, דלקת או אפילו גידול, והיא מעל ל 7 מ"מ, הרי שהיא אכן תראה קליטה מוגברת ב PET.
- לפני כמה ימים הרגשתי חולשה וחום. הבלוטות בגרון ומאחורי האוזניים התנפחו מאוד. נשלחתי לבדיקת דם, ושם הוחלט לאשפז אותי ללא דיחוי בבית חולים. גם לאחר השחרור לא ידעו במה מדובר. הדברים שהטרידו את הרופאים היו תוצאת ספירת תאי הדם הלבנים: 40,000; רמת האאוזינ
- אני בת 23. היו לי לפני 8 חודשים בלוטות לימפה מוגדלות באזור הצוואר, ובבדיקת CT נמצאו כאלה גם באזור עצמות האגן, בחזה ובבטן. בבדיקות דם התברר שיש לי וירוס, וגם נלקחה ביופסיה, שהתשובה לה היתה תקינה. עכשיו אני עדיין חלשה, והבלוטות עדיין קצת גדולות, ויש לי
- בבדיקות דם עקב כאבים בצוואר שמאל התגלו התוצאות הבאות. מה המשמעות של כל תוצאה? EBV.VCA IgG=174 EBV.VCA IgM=negative EBV.EBNA=90
- לבני בן ה- 4 הופיעו בשני צידי הצוואר בלוטות לימפה מוגדלות בגודל של אגוז לוז. על פי רופאת הילדים, הן זזות וגמישות. לדבריה זה יכול להיות כתוצאה מווירוס שהיה לו לפני מספר שבועות. האם יש סיבה לדאגה?
- מהם תסמיני הלויקמיה?
- בבדיקת אולטרסאונד ניתנה התשובה הבאה: "מימין צמוד לכלי דם הגדולים הודגמה קשרית לימפה בגודל כ 1.9 * 1 * 0.5 סמ". מה זה אומר ? מה יכולות להיות הסיבות לכך, ההשלכות, ומה זה קשרית ?