בדיקת ANA חיובית אצל אשה בת 50 .
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/06/2005
1 דקות קריאה
שאלה:

בדיקת antinuclear ab יצאה חיובית מה המשמעות והאם יש טיפול. כמו כן פקטור ראומטולוגי 16.5

תשובה:
מציאת נוגדנים נגד הגרעין (ANA) בבדיקת דם עשויה להעיד על מצבים רבים. נמצא כי ב- 15-20% מן הנשים באוכלוסיה ימצאו בדם נוגדנים מסוג ANA. ברבים מן המקרים מדובר בממצא מקרי, אם הוא מופיע ללא כל תלונות נוספות. במקרים כאלה העליה ברמת הנוגנים בדם חסרת חשיבות. השאלה היא מדוע נשלחת לבצע את הבדיקה - כלומר, מה הם הסימפטומים הנוספים מהם את סובלת, ובגללם התרשם הרופא שלך כי כדאי לבדוק את רמות ה- ANA בדמך. נוגדנים אלה הם סמנים סרולוגיים בחולים עם מחלות אוטואימוניות סיסטמיות, ביניהן לופוס, סקלרודרמה, פולימיוזיטיס ודרמטומיוזיטיס, ראומטואיד ארתריטיס ועוד. מחלות נוספות שעשויות להביא לעליה ברמות ANA הן מחלות אוטואימוניות של איבר מסויים: מחלות של התירואיד, הפטיטיס אוטואימונית, נזק אוטואימוני לדרכי המרה ועוד. סיבות נוספות לעליית טיטר נוגדני ה- ANA הן זיהום כרוני - כמו מחלת הנשיקה, הפטיטיס C, שחפת ו- HIV . קיימות תרופות מסוימות הגורמות לעליה בערכי ANA ברבים מן החולים הנוטלים אותן. יש סיבות רבות גם לעליה ב- Rheumatic factor. גם במקרה זה רבות מהן הן מחלות אוטואימוניות. עליך לגשת לראומטולוג כדי שישלח אותך לבדיקות נוספות, ויחד עם הסימפטומים שלך והבדיקה הגופנית - יוכל להגיע לאבחנה.