חסימה במערכת איסוף השתן
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/07/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 24, וברצוני לשאול שאלה מתוך סקרנות ואי-ודאות לגבי ממצא שנמצא בבדיקת אולטרסאונד שביצעתי לאחר תקופה ממושכת של כאבים לא חזקים בצד הימני של הבטן התחתונה: כליה ימנית בגודל 11 ס"מ, פרנכימה שמורה, הודגמה הרחבה של מערכת מאספת, בעיקר באגן, בינוני עד קשה, כולל שופכן פרוקסימלי. אין עדות לאבנים. נקבע לי תור לאורולוג לעוד כשבועים. האם זה מקרה דחוף? איך עלי לנהוג עד הביקור? לשתות הרבה? מה לגבי לפעילות גופנית?

תשובה:
פרנכימת הכליה היא רקמת הכליה האחראית לתפקוד הפיזיולוגי של הכליה, והיא תקינה. המערכת המאספת של הכליה היא הנתיב ממנו יוצא השתן לכיוון שלפוחית השתן. מערכת זו כוללת את "גביעי הכליה" המתנקזים לאגן הכליה, שהמשכו הוא השופכן. ראה את האיור שמשמאל. כאשר יש חסימה לאורך הדרך, האזור הגבוה מהחסימה עובר הרחבה. השופכן הפרוקסימלי הוא החלק של השופכן שיותר קרוב לאגן הכליה. מדובר בחסימה במערכת האיסוף הימנית, שמיקומה בין הכליה לבין שלפוחית השתן, כלומר בשופכן, קרוב לוודאי באזור השופכן הדיסטלי (הרחוק יותר מהכליה לכיוון השלפוחית). לו הייתה החסימה אחרי השלפוחית, לא היית יכול להטיל שתן. החסימה יכולה להיות מלאה או חסימה חלקית שקיימת כבר זמן ממושך וטרם אובחנה. הסיבות לחסימה יכולות להיות אבנים (לכן נשללה אפשרות זו), דלקת, טראומה, גידול, קריש דם חוסם, גבישים של חומצה אורית, היצרויות של השופכן (נרכשות או מולדות), והיצרות או חסימה בחיבור שבין השופכן לכיס השתן. הדחיפות קשורה לסיכוי לפתח פגיעה בכליה ופחות מבחינת תפקוד הגוף הכללי, משום שיש כליה בריאה נוספת. הסיכוי לפתח פגיעה בכליה קשור בחומרת החסימה ובמשך הזמן שבו החסימה לא מטופלת. על נזק כלייתי ניתן לדעת על ידי בדיקות דם פשוטות - בדיקת אוריאה (urea) ובדיקת קראטינין (cr). אם הערכים תקינים, לא מדובר בכשל כלייתי. אין צורך בשתייה מרובה, אפילו להפך. מבחינת פעילות גופנית, אין המלצות מיוחדות, הייתי שומרת על פעילות גופנית מתונה לעת עתה. הדבר החשוב הוא כעת לאבחן את הגורם לחסימה ולטפל בו. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד