חוסר התאמה בין תוצאות אולטרסאונד ו-CT
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 43. בבדיקת אולטרסאונד של דרכי השתן והכליות שעשיתי התגלה ממצא חשוד בכליה בגודל 1 ס"מ, והועלה חשד שמא מדובר ב- RCC או ב- AML, והופניתי להמשך בירור בבדיקת CT. בפענוח בדיקת ה- CT נכתב בין היתר כי אין עדות לגושים או לתהליכים חריגים בכליות.

תשובה:
זהו אכן מקרה יוצא דופן, שממצא שנראה בבדיקת אולטרסאונד אינו מאותר בבבדיקת CT. יכולות להיות לכך כמה סיבות. בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה שדורשת מומחיות גבוהה, והיא מאוד מועדת לטעויות בפענוח של המבצע. ייתכן שהמבצע ראה מבנה אשר אינו קשור לכליה, כגון לולאת מעי או כיס מרה, וחשב בטעות שמדובר בחלק מהכליה. ממצאים מסוימים, כגון ציסטות מלאות נוזל, עשויים, במקרים נדירים, להיספג מעצמם ולהיעלם. גוש שמרקמו מאוד דומה למרקם הכליה עלול לא להיראות ב- CT, כיוון שהוא נבלע ברקמת הכליה. השערתי לאור הסיפור היא שמלכתחילה לא היה גוש, ושמדובר בפענוח שגוי של האולטרסאונד. מכיוון שאין להקל ראש בנושא של גוש בכליה, אני ממליצה שתפני למומחה לאולטרסאונד אשר יעבור על תצלומי הבדיקות, ובמידת הצורך גם יחזור על בדיקת האולטרסאונד. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד