השפעת טבעת וגלולות למניעת הריון על תפקודי הכבד
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/06/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 41. יש לי נטיה לרמת כולסטרול גבוהה (עד 226) ובעיות בתפקודי כבד (alk.ph. 95-203, GPT 28-88, GOT 21-56, GGT 50-92 לפי בדיקות שונות במהלך שנים). בעבר גם היו לי אבנים בכיס המרה שהוצאו בניתוח. עקב כל זה שקלה רופאת הנשים שלי להפסיק את השימוש בגלולות למניעת הריון ( מרסילון) ולעבור לטבעת או למדבקות, שכן העובדה שהן לא מערבות את מערכת העיכול עשויה לצמצם את ההשפעה שלהן על תפקודי הכבד. האם זה באמת יכול לעזור, או שעצם הימצאותם ההורמונים בדם, בלי קשר למערכת העיכול, משפיעה על המדדים האלה?

תשובה:
הטבעת מכילה שילוב של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, בדומה לתמהיל שמכילות הגלולות למניעת הריון והמדבקות למניעת הריון, ולכן קשורה באותם סיכונים שמיוחסים להורמונים הנמצאים כיום בגלולות. אבל הטבעת מכילה רמה נמוכה יותר של אסטרוגן מאשר גלולות למניעת הריון, ולכן תופעות הלוואי שכיחות פחות מאשר בשימוש בגלולות. ההבדל העיקרי בין טבעת לגלולות למניעת הריון הוא באופן שבו ההורמונים נספגים בגוף: הטבעת משחררת את ההורמונים בקצב קבוע והם נספגים בגוף דרך כלי הדם בקירות הנרתיק. הטבעת מסייעת בהשגת רמה קבועה של ההורמונים, מכיוון שהם נספגים ישירות לכלי הדם. הגלולות נבלעות, מגיעות לקיבה ושם נספגות בזרם הדם, דבר שיוצר רמה גבוהה של ההורמונים בדם לאחר נטילת הגלולה, ורמות של שפל לפני נטילת הגלולה. רמה קבועה ונמוכה של ההורמונים בדם משפרת את היעילות במניעת ההריון ומקטינה את שכיחות תופעות הלוואי. לפיכך, אם ההפרעה בתפקודי הכבד שלך היא כתוצאה משימוש בגלולות, את יכולה לנסות את הטבעת, אולי זה יעזור, אם כי לא בוודאות. מידע נוסף תמצאי כאן: http://www.infomed.co.il/preg/birthControlTable.asp