הסיבות האפשריות לכאבי אשכים
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/07/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

בזמן האחרון אני חש כאב באשכים, בעיקר בשמאלי. הכאב אינו כאב חד אלא יותר כאב כללי ורגישות, אבל בכל מקרה, גם בנגיעה, אין כאב חד. אני בריא, מלבד בעיית עיכול שמלווה אותי מילדות. ממה יכול לנבוע כאב כללי ולא חזק כזה?

תשובה:
האשכים הם איברים רגישים ביותר, ואפילו פגיעה קטנה בהם יכולה לגרום לכאב או לאי-נוחות. לכאבי אשכים סיבות אפשריות רבות, כמה מהן דורשות התייחסות רפואית מיידית. טראומה - כאב חד. תסביב אשך - דורש ניתוח חירום. גם כן כאב חד. אפידידימיטיס - דלקת צינור הזרע, בדרך כלל כתוצאה מזיהום. זהו הגורם השכיח ביותר לכאבי אשכים בגברים מעל גיל 18. בגברים פעילים מינית בדרך כלל המזהמים הם גונוראה וכלמידיה. מצב זה יכול להיות מלווה בכאבים בהטלת שתן ובהפרשות מאיבר המין. הטיפול במצב זה הוא באנטיביוטיקה ומשככי כאבים. בקע - מצב בו חלק מן המעי נכנס לשק האשכים. מצריך תיקון ניתוחי. אורכיטיס - דלקת של האשך עצמו. נגרם גם בזיהום ויראלי, בפרט בחזרת. גידול אשך - בדרך כלל גורם לנפיחות בלא לכאב, אך יכול לגרום לכאב. אבן בשופכן השתן (הצינור שמחבר בין הכליה לשלפוחית השתן) - עלול לגרום לכאבי אשך באותו הצד. וריקוצלה - הגדלה של הוורידים בתוך שק האשכים. נוזלים באשכים - כגון במצב הקרוי הידרוצלה. זיהומים בבטן - זהו מצב נדיר העלול לגרום לכאבי אשכים. הכי חשוב לשלול תסביב של האשך, כי הוא מהווה סכנה ממשית לאשך. זהו בדרך כלל כאב חד שמופיע פתאום. הבירור כולל, פרט להיסטוריה הרפואית ולבדיקה גופנית מדוקדקת, בדיקות דם לשלול זיהום, בדיקת שתן, ואם ישנן הפרשות מהפין - אזי גם תרבית מהפרשות אלו. מקובל לבצע בדיקת אולטרסאונד של האשכים בעיקר על מנת לשלול תסביב, אך בדיקה זו גם מסייעת גם לגילוי דימום, גידול ובקעים. אני מציעה לך בחום לפנות לאורולוג על מנת לברר את סיבת הכאבים, בפרט אם הם ממושכים. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד