אבחון של שעלת אצל תינוק
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/04/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

בני, בן שנה, משתעל עד חנק במשך כשבועיים. עד היום הוא לא חוסן כלל נגד שעלת בגלל התכווצויות שהיו לו כתינוק ללא סיבה ברורה. בדיקות הדם bord pertussis igG חיובית וה- IgA IgM שלילית. איך יכול להיות? הוא לא חוסן בעבר, והחשד הוא שהוא חולה כעת בשעלת. האם יתכן שאלה נוגדנים עוד מההנקה, שנמשכה עד גיל 8 חודשים? האם יכול להיות שיש טעות בבדיקת דם? או אולי שזה מעיד אכן על סוף שלב המחלה, שהגוף כבר פיתח נוגדנים והצליח להתמודד עם המחלה? אם יתברר שזה לא שעלת, האם אחר כך יש לחסן אותו נגד שעלת או שהוא מחוסן מספיק לפי בדיקת הדם?

תשובה:
אבחנה של מחלת השעלת איננה קלה. היא מתבססת על התמונה הקלינית אותה מציג החולה, תיאור ותיעוד אירועי השיעול האופייני למחלה זו, ובדיקות מעבדה ובדיקות סרולוגיות שונות. דווקא בשעלת רמות IgG גבוהות מצביעות על זיהום שאירע לאחרונה, אולם חשוב לדעת את רמת נוגדני ה- IgG על מנת לדעת אם אומנם מדובר בשעלת. אם החשד הקליני הוא שמדובר בשעלת, אזי בנכם חייב לקבל טיפול אנטיביוטי. ישנם גם זיהומים שונים של מערכת הנשימה הנגרמים על ידי וירוסים שונים, אשר מציגים תמונה קלינית דומה לזו של מחלת השעלת. בכל מקרה, על הילד להיות במעקב של רופא הילדים המטפל על מנת לראות אם אומנם מדובר במחלה זו או בזיהום אחר. לגבי החיסון לשעלת, את השאלה הזו יש להפנות לרופא הילדים המטפל, הוא מכיר את ההיסטוריה הרפואית של בנכם ויוכל לתת לכם תשובה מתאימה. להלן קישור לתשובה לשאלה דומה שנשאלה בעבר: http://www.infomed.co.il/questions/q_011808_5.asp