מהו לחץ דם גבוה, ומתי ואיך יש לטפל בו
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/02/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 37, סובל מלחץ דם גבוה יחסית (בממוצע 150/90). בכמה בממוצע מורידה התרופה אנאלדקס 5 מ"ג את ערכי לחץ הדם הגבוה והנמוך (הסיסטולי והדיאסטולי)? אם לחץ הדם שלי בבוקר הוא בממוצע 150/90, האם מספיק כדור אנאלדקס 5 מ"ג אחד ביום או שצריך יותר על מנת להגיע ל-120/80? האם נכון שיש חילוקי דעות בקרב מדענים בקשר ללחץ שמזיק לבריאות? האם יש מדענים שסבורים שגם ללחץ דם מעל 120/80 יש נזק בריאותי או שהמדענים מאוחדים בדעה שרק מעל 140/90 יש נזק בריאותי?

תשובה:
לפי ה- JNC7 (ה-Joint National Committee למניעה, אבחון וטיפול ביתר לחץ דם), יתר לחץ דם באוכלוסייה הכללית הוא ערך גדול מ-140/90, ולחץ דם שבין 120 ל-139 סיסטולי (הגבוה מבין השניים) ובין 80 ל-89 דיאסטולי (הנמוך מבין השניים) מוגדר כפרה-יתר לחץ דם, כלומר כמצב מועד להתפתחות יתר לחץ דם. בסוכרתיים ובמטופלים עם מחלת כליות כרונית, יתר לחץ גבוה מ-130/80 מוגדר כיתר לחץ דם. יתר לחץ דם מעלה את הסיכון לפגיעה באיברים מסויימים ולסיכונים ארוכי טווח למערכת הלב וכלי הדם כגון אי ספיקת לב, שבץ מוחי, אוטם לב ואי ספיקת כליות. הסיכון לחלות במחלות אלה נמצאים ביחס ישר לגובה לחץ הדם העודף. החל מערך של 115/75, כל תוספת של 20/10 מ"מ כספית בלחץ הדם מכפילה את הסיכוי לתחלואה. גורמי סיכון נוספים, כגון סוכרת והפרעה בשומני הדם מחמירים את הסיכון למחלות אלו. למניעת תחלואה זו יש לעשות שינוי באורח החיים. ירידה במשקל, הורדת צריכת הנתרן בתזונה, פעילות גופנית והורדת צריכת האלכוהול מורידים, כל אחד, את לחץ הדם באופן מתון, אך חשיבותם רבה. ירידה בצריכת נתרן יכולה להוריד את לחץ הדם ב-2 עד 8 מ"מ כספית. ירידה בצריכת אלכוהול מורידה בין 2 ל-4 מ"מ כספית, והליכה יומית מהירה 30 עד 45 דקות מורידה 4 עד 9 מ"מ כספית. לגבי התרופה enaladex, לפי מה שקראתי בספרות הרפואית, ההערכה הקלינית הזהירה היא שהתרופה צפויה להוריד את לחץ הדם סיסטולי ב-5 עד 10 מ"מ כספית, אך אין לכך הוכחות חד-משמעיות. לשאלתך אם מספיקה תרופה זו בלבד איני יכולה לענות בלא מידע נוסף על מצבך. ראשית לא ציינת מהי מידת איזון לחץ הדם בשעות הבאות ולא רק בבוקר, ואם יש לך מחלות נוספות (כמו סוכרת או מחלת כליות). באופן כללי, אפשר לומר שערך של 150/90 בדרך כלל אינו מספיק טוב. אתה יכול לנסות תחילה לעשות שינויים כמו אלה שהזכרתי לעיל באורח החיים, אם עוד לא ניסית לעשותם. אם לחץ הדם נותר גבוה, ניתן להעלות את מינון ה- enaladex או להוסיף טיפול בתרופה disothiazide (משתן). בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד