הסבר לסוגים שונים של נוגדנים
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

קיבלנו תוצאות בדיקה לבת שלנו, בת שנתיים. על מה מעידות התוצאות הבאות: IgA 11.80 IgM 667 IgG 415 IgE-BL < 4.32

תשובה:
נוגדנים הם חלבונים המסייעים להגנה בפני פולשים זרים כמו חיידקים, נגיפים, תולעים וכדומה. יש כמה קבוצות של נוגדנים, וכל קבוצה מכונה באות לטינית גדולה. נוגדנים מסוג IgA נפוצים בכל הריריות - במערכת הנשימה, במערכת העיכול ובמערכת המין - ומגינים בעיקר מפני פלישת חיידקים, נגיפים וטפילים דרך פתחי הגוף. רמה נמוכה של IgA נצפית באנשים עם חוסר מולד של נוגדנים אלה. שכיחות המחלה באוכלוסיה הכללית היא 1:500 עד 1:600. חוסר ב- IgA הוא בדרך כלל מחלה משפחתית, אך לעיתים היא נצפית גם באנשים ללא סיפור משפחתי. אנשים עם חוסר חלקי או מלא בנוגדנים אלה סובלים בדרך כלל ממחלות זיהומיות של מערכת הנשימה, מערכת העיכול או מערכת המין. הטיפול הוא מתן אנטיביוטיקה במקרה של זיהום. רמת הנוגדנים מסוג IgG בדם עולה מאוחר ביחס לזמן ההדבקה, יותר מאוחר מאשר רמת הנוגדנים מסוג IgM. הנוגדנים מסוג IgM מספקים הגנה לטווח המיידי לאחר ההדבקה הראשונה, ואילו נוגדנים מסוג IgG מספקים הגנה מתמשכת לאחר ההחלמה, ובזכותם, בהרבה מחלות זיהומיות אי אפשר לחלות פעם נוספת לאחר שנדבקים בהן בפעם הראשונה. לנוגדנים מסוג IgE יש תפקיד חשוב בזיהומים הנגרמים על ידי טפילים, בעיקר תולעים, אם כי האופן בו הם מגינים על הגוף מפני זיהום טפילי לא ברור עד היום. נוגדנים אלה מיוצרים, כמו כל הנוגדנים, על ידי תאי פלסמה, ומסייעים לתאי פיטום (mast cells) בייצור ושחרור חומר המכונה היסטמין. ההיסטמין הוא חומר כימי הגורם להרחבת כלי דם ולכיווץ הסימפונות. שחרור עודף של היסטמין עלול לגרום לתגובה אלרגית המאופיינת בפריחה, גרד, ובמקרים קיצוניים קוצר נשימה וירידה בלחץ הדם. לנוגדנים מסוג IgE תפקיד מכריע בתגובה האלרגית. לא ציינת את היחידות שנמדדו בהן הנוגדנים. לרוב, הם נמדדים ביחידות של MG/DL. אם כך, נראה שרמת הנוגדני ה- IgA ו- IgG נמוכה יחסית. רמת ה- IgE תקינה ורמת ה- IgM גבוהה. התוצאות יכולות להעיד על חסר חיסוני, אך מכיוון שאין לי את היחידות הנכונות, עליכם ללכת עם הבדיקות אל הרופא המטפל כדי לקבל אבחנה מדויקת. בהצלחה. ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד