דיאטה מומלצת לאישה צמחונית בהריון
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני צמחונית ונמצאת בשבוע ה-8 להריון. אני אוכלת מנת סויה כל יום, לרוב בצורת שניצל צמחי. האם נשקפת סכנה לעובר כתוצאה מאכילה מרובה של סויה? אם כן, כמה מנות סויה (כדוגמת שניצל צמחי) מומלץ לצרוך בשבוע, והאם ישנם תחליפים אחרים עבור צמחונים שיספקו את החלבונ

תשובה:
יש מחלוקת בנוגע לבטיחות צריכת מוצרי סויה בהריון. הסויה מכילה רכיבים הקרויים פיטואסטרוגנים, אשר דומים בתפקודם לפעילות ההורמון הנשי אסטרוגן. מחקרים בודדים אשר נערכו בבעלי חיים מצאו כי יש סכנה למום במערכת המין של התינוק הזכר כאשר נצרכות כמויות גדולות של סויה, אך אלה מחקרים בודדים ולא ניתן להסיק מהם על צריכת סויה בבני אדם. כמה מנות סויה (כדוגמת שניצל צמחי) מומלץ לצרוך בשבוע? ההמלצה המעשית היא למתן את צריכת הסויה במהלך ההריון למנה אחת עד שתי מנות של מוצרי סויה ביום, ומשאלתך הבנתי כי כך את נוהגת. את החלבונים ומרכיבי התזונה האחרים אפשר לקבל מן המקורות הבאים: חומצה פולית אפשר לקבל מירקות עליים ירוקים כמו תרד, עלי סלק, קטניות (שעועית, אפונה וסויה) ואגוזים. בנוסף יש לקחת תוסף מזון. חלבון אפשר לקבל ממוצרי חלב, מביצים, משילוב בין קטניות (אפונה, שעועית, גרגרי חומוס, פולי סויה ועדשים) לבין דגנים (לחם, פסטה, אורז, תירס, גריסים, שיבולת שועל, שיפון וכדומה). ברזל אפשר לקבל מירקות עם עלים ירוקים כהים, קטניות, פירות יבשים, אגוזים וגרעינים. הספיגה של ברזל ממקורות צמחיים פחות טובה מספיגתו ממקורות בשריים. שילוב של מקורות צמחיים לברזל ומזונות עשירים בוויטמין C (כגון עגבניה, פלפל ופירות הדר) מאפשרת ספיגה טובה יותר של הברזל. מומלץ ליטול תוסף ברזל. סידן אפשר לקבל מחלב ומוצריו, שהם המקור הטוב ביותר לסידן, וממקורות נוספים: שומשום, טחינה, שקדים, סלרי, כרוב, חסה, שעועית ירוקה, במיה ותאנים. ויטמין B12 אפשר לקב ממזונות המועשרים באופן מלאכותי בוויטמין B12 כגון דגני בוקר ומוצרי חלב מועשרים. מומלץ ליטול תוסף. ויטמין D אפשר לקבל ממוצרי חלב, אבל גופנו מייצר ויטמין זה בעת חשיפה לשמש. אבץ אפשר לקבל מביצים, מאגוזים ומגרעינים, מדגני בוקר מועשרים, מעדשים, מגרגרי חומוס ומשקדים. תוספי מזון יש ליטול בהתייעצות עם הרופא המטפל. מומלץ ליטול תוסף מולטי-וויטמין ומינרלים המותאם לנשים בהריון, המכיל בתוכו את הוויטמינים והמינרלים אשר פורטו כאן. אם את חוששת כי תפריטך אינו מאוזן, תוכלי לפנות לדיאטנית קלינית לצורך התאמת תפריט אישי. בברכה, נטע מלחי - דיאטנית קלינית דואר אלקטרוני: netta_m@015.net.il