פער לחצים גדול בין הסיסטולי והדיאסטולי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

אמא שלי (בת 80) סובלת מיתר לחץ דם זה שנים רבות. היא מטופלת בכדורים. לחץ הדם שלה הגיע פעם ל- 230/170. בשבועים האחרונים לחץ הדם מוזר, הוא מגיע ל- 170/52. מדוע יש כזה פער בין הלחץ הסיסטולי לבין הלחץ הדיאסטולי? אמא שלי מרגישה עייפות וכאבים בחזה. האם יש קשר לכך? היא מאוד מודאגת שהלחץ הדיאסטולי מאוד נמוך, מה עליה לעשות?

תשובה:
פער הלחצים בין לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי נקרא Pulse Pressure. כאשר פער זה גדול מ-60 או 70 ממ"כ, המצב נקרא Wide Pulse Pressure. הסיבות האפשריות לכך כוללות הסתיידות עורקים, אי-ספיקה כרונית של המסתם האאורטלי, תירוטוקסיקוזיס - פעילות יתר מוגזמת של בלוטת התריס, חום, אנמיה, הריון, חרדה, חסם הולכה בלב, דיסקציה (קרע) של אב העורקים (תמונה דרמטית), אנדוקרדיטיס - דלקת השכבה הפנימית של הלב, מחלת חום ממושכת, לחץ תוך-גולגולתי גבוה, תרופות מרחיבות כלי דם, קצב לב איטי קיצוני (שיכול להיגרם על ידי שלל תרופות), גיל מבוגר. יש לברר את הרקע הרפואי של המטופל, כולל תרופות (לסרוק ביסודיות מינוני תרופות) ולבדוק בדיקה גופנית יסודית (אוושות). יש לערוך בדיקות דם הכוללת ספירת דם (לשלול אנמיה) ותפקודי בלוטת התריס, אקג (הפרעות קצב וכו'), אקו לב, צילום חזה, ובדיקת CT של החזה. אני חושבת שאמך צריכה לפחות בירור ראשוני, כדי לשלול בעיות טריוויאליות, כגון אנמיה, בעיה בבלוטת התריס, בעיית קצב לב וכו', במיוחד לאור סיפור העייפות והכאבים בחזה. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד