נטילת ברזל להעלאת רמת הפריטין
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/06/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אני צמחונית כבר 12 שנים. תוצאות בדיקות הדם שלי: ברזל - 60 טרנספרין - 267.8 פריטין - 8 המוגלובין - 12.8 RBC - 4.49 MCV - 89 MCH - 28.5 MCHC - 32.1 כל הערכים מלבד רמת הפריטין וה- RDW בגבול בנורמה, גם אם חלקם גבוליים. קראתי שערך פריטין נמוך בשעה ששאר הערכים הם בטווח הנורמה מעיד על בואה הקרב של אנמיה. האם הדבר נכון? אם כן, איך יתכן שכל הרופאים שביקרתי אצלם נראים אדישים לנוכח תוצאות אלו? האם ערכים אלה מצדיקים נטילת כדורי ברזל, או שמא אני יכולה להסתפק בהוספת מזונות עשירים בברזל? ובכלל לגבי צמחונות - אני מקפידה לעשות בדיקות תקופתיות, אך למרות זאת חוששת שהצמחונות עלולה לגרום לנזק, שכשאגלה אותו יהיה כבר בלתי הפיך. האם מצב כזה אפשרי?

תשובה:
רמת ההמוגלובין והברזל שלך תקינה, אך בגבול התחתון. כל עוד את עוקבת אחר רמות אלו והן בגדר הנורמה, אין סיבה לדאגה כי יגרם נזק שיהיה בלתי הפיך. פריטין הוא מדד למאגר הברזל בגוף. 8 נחשב לנמוך, ורצוי שיהיה מעל 50 מיקרוגרם לליטר. העלאת מאגרי הברזל יכולה להיעשות על ידי נטילת כדורי ברזל, וזהו טיפול מומלץ, בעיקר אצל צמחונים. אני הייתי ממליצה לך ליטול כדורים אלה ולבדוק רמות פריטין לאחר מספר חודשים. אין בכך סכנה, וזה יעלה גם את ערך ההמוגלובין. שאלות בנושא זה כבר נשאלו באתר: http://www.infomed.co.il/questions/q_111907_30.asp