משמעות בדיקת אלקטרופורזה ורמת נחושת בדם
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 27. יש כמה תוצאות חריגות בבדיקות הדם שלי. רציתי לדעת אם זה דורש תשומת לב. COPPER 175 ZINC 68 ALBUMIN 54 GLOBULIN GAMA 21.2 לגבי האלבומין והגלובולינים, התוצאות הן של אלקטרופורזה ומבוטאות באחוזים.

תשובה:
רמת הנחושת שלך גבוהה. הרמה התקינה היא בין 70 ל-140 מיקרוגרם לדציליטר. יכולות להיות לכך סיבות שונות. עלייך לפנות לייעוץ רופא המשפחה. יש לבצע כמה בדיקות, כגון ספירת דם, תפקודי כבד, תפקוד בלוטת התריס ו- CRP. לא ציינת אם את נוטלת גלולות למניעת הריון או אסטרוגנים אחרים, או תרופות כלשהן, או אם את בהריון. כל אלה חשובים להערכת רמת הנחושת בדם. את עניין הנחושת יש לברר באופן יותר מעמיק, הן על ידי בדיקות נוספות והן באמצעות תשאול רחב יותר. רמה האבץ שלך מעט נמוכה. הרמה התקינה היא בערך 70 עד 120 מיקרוגרם לדציליטר, כך שלא מדובר בחוסר משמעותי. בבדיקת אלקטרופורזה מריצים את חלבוני הדם על גבי ג'ל עם מטען חשמלי, והחלבונים נעים לפי מטענם, וכך מתקבלת הפרדה בין סוגי החלבונים בדם. עבור כל חלבון יש שיעור תקין מתוך כלל חלבוני הדם. כך למשל, אלבומין, שהוא החלבון השכיח ביותר בדם, צריך להיות 56% עד 66% מכלל חלבוני הדם, ואילו גאמא-גלובולינים, שהם אוכלוסיית הנוגדנים, צריכים להיות 9.8% עד 17.9% מחלבוני הדם. הבדיקה שלך מראה שיש עליה קלה ברמת הגאמא-גלובולינים (הנוגדנים) שבאה "על חשבון" אוכלוסיית האלבומין. כאשר מתקבלת תוצאה באחוזים, גדילה של אוכלוסיה אחת היא תמיד על חשבון אחרת. יש לברר אם העלייה ברמת הנוגדנים היא חד-שבטית או רב-שבטית: אוכלוסיית הנוגדנים (מה שמכונה גאמא-גלובולינים) מורכבת מהרבה מאוד סוגים של נוגדנים, ונשאלת השאלה אם יש עלייה בסוג אחד של נוגדן או עלייה ביותר מסוג אחד. זה יכול לרמז על האטיולוגיה (הגורם למצב). עליה ברמת הנוגדנים (אני לא מפרידה כרגע בין חד-שבטית או רב-שבטית, אלא באופן כללי) יכולה לנבוע ממחלה דלקתית כרונית, מזיהום חד, מקבלת חיסון לאחרונה, וכן ממצבים כמו מיאלומה. הירידה באחוז האלבומין היא יחסית לעלייה ברמת הגאמא גלובולינים. עלייך לגשת עם כל תוצאות הבדיקה לרופא המטפל על מנת לאבחן בצורה מסודרת מהו הגורם לחריגה בבדיקות הדם, לשלול מצבים כמו אלה שהזכרתי (דבר שיעשה ראופא על ידי תשאול ובדיקות) ולהבין בעזרתו את פשר התוצאות. ד"ר שירי אורי - אינפומד