יש לי ילד בן שלוש וחצי. אין לו סבלנות לשבת במקום אחד, רוצה כל הזמן משחק
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/08/2004
1 דקות קריאה
שאלה:

יש לי ילד בן שלוש וחצי. אין לו סבלנות לשבת במקום אחד, רוצה כל הזמן משחקים של "בנים", האם בגלל זה ניתן לאבחן אותו כילד היפראקטיבי שצריך לקבל ריטלין ?

תשובה:
התסמינים העיקריים של הפרעת קשב וריכוז בילדים הנקראת גם Attention-Deficit Hyperactivity Disorder או ADHD הם הפרעה בריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות, שמופיעים בגיל מוקדם. כיוון שתסמינים אלה עשויים להופיע גם בילדים רבים בריאים לגמרי, בצורה מוגבלת. האבחנה אינה פשוטה והיא נעשית בד"כ ע"י פסיכיאטר מומחה לילדים. האבחנה נעשית בין השאר על סמך קיום ההפרעה לפני גיל 7 , מעל תקופה של חצי שנה, שמפריעה ופוגעת בתפקוד הילד בשני תחומי חיים לפחות- בבית, בגן, בכיתה, בקהילה, בקשרים חברתיים עם בני גילו ועוד. יש 3 סוגי דפוסים של ההפרעה - 1. בעיקר היפראקטיביות ואימפולסיביות - ילדים שהם כל הזמן בתנועה, נוגעים ומשחקים עם כל דבר בקרבתם, לא מסוגלים לשבת בשקט גם בשעת ריכוז בגן או בכיתה וגם בשעת הארוחה, מניעים גפיים וחסרי מנוחה. אימפולסיביות ביטויה בכך שהילדים פועלים או מגיבים למשהו באופן בלתי צפוי או ללא מחשבה ומבלי לקחת בחשבון את תוצאות פעולותיהם, כמו כן הם עשויים להביע רגשות ללא כל איפוק, עשויים לחטוף צעצועים מילדים אחרים ולהכותם, ועוד. 2. בעיקר חוסר ריכוז - הריכוז מוסח לעיתים תכופות, הם משתעממים במהרה ממטלות שונות ומציגים חוסר יכולת להתמיד בהן. יש להם קושי בהתארגנות בביצוע משימות ובלמידת דברים חדשים, קושי בביצוע הוראות, איבוד של חפצים אישיים באופן תכוף, מעבר מהיר מדבר לדבר. ילדים עם הפרעה זו אינם היפראקטיביים או אימפולסיביים בד"כ, לעתים תכופות הם נחשבים לחולמניים, מפוזרים ואיטיים. 3. הפרעה משולבת. לפרטים נוספים- http://www.nimh.nih.gov/publicat/adhd.cfm