דלג לתוכן

שאלה

אבי, בן 75, עבר שבץ מוחי לפני 3 שנים על רקע של לחץ דם גבוה, סוכרת, ללא בעיות לב. אנו שוקלים טיפול בפלאויקס באופן פרטי (כרגע מקבל אספירין 350 מ"ג). האם מומלץ לקבל במקביל לפלאויקס גם אספירין? האם כדאי להחליף את האספירין בפלאויקס למרות יציבות מסוימת במצ

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/01/2006 תאריך עדכון: 02/11/2013
1 דקות קריאה

תשובה:

מחקר אחד (בלבד) גדול השווה את היעילות של פלאויקס (קלופידרוגל) לעומת אספירין במניעה שניונית (כלומר באנשים שסבלו כבר מאירוע). המחקר בדק את הסיכון ללקות באחד מהמצבים הבאים: אוטם מוחי, אוטם לבבי או מוות כתוצאה מאירוע הקשור לכלי דם. הסיכון השנתי ללקות באחד מהאירועים הללו היה 5.32% בחולים שטופלו בפלאויקס לעומת 5.83% בחולים שטופלו באספירין, כלומר ייתכן וקיים ייתרון קל לפלאויקס. לגבי שילוב של פלאויקס ואספירין, נמצא שבחולים לאחר אירוע מוחי, אין עדיפות בשילוב זה לעומת טיפול בפלאויקס בלבד במניעה של אירוע וסקולרי חוזר (אוטם לבבי או מוחי או מוות או אשפוז בתוצאה מחסימת כלי דם), ואף קיימת סכנה גבוהה יותר של דימום מסכן חיים (דימום תוך-מוחי או ממערכת העיכול). זאת בניגוד למצב לאחר אירוע לבבי שאז בהחלט מומלץ טיפול בפלאויקס בנוסף לאספירין למשך מספר חודשים לאחר האירוע. קיימת חשיבות רבה יותר לאיזון לחץ דם (במקרה של אביך במיוחד על ידי טיפל בתרופות מקבוצת מעכבי ACE - ראי מילון מונחים בפורטל Infomed), איזון רמות הכולסטרול בדם (על ידי תרופות מקבוצת הסטאטינים - אינפורמציה בפורטל Infomed) וכנראה גם איזון הסוכרת, במניעה של אירועים ואסקולרים נוספים, מאשר החלפה של אספירין בפלאויקס.

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אילן ברעם
ד"ר אילן ברעם יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר עאוני אליאס
ד"ר עאוני אליאס פנימית
פרופ' ענת קסלר
פרופ' ענת קסלר נוירולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו