כאב פתאומי בברכיים לאחר ישיבה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/05/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

לפני כשנה ישבתי כחצי שעה על כיסא, וכשקמתי הרגשתי שהברך השמאלית שלי זזה מהמקום. הרגשתי דקירות חזקות ולא יכולתי לדרוך על הרגל. לאחר מספר שעות הבחנתי שהברך התנפחה והאדימה. כעבור יומיים הרגשתי שגם הברך השניה התנפחה והלכתי להיבדק אצל רופא המשפחה. הרופא טען שאין לי דבר ונתן לי וולטרן למקרה שיכאב לי. מאז כואבות לי הברכיים כאשר אני יושבת הרבה זמן, כאשר אני הולכת הרבה, וכאשר אני שוכבת והרגל מתוחה. לפני כשבוע החזקתי ביד שמאל תיק והרגשתי שהיד באיזור המרפק מסתובבת לי, התיק נפל לי מהיד ולא יכולתי להזיז את היד. לאחר מספר דקות הרגשתי דקירה גם במרפק ביד ימין. יש לציין שלאחר שאני יושבת, לא בהכרח למשך זמן רב, יש לי "קליקים" מהברכיים כאשר אני קמה. האם יש לי בעיה, או כפי שאמר רופא המשפחה שלי, אין לי כלום?

תשובה:
נתחיל מההתחלה! הכאב הראשון שאת מתארת, הוא כאב פתאומי לאחר ישיבה, עם הפרעה ברורה וחדה בברך. ברור שקרה שם משהו, יתכן שזו הפרעה במניסקוס, או הפרעה במכאניקה של מפרק הברך, קשה להגדיר בדיוק את סוג ההפרעה, אבל סביר שקיימת בעיה. הקושי בדריכה, הנפיחות והאודם מראים שיש תגובה דלקתית להפרעה שקרתה. התרופה הנוגדת דלקת שהרופא רשם לך יכולה לעזור לתגובה דלקתית זו. עם זאת כדאי לבדוק את סיבת הדלקת. לא תמיד ניתן לראות זאת, במקרה של "צביטה" של המניסקוס, ברגע שהיא משתחררת, קשה מאוד לאבחן אותה, במיוחד אם זו פעם ראשונה ומקרית. במקרה כזה נשארים רק סימני הדלקת, וזה כנראה מה שקרה לך. נתקדם לברך ימין. סביר לחשוב שהכאב הפעם נגרם בגלל העומס ששמת על רגל ימין, כדי להקל על רגל שמאל שנפגעה. עברה שנה, ואת עדיין מרגישה כאבים בברכיים לאחר עומס מסוים. ישיבה ממושכת יכולה לגרום לעומס על פיקת הברך. זה אומנם לא מפריע לך מאוד, אך זה בהחלט שווה הסתכלות של אורתופד. טיפול פיזיותרפי יוכל לעזור לך על ידי תרגילים מתאימים ובעיקר עבודה פרופריוספטיבית, כלומר, כזו שבה נעשית התאמה של הברך למצבי חוסר יציבות, עומס, וכו'. דווקא בזמן שאת לא במצב אקוטי, זה הזמן לפנות ולטפל בעצמך, בלי לחץ, אך הגיע הזמן שתתייחסי (ושיתייחסו) לברכיים שלך! נסיים עם המרפק. ברור שאין לזה קשר עם בעיות הברכיים שלך. יכול להיות שעשית תנועה לא נכונה ופשוט "נתקע" לך מפרק המרפק לשנייה. זה קורה, וזה עובר. האם את גמישה במידה קצת יוצאת דופן? אם כן, ייתכן שבגלל זה קורים לך מקרים מהסוג הזה ועליך ללמוד להיזהר ולחזק טוב את השרירים שלך באופן כללי. לסיכום, יש לך בעיה בברכיים, סביר שאינה רצינית, אבל כדאי לפנות לאורתופד ולפיזיותרפיה. בהצלחה! קתרין אטל - פיזיותרפיסטית