מהי נוירלגיה פוסט-הרפטית ואיך מטפלים בה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/01/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אימי בת 76 וסובלת מנוירלגיה פוסט-הרפטית קשה באזור הצוואר, האוזן והלחי השמאלית. היא טופלה בשילובי כדורים שונים במשך כשנה וחצי ללא הטבה. בשבוע שעבר עברה הזרקה תחת שיקוף של סטרואידים וחומר והרדמה בעמוד השדרה, אך שוב ללא הטבה. הרופא ממרפאת כאב הפנה אותה לביצוע injection into sympathetlic ganglion. מהו החומר שמזריקים? היכן בדיוק מזריקים אותו? איך מתבצעת ההזרקה? האם הזריקה, או התפזרות החומר, גורמים כאבים? מהן תופעות הלוואי של טיפול זה והאם לא קיים סיכוי לשיתוק עצב הפנים?

תשובה:
Post Herpetic Neuralgia, נוירלגיה פוסט הרפטית, היא כאב בעצבים שנמשך לאחר התפרצות של שלבקת חוגרת. (Shingles). זו דלקת חריפה של העצבים הפריפריים והמרכזיים שנגרמת על ידי הווירוס הרפס זוסטר. בדרך כלל נפגע שורש של עצב עמוד השדרה. מחלת אבעבועות רוח בילדות נגרמת על ידי ווירוס הרפס זוסטר. לאחר שהמחלה חולפת, הווירוס נשאר רדום בגנגליון האחורי של עצבי עמוד השדרה (dorsal root ganglion). כאשר מערכת החיסון נחלשת, יכולה להיות התעוררות של הווירוס מתרדמתו, הגורמת לפגיעה בעצבים ולהופעה של שלפוחיות הרפטיות על העור, המלוות בכאב. לאחר שההתפרצות מטופלת וחולפת, יכולה להישאר פגיעה בעצבים, שמותירה כאב חזק וקבוע. ישנם טיפולים שונים לכאב זה. אחד הטיפולים הוא הזרקת חומר חוסם פעילות סימפתטית. על ידי חסימה של העצבים הסימפתטיים מפסיקה תחושת הכאב. החומר שנוהגים להשתמש בו נקרא גוואנתידין guanethidine. תהליך ההזרקה נעשה בליווי של חומר מרדים. תערובת החומרים מוזרקת לווריד, מעל חסם עורקים, כדי שהחומר יתפשט ויאסף על ידי העצבים הפריפריים. עצבים אלה מובילים את החומר ישירות לגנגליון האחורי. יעילות החומר מורגשת כבר בדקות הראשונות, ולאחר 24 שעות היא במלוא יעילותה. הסיבוכים של הפעולה קשורים בעיקר לאופן ביצועה. ישנם אזורים שונים בגוף לביצוע הפעולה, הנבחרים לפי אזור בו מופיעה הנוירלגיה, והסיבוכים משתנים לפי המקום. כאשר הנוירלגיה באזור הפנים, מזריקים את החומר לאזור הצוואר. פעולה זו יכולה להוביל לחזה אוויר (הצטברות אוויר בין הקרומים המחברים את הריאות לסרעפת, המפריעה לריאות להתכווץ ולהתרחב) ולחסימה של עצבים נוספים שישנם באזור, אך לא של עצב הפנים, שנמצא גבוה יותר. יש לזכור שמקרים אלה נדירים יחסית, והפעולה נחשבת לבטוחה. מובן שעליכם לקבל את כל המידע הרלוונטי לגבי אימך מהרופא המטפל, שכן גישות של הרופאים יכולות להיות שונות, ומינון וסוג החומר יכול להיות שונה. בתשובה זו ישנו מידע כללי על הפעולה, ולא מידע ספציפי לגבי טיפול באמך. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד