דלג לתוכן

ממצא אקראי של קשר בבלוטת התריס (תירואיד)

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/07/2009
1 דקות קריאה

שאלה:

אני בת 42. בבדיקה אקראית של CT צוואר התגלה קשר גדול (4.5 ס"מ) באונה הימנית של בלוטת התריס, מרקמו הטרוגני. נשלחתי לביצוע FNA ואני ממתינה לתשובות. בשיחתי הראשונית עם רופא אף-אוזן-גרון הוא ממליץ לנתח בכל מקרה, גם אם הקשר שפיר, כיוון שיש אפשרות למטמורפוזה בעתיד שתהפוך אותו לממאיר. הוא המליץ מעקב כל חצי שנה אם לא יבוצע ניתוח. יש במשפחה היסטוריה של גידולים, לדודתי הוסר גידול ממאיר ולבת דודתי היה גידול שפיר שהוסר. האם נכון לבצע בכל מקרה את הניתוח? קשר בקוטר 4.5 ס"מ אינו כה קטן, ובדרך כלל אמור להיראות או להיות נמוש. לא סיפרת אם יש הפרעות הקשורות בממצא, ולא סיבת ביצוע בדיקת ה- CT של הצוואר, אולם הבדיקה המומלצת לאבחון הקשר היא בדיקת אולטרסאונד. נחוצה גם בדיקות דם של תפקוד הבלוטה. אם הקשר אינו ציסטה (גוש מכיל נוזל) אלא גוש רקמתי, בדיקת הציטולוגיה שבוצעה (FNA) תאפשר זיהוי מדויק של טיב הגוש, אם הוא שפיר או ממאיר. אם בדיקת הציטולוגיה תאבחן את הגוש כשפיר ואין שום הפרעות, ניתן לעקוב אחרי הגוש באמצעות אולטרסאונד על מנת לראות אם הוא גדל או לא לאחר כחצי שנה. יש גם המלצה מקובלת למדי, בהנחה שאת בריאה וללא סיכון יתר לניתוח, לעבור כריתה של הגוש עקב גודלו ועקב אפשרות של גידול באיזור אחר של הגוש הגדול שלא נדגם בביופסית המחט העדינה. אם הגוש סרטני, ההמלצה החד-משמעית היא ניתוח, והסיכויים שההחלמה תהיה מלאה אחרי ניתוח כזה הם מצויינים. ד"ר נחום ורבין

תשובה:

מומחה לכירורגיה כללית
רופאים בתחום
 טופ לייף לרפואה מודרנית בהנהלת ד"ר זיאד מחאמיד
טופ לייף לרפואה מודרנית בהנהלת ד"ר זיאד מחאמיד משפחה
ד"ר שמואל רויזמן
ד"ר שמואל רויזמן אורולוגיה
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו