הריון ופעילות יתר של בלוטת התריס
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/07/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

כיצד, אם בכלל, משפיע ההריון על תפקוד בלוטת התריס? רמת ה TSH שלי היא 0.32 (הערך הנמוך ע"פי הבדיקה הינו 0.35) T4 - 12.31 T3 - 1.2 . לפי הבנתי כאשר ערך TSH נמוך זה מראה על תפקוד יתר. מה עלי לעשות?

תשובה:
הריון אכן משפיע על תפקוד בלוטת התריס (תירואיד). השינויים העיקריים בתפקוד התירואיד הם עליה ברמת החלבון הקושר את הורמון התירואיד בדם בהשפעת האסטרוגן. עליה זו של רמת החלבון גורמת לעליה של רמות T4 ו- T3, אך לא של הצורה הפעילה של הורמוני התירואיד (Free T4 and T3). השפעה נוספת של ההריון על פעילות בלוטת התריס הוא גירוי של הקולטן לשחרור הורמוני בלוטת התריס ע"י הורמון ההריון (hCG). רמת hCG מתחילה לעלות לאחר ההפריה, ומגיעה לשיא בשבוע 10-12 להריון. בתקופה זו רמות ההורמונים החופשיים (Free T4 and T3) עולה מעט, ורמות TSH יורדות, כך שב-10-20% מן הנשים הבריאות בשלב זה רמות TSH יהיו מתחת לנורמה ורמת הורמוני התירואיד - מעל הנורמה. בנשים אלו יהיה היפרתירואידיזם קל ותת- קליני, שאינו דורש טיפול רפואי. נשים הסובלות מהקאות מרובות ומירידה במשקל (Hyperemesis gravidarum) - נוטות לסבול יותר מתופעה זו, אולם היא חולפת כאשר ההקאות חולפות, ובדר"כ אינה מחייבת טיפול תרופתי. המשך המעקב תלוי בשלב ההריון בו את נמצאת, והסיבה שבעטיה בוצעו הבדיקות (אם ההיפרתירואידיזם מתבטא קלינית - הגישה שונה בהשוואה להיפרתירואידיזם שאינו מתבטא קלינית) - לשם כך עליך לפנות אל הרופא המטפל שלך.