השפעת שימוש ממושך בפרדניזון
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/06/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

אבי בן 85, מטופל בכדורי פרדניזון 20 מ"ג. הוא מקבל כדור אחד ביום. לפי דיווח של הרופא הדבר גרם לו להתפוררות בעמוד השדרה ולכאבי גב נוראיים. שאלתי היא, האם אין אפשרות להפסיק את התרופה, ואם מפסיקים אותה מהן ההשלכות לכך. ראוי לציין שהוא קבל את התרופה עקב ממצא של טמפורל ארטריטיס לפני שלוש שנים.

תשובה:
בשאלתך את מציגה מספר בעיות: 1. פרדניזון הינה תרופה מקבוצת הסטרואידים אשר ניתנים בד"כ כטיפול נוגד דלקת. אביך סובל מטמפורל ארטריטיס, מחלה המחייבת טיפול סטרואידי למניעת סיבוכי המחלה, בין היתר אובדן ראייה. אי לכך חשוב המשך הטיפול, אם כי יש אפשרות להורדת מינון בהתאם להמלצות הראומטולוג המטפל. 2. הפסקת טיפול בסטרואידים על דעת עצמכם הינה מעשה מסוכן ביותר. הטיפול הממושך בסטרואידים מדכא את ההפרשה העצמונית של סטרואידים מבלוטת יותרת הכליה (סטרואידים הינם הורמונים שמופרשים באופן קבוע ותקין בגופנו וחשובים לפעילות התקינה של כל מערכות הגוף). הפסקה חדה של הטיפול בסטרואידים למעשה מסכנת חיים, הואיל וכעת אביך תלוי בסטרואידים אותם הוא נוטל (כדורי הפרדניזון). לכשרוצים להפסיק את הטיפול, מבצעים ירידה הדרגתית במינון התרופה תחת השגחה רפואית. 3. אחת מתופעות הלוואי של טיפול ממושך בסטרואידים הינה אוסטאופורוזיס, מחלה בה קיימת ירידה בצפיפות העצמות. בד"כ אוסטאופורוזיס אינה כואבת, אולם היא מובילה לשברים בעצמות, כולל חוליות עמוד השדרה, המובילים לכאב. סביר להניח שכאבי הגב של אביך נובעים מכך. אחת הדרכים למניעת המשך הירידה בצפיפות העצם היא טיפול בסידן ובביספוספונאטים, תרופה המעכבת את הירידה בצפיפות העצמות, שניתן ליטול במקביל לנטילת הסטרואידים.