טיפולים תרופתיים ואחרים לבריחת שתן
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

זה שנים רבות אני לוקח בקביעות minirin ספריי 0.1 מ"ג נגד הרטבה. בערך ב-3 שנים האחרונות אני לוקח מרשם, אך אינני משתמש כל יום, אלא רק כשאני מרטיב אני לוקח שבוע ברציפות, ואז מפסיק עד לפעם הבאה. לא לקחתי את הספריי כמעט חצי שנה עד היום, אבל היום התב

תשובה:
לא ציינת מאיזה סוג הרטבה אתה סובל - יום או לילה, וכן על איזה רקע זה. באופן כללי, ישנם טיפולים אחרים להרטבה שאינם כדורים, אשר ודאי שמעת עליהם, כגון טיפול התנייתי (פעמונית) בו בעת הרטבה בלילה פעמון מצלצל, מעיר את המטופל, ומדכא את המשך ההשתנה. כשזה קורה פעמים רבות, בסופו של דבר הגירוי של השלפוחית המלאה והתכווצותה גורמות לגירוי דומה ומעירות את המטופל. לאחר 6-4 חודשי טיפול, שיעור ההצלחה הוא כ-65%. הישנות של ההרטבה יכולה להופיע בעד 30% מהמקרים. אימון השלפוחית באמצעות שתייה מרובה והתאפקות ממושכת לפני ההשתנה יכולה לשפר את קיבולת ויכולת האגירה בלחץ נמוך של כיס השתן. יש גם טיפול תרופתי. מינרין הוא תחליף של ההורמון האנטי-דיורטי. הטיפול יעיל בעד 65% מהמקרים, אך שיעור החזרה להרטבה לאחר הפסקת הטיפול גבוה - 40%. לציין כי לכדור ולתרסיס אותה יעילות. בארה"ב הסירו את ההמלצה לשימוש בספריי אפי לאור הסכנה להיפונתרמיה (נתרן נמוך בדם), היכולה לגרום לפרכוסים ולמוות. יכול להיות שאלה היו השיקולים גם במקומותינו, אין לי אינפורמציה על כך. המינון ההתחלתי המומלץ של כדורים הוא 0.2 מ"ג כפי שנרשם לך, וניתן,לעלותו בהתאם לצורך, עד ל-0.6 מ"ג. פרימוניל (אימיפראמין) היא תרופה מקבוצת התרופות נוגדי הדיכאון הטריציקליים, שיעילותה עד 40%, ובטיפול בה, שיעור ההישנות לאחר הפסקת הטיפול גבוה. ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא דווקא לא להשתמש בתרופה זו כטיפול בהרטבה בשל ריבוי תופעות הלוואי שלה. תרופות אנטיכולינרגיות כגון נוביטרופן (Oxybutynin) או טולטרודין, יעילות במיוחד במקרים של הרטבות יום הנגרמות מהתכווצויות בלתי רצוניות של כיס השתן, והמתבטאות באיבוד שתן מתוך דחיפות. טיפול זה אינו יעיל להרטבת לילה. אין לי מידע לגבי אישורים מיוחדים של קופות החולים. אולי כדאי לך לברר מדוע הופסק מתן התרופה בה השתמשת על ידי משרד הבריאות לפני שאתה מתאמץ להשיגה. אם בשל תופעת הלוואי שציינתי לעיל, אולי עדיף לך להימנע ממנה. לסיכום, עצתי לך היא להיוועץ באורולוג לגבי טיפול חלופי, יש המשלבים מספר גישות טיפוליות ובכך מעלים את אחוזי ההצלחה של הטיפול. בהצלחה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד