הסיבות לשברי מאמץ והטיפול הנחוץ
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/03/2009
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 18. יש לי שבר מאמץ ברגל שמאל, באזור השוק בדיוק לאורך העצם. אחרי שהייתי אצל רופא, הוא המליץ לי לנוח במשך חודש. נחתי כמעט חודשיים, הכאבים עברו לגמרי. גם כאשר לחצתי על המקומות שכאבו כבר לא היה כאב. חזרתי לפעילות שלי, ואחרי אימון אחד הכאבים חזרו. הפעילות שאני עוסק בה היא התעמלות וקפיצות ברחוב, וזה מה גרם לשבר מאמץ. את זה אני יכול להפסיק. הבעיה היותר גדולה היא ההתעמלות באולם. שם הכל מרופד במזרונים, כל הנחיתות רכות ואני משתדל לא לעשות דברים שכרוכים בנחיתות קשות, אבל עדיין, זה גורם לכאבים, ואחרי כמה אימונים מצטברים, זה מגיע לרמה שהכאב הוא קבוע גם אם אין לחץ על הרגל. האם שבר מאמץ בכלל יכול לעבור לגמרי ולא לחזור יותר? אם כן, כמה זמן באמת יספיק בשביל שזה יעבור? לפי מה שקראתי, אצלי זה כנראה כבר בדרגת חומרה גבוהה. ממה מושפע שבר המאמץ - מנחיתות קשות שמאמצות את הרגל או מהניתורים עצמם?

תשובה:
שברי מאמץ הם תופעה הנגרמת על ידי עומס על העצם, אשר גורם לשברים קטנים במבנה העצם שאינם מספיקים להתרפא עקב המאמץ הנמשך. תופעה זו, הנפוצה בקרב חיילים וספורטאים, נגרמת על ידי מכלול רחב של סיבות, חלקן נתון יותר לשליטה (כגון אופי הפעילות, תזונה, חולשת שרירים ומצב כללי) וחלקן על ידי סיבות שאי אפשר לשלוט בהן (צפיפות עצם, מבנה העצמות וכן הלאה). שני המרכיבים החשובים ביותר בטיפול בשברי מאמץ הם מנוחה (בין 4 ל-12 שבועות) ושינוי אופיה של הפעילות הגופנית. מנוחה למשך זמן קצר מדי, ללא שינוי באופי הפעילות, עלולה לחדש את הכאבים ולגרום להחמרה שלהם גם בפעילות קצרה מזו שגרמה בעבר להופעת הכאבים. הייתי ממליץ על פניה לרופא אורתופד או לרופא ספורט בשילוב עם ייעוץ פיזיותרפי לצורך קביעת מינון פעילות שיאפשר את החלמת העצם. בברכת בריאות שלמה, ד"ר רונן בלכר - אינפומד