המליצו לי על טיפול בתרופה אנטי-דיכאונית בשם "נארדיל". אני מבקשת לקבל אי
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

המליצו לי על טיפול בתרופה אנטי-דיכאונית בשם "נארדיל". אני מבקשת לקבל אינפורמציה על תרופה זו, במה היא שונה מאחרות, אם בכלל.

תשובה:
התרופה נרדיל, הנקראת בשמה הגנרי Phenelzine , היא תרופה נוגדת דיכאון השייכת לקבוצת תרופות בשם " מעכבי MAO ", המעלות את רמות הסרוטונין, נוראפינפרין ודופאמין במוח. מדובר בקבוצת התרופות הראשונה שנכנסה לשימוש קליני כטיפול בדיכאון בשנות ה 50. כיום, משפותחו תרופות אחרות רבות עם פחות תופעות לוואי והגבלות, תרופה זו פחות בשימוש, ומשמשת בעיקר לטיפול בדיכאון " לא טיפוסי " (דיכאון המלווה באכילת יתר ושינה מרובה) או לטיפול באנשים עם דיכאון טיפוסי עמיד, שתרופות משתי קבוצות שונות לפחות לא עזרו להם. ההשפעה תורגש בדרך כלל תוך 3 - 6 שבועות מתחילת הטיפול. המינון הוא בד"כ 45 מ"ג ביממה, מחולק ל 3 מנות. בתקופת השימוש בנרדיל יש לשמור על דיאטה מיוחדת ולהימנע מאכילת מאכלים עתירי חומצות אמינו בשם טיראמין ודופאמין שמצויות בגבינות קשות מסריחות, דגים מעושנים, יין אדום, נקניקים יבשים, כבד, שמרי בירה ושעועית. זאת משום שאכילת מאכלים אלה במקביל לנטילת התרופה מעלה את הסיכון לעליה חדה ומסוכנת של לחץ הדם, שעשויה להיות קטלנית. מדובר בתופעה נדירה של התרופה, אולם מסוכנת ביותר. התסמינים של עליה חדה בלחץ הדם עשויים להיות כאב ראש חזק, רגישות לאור, הרחבת אישונים, שינויים בקצב הלב. בשל תופעה זו, התרופה אסורה לשימוש במצבים של מחלות ידועות המשפיעות על לחץ הדם - כמו יתר לחץ דם או מחלות לב למשל. כמו כן ישנן מספר תרופות שאסורות לנטילה בו זמנית עם נרדיל - למשל פרוזק. יש להפסיקה 10 ימים לפני הרדמה מקומית או כללית. תופעות הלוואי של התרופה עשויות לכלול סחרחורת, ישנוניות, הפרעות בשינה, עייפות וחולשה, רעד, עצירות, יובש בפה, עלייה באנזימי כבד המצריכה מעקב תקופתי אחר תפקודי כבד, עליה במשקל, שינויים בלחץ הדם עם תחושת עילפון במעבר בין שכיבה לעמידה, הפרעות בתפקוד מיני ועוד.