תופעות לוואי של תרופות לאיזון סוכרת ושומני הדם
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 48, נוטל ליפיטור 20 מ"ג, בזאליפ 400 גלוקופאג' פעמיים ביום, פרנדייז 50 מ"ג שלוש פעמים ביום, B12 שלוש פעמים בשבוע. האם יש קשר בין התרופות או הסוכרת לבין תחושת נמנום והירדמות תמידית וחוסר אנרגיה? אני ישן המון. בעבר הגלוקופאג' השני

תשובה:
ליפיטור, או בשמה הגנרי Atorvastatin, היא תרופה הניתנת לאיזון שומני הדם. היא דווקא גורמת ב-2% מהמטופלים לתופעת לוואי הנקראת אינסומניה, קושי בהירדמות או בהמשכת השינה. בזאליפ, או Bezafibrate, הניתנת גם היא לאיזון שומני הדם, עלולה לגרום לתופעת לוואי דומה. גלוקופאג', או Metformin, הניתנת לאיזון רמת הסוכר בדם, עלולה לגרום לעייפות ולבלבול, ובנוסף לכך גם להעלאת רמת החומצה הלקטית בדם, הגורמת לחולשה ולישנוניות. פרנדייז, או Acarbose, עלולה לגרום אף חולשה וישנוניות. השילוב של ליפיטור ובזאליפ מעלה את הסיכון לפגיעה בשרירים, לחולשת שרירים ולתופעת פירוק שרירים הנקראת רבדומיוליזיס, אשר יכולה להתבטא בעייפות ובישנוניות. יש לעקוב בבדיקות דם אחר רמת ה- CPK. ואם היא מופרעת או חושדים שמתרחשת התופעה שהזכרתי, צריך לשקול את המשך הטיפול התרופתי. לגבי שאלתך השניה, התרופה גלוקופאג' עלולה לגרום לשלשול בעד 30% מהמטופלים בתחילת הטיפול. תופעה זו בדרך כלל זמנית וחולפת בהמשך הטיפול. על מנת למזער שכיחות תופעה זו, מומלץ להתחיל במינון נמוך (למשל 500 מ"ג פעמיים ביום, עם ארוחות) ולהעלות את המינון בהדרגה. העובדה שהשלשולים נעלמו לא מעידה על כך שהתרופה לא עובדת, אלא כנראה שתופעת הלוואי של התרופה חלפה. גם חוסר איזון של רמת הסוכר יכול לגרום לתופעות של נמנום. לסיכום, עליך להיות במעקב הדוק אחר הסוכרת אצל מומחה בתחום, ולעבור בדיקות דם כלליות, כולל רמת ברזל, רמת CPK, רמת חומצה לקטית ועוד, לפי ייעוץ הרופא המטפל שלך. בהצלחה, ד"ר טלי צ’רנוביצקי - אינפומד