תופעות פסיכיאטריות עם נטילת סטרואידים
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אבקש לדעת על הקשר בין התרופה prednisone לבין תופעות פסיכוטיות, ואיזו תרופה מנטרלת את התופעות הללו.

תשובה:
פרדניזון וכן קורטיקוסטרואידים אחרים, גורמים למגוון תופעות פסיכיאטריות, ביניהן סכיזופרניה, מניה ודליריום. התופעות תלויות במינון: ככל שהמינון יותר גבוה, כך עולה הסיכוי לתופעות הנזכרות. שכיחות הסימפטומים הפסיכיאטריים החמורים היא 5%, שכיחות סימפטומים קלים יותר נצפתה בעד 50% מהחולים, ונראית יותר בחולים הנוטלים פרדניזון במינון 40 מ"ג ליום ומעלה או קורטיקוסטרואיד אחר במינון מקביל. נשים וחולי SLE מועדים יותר לפתח סימפטומים פסיכיאטריים בעת טיפול בפרדניזון. הסימפטומים מופיעים לרוב בשבועיים הראשונים לנטילת הטיפול. אם מופיעים סימפטומים פסיכיאטריים, יש להוריד את המינון ואף להפסיקו אם המצב הרפואי מאפשרז את. אם טיפול סטרואידלי (למשל בפרדניזון) במינון גבוה הכרחי מבחינה רפואית, או שהסימפטומים הפסיכיאטריים חריפים, הטיפול המומלץ הוא בתרופות פסיכיאטריות ממשפחת הפנותיאזינים כמו אולאנזאפין, קלוזאפין. חולה שכבר סבל בעבר מתופעות פסיכיאטריות בעת טיפול בפרדניזון ושעליו לשוב ולקבל טיפול בפרדניזון, יכול לקחת ליתיום פרופילקטית למניעה לפני התחלת נטילת הפרדניזון. תרופות ממשפחת הטריציקליים TCA אינן מומלצות לשימוש, משום שעלולות להחמיר את הסימפטומים. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד