עלייה במדדי דלקת
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/10/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 27. לפני 9 חודשים החלו אצלי חולשות וכאבים בצד שמאל של הגוף, שבעקבותיהם עברתי בדיקות דם ובדיקת CT של המוח שהיתה תקינה, נשלחתי על ידי נוירולוג לבדיקת MRI של המוח ושל עמוד השדרה, והתוצאה גם שם היתה תקינה, פרט לממצא של בלט אולנרי בעמוד השדרה, שנבע כנראה מתאונת דרכים שעברתי מזמן. עברתי גם בדיקת דופלר של עורקי הצוואר ובדיקת EMG של הגפיים, והיא היתה תקינה. עברו כמה חודשים, והרגשתי יותר טוב. כעת, לפני כ-3 חודשים, התחילו לי שוב כאבים ברגל שמאל, כאבים פנימיים, גם בשכיבה ובישיבה, וכאבים בעקב של אותה רגל. בירך שמאל היו לי כאבים שאובחנו על ידי רופאת המשפחה כבורסיטיס. רופאת המשפחה אמרה לי שזה כנראה קשור לגב, כי יש לי גם כאבים בגב התחתון והעליון, ושחבל לעשות שוב CT כי זו קרינה מיותרת. הכאבים המשיכו, פניתי שוב לרופאת המשפחה, והיא הפנתה אותי עקב חששות שלי ממשהו לא טוב לבדיקות דם, כולל שקיעת דם ורמת CRP. קיבלתי תשובת שקיעה של 44. הבנתי שהתשובה לא כל כך טובה. היום קיבלתי תשובה שרמת ה- CRP שלי היא 1.91, וזה גם לא תקין (הערך התקין הוא עד 0.5). אני מאוד מודאגת. רציתי לדעת על מה זה יכול להעיד? האם בורסיטיס יכולה להסביר את העלייה של נערף בשקיעת הדם וב- CRP? אילו בדיקות נוספות יהיה עלי לעשות כדי לדעת מדוע זה גבוה ואם יש לי בעיה?

תשובה:
CRP ושקיעת דם הם שני מדדים שכאשר הם מוגברים, הם מעידים על תהליך דלקתי בגוף. אומנם הערכים אצלך אינם גבוהים באופן קיצוני מהנורמה, אך הם בכל זאת מוגברים. בורסיטיס הוא תהליך דלקתי של הכיס (בורסה) בין הגיד לעצם, ומצב זה יכול לגרום לעלייה בערכים אלה. האבחנה של בורסיטיס נעשית על ידי בדיקה פיזיקלית. הטיפול הוא הימנעות מתנועות מכאיבות, קומפרסים קרים ומשחות מקומיות נוגדות דלקת. מעבר לכך איני יכולה להסיק אם ישנו תהליך דלקתי אחר, מכיוון שאין באפשרותי לבדוק אותך ולעיין בשאר תוצאות בדיקות הדם. אמליץ לך, מלבד התייעצות עם רופאת המשפחה, לפנות לבדיקת אורתופד. רפואה שלמה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד