שימוש ממושך בפאראצטאמול ואיבופרופן
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

שאלתי היא בקשר לתרופות איבופרופן ופאראצטאמול. איזה נזק עלול להיות מנטילה של 4 טבליות ביום במשך שבועיים או יותר? ובטווח הארוך - במשך כמה זמן אפשר לקחת מינון כזה בלי לגרום נזק?

תשובה:
לא הצלחתי להבין אם מדובר ב-4 גלולות מכל סוג (כלומר, סה"כ 8) או בסה"כ 4. המינון המומלץ של פאראצטאמול הוא 325-650 מ"ג כל 4-6 שעות או 1000 מ"ג (2 טבליות) 3-4 פעמים ביום. אין לעבור מינון של 4 גר' ליום (8 כדורים). בין תופעות הלוואי (הנדירות) - במינונים גבוהים - פגיעה קשה בכבד, פריחה, הפרעות אלקטרוליטיות, אנמיה, ירידה בספירות הדם, פגיעה כלייתית כאשר מינון יתר נלקח באופן קבוע. במינון המומלץ - אין בעיה להמשיך ליטול את התרופה, ולא צפויות בעיות. באשר לאיבופרופן - הסיפור קצת שונה. האיבופרופן שייך לקבוצת נוגדי הדלקת הלא סטרואידים, קבוצת תרופות עם תופעות לוואי מרובות, ששימוש ממושך בהן אינו מומלץ (אלא אם יש הוריה לכך). המינון המומלץ תלוי באינדיקציה. כאשר התרופה נלקחת בגלל כאבים או חום - ניתן לקחת 200-400 מ"ג כל 4-6 שעות. אם התרופה ניתנת לטיפול במחלות דלקתיות, המינון המומלץ הוא 400-800 מ"ג 3-4 פעמים ביום. תופעות הלוואי המשמעותיות של התרופה הן נזק למערכת העיכול (כאבי בטן, צרבת, בחילה, הקאות ובמקרים קיצוניים - כיב בקיבה ובתריסריון ודימום) ונזק כלייתי. תופעות לוואי אפשריות נוספות (רובן נדירות מאוד) הן בצקות, סחרחורות וכאבי ראש, פריחה וגרד, הפרעה בייצור תאי הדם, צפצופים באוזניים וירידה בשמיעה, עליית לחץ דם, הפרעה בתפקודי כבד ועוד. החולים הנוטים יותר לפגיעה על רקע שימוש בנוגדי דלקת לא סטרואידיים הם קשישים, חולים עם אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, התייבשות, תפקוד ירוד של הכליות או הכבד, סיפור של מחלה במערכת העיכול, חולים המטופלים בנוגדי קרישה או בסטרואידים. לא צריך להימנע מנטילת התרופות האלו, שכן מדובר בתרופות טובות, עם יתרונות רבים, אך יש להשתדל לקחת את המינונים היעילים הנמוכים ביותר, ולתקופות קצרות, כדי להימנע מתופעות הלוואי. ד"ר ליה עשת - אינפומד