הסבר ממצאים בצילום חזה והסיבות לשיעול כרוני
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/08/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 55. זה כחודש וחצי אני סובלת משיעול טורדני מאוד והרגשת חנק. בצילום בית החזה ישנם מושגים שאינני מבינה ורציתי לדעת האם ניתן להסביר לי אותם. אלה הממצאים: אין עדות לגודש, תסנין ריאתי או תפליט פלאורלי. ציור אינטרסטיציאלי מוגבר בשתי הריאות. צל סמיך בקוטר כ-8 מ"מ במחצית התחתונה של ריאה ימין: סומציה? אחר? האם ניתן להסביר לי את המושגים בתוצאות הבדיקה ואת תוצאות הבדיקה?

תשובה:
ציור אינטרסטיציאלי מוגבר הוא סימן רנטגני שמאפיין תהליכים כרוניים ברקמת הריאה, הכוללים חשיפה למזהמים שונים (לדוגמה עישון), זיהומים ודלקות. לפעמים הוא מופיע גם באנשים בריאים עם הגיל. למעט במקרים קשים, לא סביר שאת התסמינים שמהם את סובלת ניתן לייחס לממצאים בצילום. הצל הסמיך המתואר יכול להימצא בריאה, בצלעות או על פני העור. הפטמה לעיתים קרובות נראית כצל עגול וסמיך על פני הריאה. ניתן לוודא זאת על ידי ביצוע צילום חוזר עם סימון של הפטמה על ידי סמן מתכתי. אם יתגלה שהצל אינו מהפטמה, אז יהיה צורך לבצע בדיקת CT על מנת לאפיין את הממצא. הסיבות הנפוצות לשיעול כרוני הן אסתמה, נזלת אלרגית וצרבת. סיבה נוספת שכיחה היא תרופות שכיחות לטיפול ביתר לחץ דם מקבוצת מעכבי האנזים המהפך (למשל טריטייס). יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולברר את הסיבה. ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד