דלג לתוכן

שאלה

עברתי אולטרסאונד מכיוון שסבלתי מכאבים בצד ימין של הכליה. שלחו אותי לבדיקות מכיוון שאני סובלת מאבנים בכליה, לא גילו כלום. אז פניתי לגינקולוגית מכיוון שהייתה לי הפרשה חומה כ 4 ימים לפני הפנייה לרופאה, והיא נתנה לי הפנייה ל " - US דופלר FLOW רחם ו/או שחלות לא בהריון " וכתוב כי יש לי באגן ממצא ציסטי, צלול, 42 מ"מ. אשמח לדעת מה זה אומר כי אני מודאגת מאוד.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/07/2005
2 דקות קריאה

תשובה:

חסרים לי כמה פרטים בשאלה: האם את בגיל הבלות או שעדיין יש לך דימומים בזמן מחזור ? היכן נמצא הממצא הציסטי - בשחלה, רחם, חצוצרה, ליד אחד מהאיברים הללו ? האם ביצעת בדיקות נוספות מלבד אולטרסאונד ? האם את סובלת מסימפטומים כגון כאבי בטן? בחילות ? אי נוחות ותפיחות בטן ? עצירות ? האם עדיין יש לך דימומים? בהנחה שמדובר בציסטה שחלתית: הסיבות לציסטה שחלתית משתנות בהתאם לקבוצת הגיל: יש אבחנה מבדלת שונה לגבי ילדות, נערות מתבגרות, נשים בגיל הפוריות ונשים בגיל הבלות. לגבי נשים בגיל הבלות: שכיחות מחלה ממאירה בשחלות עולה ככל שעולה הגיל. 30-60% מהמסות השחלתיות שמאובחנות בנשים מעל גיל 50 הן ממאירות. אבחנה מבדלת נוספת לציסטות בגיל הבלות: שרירנים הצטברות נוזלים בחצוצרה אנדומטריומה (ציסטה הנוצרת כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס בשחלה) ציסטות פשוטות שפירות - שכיחותן בקבוצת גיל זו נעה בין 2.5-18% הסיכון לממאירות עולה כאשר: למסה יש מראה מוצק או מורכב באולטרסואנד נוכחות מיימת (הצטברות נוזל בחלל הבטן) אצל האישה אם המסה מופיעה בילדות (לפני גיל ההתבגרות) או בגיל הבלות בירור ואבחנה של מסות בשחלה מורכבים מ: היסטוריה רפואית מפורטת מפי האישה הכוללת מידע על סימפטומים נלווים, האם יש כאבים ומה אופיים בדיקה גופנית מפורטת שכוללת: בדיקת בטן, אגן, בדיקה גינקולוגית, משטח PAP ובדיקת שדיים בדיקת אולטרסאונד - רצוי טרנס- וגינלי ולא בטני שמאפשר הדמיה ואפיון טובים יותר של המסה רצוי להוסיף גם בדיקת אולטרסאונד דופלר, כיוון שמסות ממאירות עשירות בכלי דם חדשים, לעומת מסות שפירות שאינן עשירות בכלי דם רמות CA-125 - זהו סמן גידולי שעולה בדם במקרים של סרטן שחלה - סמן זה גבוה ב - 80% בנשים עם סרטן שחלה. הוא עולה גם במצבים אחרים: סרטן רחם או לבלב, אנדומטריוזיס, שרירן ברחם, מחלה דלקתית אגנית. מטרת המידע הנ"ל לא באה להפחיד אותך. העובדה שנמצא אצלך ממצא ציסטי צלול היא לטובתך, כיוון שהיא מורידה מהסיכון שמדובר בגידול ממאיר. גידול ממאיר בד"כ הוא מוצק ולא ציסטי, מרובה חללים והנוזל בו לא צלול. בעיה נוספת היא שקוטר הציסטה הוא מעט גדול - 4.2 ס"מ. כמובן שאין די בבדיקת אולטרסאונד ויש צורך בבדיקות שפירטתי למעלה. בד"כ, באישה שאיננה סימפטומטית, שאין חשד באולטרסאונד לממצא ממאיר ושרמת CA125 ותוצאות משטח ה - PAP תקינות, אפשר להחליט על מעקב אחת לשלושה חודשים שיכלול: בדיקת אגן, אולטרסאונד ורמת CA125 על מנת לראות האם המסה קטנה או גדלה. אני ממליצה לך לפנות לרופא/ת הנשים שלך עם תוצאות האולטרסאונד לצורך המשך בירור וביצוע בדיקות. לאחר קבלת תשובות הבדיקות ניתן יהיה להחליט האם יש צורך בניתוח או שמעקב רפואי יספיק.
רופאים בתחום
פרופ' מנחם (מני) אלקלעי
פרופ' מנחם (מני) אלקלעי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר יוליה רון
ד"ר יוליה רון גסטרואנטרולוגיה
ד"ר מרואן חדאד
ד"ר מרואן חדאד אורתופדיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו