דלג לתוכן

חיסון נגד טטנוס (Tetanus Vaccine)

1 דקות קריאה

טטנוס, הידועה גם בשם צפדת, נגרמת עקב זיהום פצעים, חתכים ושריטות עמוקות על ידי נבגים של החיידק קלוסטרידיום טטני. החיידק הינו אנארובי (אינו אווירני) ומצוי באדמה, ובריר של בע"ח, ויוצר נבגים העמידים להרתחה ולחומרים מחטאים. הנבגים נפוצים בטבע ונמצאים בקרקע, אבק הבית, מעי בעלי חיים והפרשותיהם וכן בצואת האדם. ברגע שהנבגים חודרים לגוף דרך פצע/שריטה עמוקה, החיידק מתרבה ומפריש רעלנים (טוקסינים) המתפשטים דרך מחזור הדם והלימפה ומגיעים למערכת העצבים וגורמים לעוויתות שרירים (התכווצות טטנית), לכאבים ולשיתוק ספסטי של הגפיים, לסתות, שרירי שלד ושרירי הנשימה. ללא טיפול מופיעים נוקשות כללית, פרכוסים הפסקת נשימה ומוות (כתוצאה משיתוק שרירי הנשימה). כאשר הרעלן מגיע אל העצבים, הוא אינו ניתן לנטרול ע"י אנטי טוקסין. בעת חשד לזיהום על ידי החיידק באדם לא מחוסן/ ואו מחוסן חלקית, הטיפול הינו טיפול תמיכתי כמו הנשמה, מתן אנטיביוטיקה, מתן תרופות להרפיית שרירים וחיסון סביל של אנטי-טוקסין הומני (טוקסואיד) (Hypertet S/D, Tetraglobuline) המכיל נוגדנים כנגד הרעלן.  

 
המחלה ניתנת למניעה על ידי חיסון פעיל של טטנוס טוקסואיד. החיסון מורכב מהרעלן שעבר תהליכי טיהור וניטרול, הספוח על גבי אלומיניום בכדי להגביר את היעילות החיסונית. חלק מהתכשירים הקיימים בשוק מכילים חומר משמר תיומרסל שהינו אלרגני. החיסון גורם לגוף לייצר נוגדנים כנגד הרעלן ובכך למנוע את התפתחות המחלה. כל פציעה בה קיים מגע עם נבגי החיידק עלולה לגרום להתפתחות טטנוס באנשים שאינם מחוסנים. בניגוד לאמונה המקובלת, אין קשר ישיר בין פציעה ממסמר חלוד לבין הסיכון לטטנוס. החיסון הינו חיסון שגרתי הניתן לתינוקות, לילדים בגיל בית הספר, ולחיילים. לאחר מכן מומלצת זריקת דחף כל עשר שנים.
 

תוכנית חיסונים

החיסון כנגד טטנוס ניתן במסגרת חיסוני השגרה בישראל. פרוטוקול החיסון מורכב ממתן של 3 מנות חיסון בגיל 2,4,6 חודשים וממנת דחף ראשונה בגיל שנה, במסגרת טיפת חלב. שתי מנות דחף נוספות ניתנות במסגרת בה"ס בגיל 7 (כיתה ב') ובגיל 13 (כיתה ח'). החיסון בגיל 13 מכיל שני מרכיבים, כנגד טטנוס ודיפטריה, ללא מרכיב השעלת. מנת דחף רביעית, חיסון כפול כנגד דיפטריה וטטנוס, ניתנת למתגייסים לצה"ל, בבקו"ם. לאחר מכן מומלצת מנת דחף כל 10 שנים. במקרה של פציעה עם חשד לזהום, מומלץ לקבל זריקת דחף גם אם חלפו 5 שנים ממנת הדחף האחרונה.

קהל יעד

תינוקות (החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה, והינו מרכיב מהחיסון המשולש, כנגד דיפתריה,טטנוס ושעלת,הניתן בגיל 2,4,6 חודשים וממנת דחף בגיל שנה, במסגרת טיפת חלב.)
ילדים (החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה, והינו מרכיב מהחיסון המשולש, כנגד דיפתריה, טטנוס ושעלת. ניתנות שתי מנות דחף, במסגרת בה"ס, בגיל 7 ובגיל 13 שנים. בגיל 13 החיסון הינו כפול, נגד דיפטריה וטטנוס, ללא מרכיב השעלת.)
חיילים (החיסון ניתן בבקו"ם לכל המתגייסים לצה"ל, והינו מרכיב מהחיסון הכפול, נגד טטנוס ודיפתריה (קרמת) DT. בגיוס בבקו"ם ניתנים שני חיסונים נוספים: חיסון נגד דלקת כבד B וחיסון נגד דלקת קרום המוח (Hib). גיוס חורף מקבלים גם חיסון נגד שפעת.)
כל האוכלוסייה (החיסון מומלץ אם עברו יותר מ-10 שנים ממנת הדחף האחרונה.)
מטיילים (למטיילים בטיולים אתגריים עם סיכון גבוה להיפצע כמו רכיבת אופניים, אופנועים וטיפוס הרים. מומלץ לשקול מתן החיסון לפני הנסיעה, גם אם עברו רק 5 שנים ממנת הדחף האחרונה.)
עולים למכה (מומלץ לעדכן את החיסון כנגד דיפטריה , אם חלפו יותר מ-10 שנים ממתן סדרת החיסונים הבסיסית או ממנת ההדחץ האחרונה. החיסון כנגד טטנוס ניתן בשילוב עם החיסון נגד דיפטריה (חיסון כפול). חיסונים נוספים המומלצים לעולים למכה כוללים: עדכון החיסון כנגד פוליו, עדכון החיסון כנגד דיפטריה חיסון נגד דלקת כבד B וחיסון נגד דלקת מנינקולקלית של קרום המוח.)

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הינן מקומיות וחולפות, אודם כאב ונפיחות באזור ההזרקה, המופיעים תוך 24 שעות לאחר החיסון. לעיתים נדירות תיתכן התקשות תת-עורית ודלקת מקומית. עליית חום, לרוב מתונה, עלולה להופיע זמן קצר לאחר החיסון, בד"כ עד 24 שעות, וחולפת מהר. תגובה כללית חמורה של רגישות יתר אנאפילקטית, נדיר ביותר. במקרים נדירים ביותר תוארה תגובה אלרגית מיידית קשה ותגובה נוירולוגית חמורה, אך חולפת, של פגיעה בעצבים, המופיעה בטווח של 6 שבועות ממתן החיסון.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן בזריקה לשריר (IM). לתנוקות ולילדים בהזרקה לשריר הירך ולמבוגרים בהזרקה לשריר הזרוע (הדלטואיד). במקרה וקיימת בעיית קרישה, תרומבוציטופניה, או בעיית דימומים אחרת, מומלץ להזריק תת-עורית (SC) מחשש לדימומים בעת ההזרקה.

הכנה לפני החיסון

לא נדרשת הכנה מיוחדת. יש לחטא אזור ההזרקה ולהמתין לייבוש.

תחילת השפעת החיסון

תוך שבועיים יש ייצור נוגדנים, חודש לאחר מתן שלושת המנות הראשונות מתקבלת יעילות חיסונית של 99%. חיסוניות יעילה מתקבלת לאחר קבלת כל מנות החיסון.

משך השפעת החיסון

5-10 שנים

תדירות החיסון

החיסון כנגד טטנוס ניתן במסגרת חיסוני השגרה בישראל. פרוטוקול החיסון מורכב ממתן של 3 מנות חיסון בגיל 2,4,6 חודשים וממנת דחף ראשונה בגיל שנה, במסגרת טיפת חלב. שתי מנות דחף נוספות ניתנות במסגרת בה"ס בגיל 7 (כיתה ב') ובגיל 13 (כיתה ח'). החיסון בגיל 13 מכיל שני מרכיבים, כנגד טטנוס ודיפטריה, ללא מרכיב השעלת. מנת דחף רביעית ,חיסון כפול כנגד דיפתריה וטטנוס, ניתנת למתגייסים לצה"ל, בבקו"ם. לאחר מכן מומלצת מנת דחף כל 10 שנים. במקרה של פציעה עם חשד לזהום, מומלץ לקבל זריקת דחף גם אם חלפו 5 שנים ממנת הדחף האחרונה. מומלץ לקבל מנת דחף נגד טטנוס כל 10 שנים. במקרים שבם קיים חשש מוגבר לפציעות ולמגע זהומי עם החיידק (במסגרת של עבודה חקלאית, טיולים אתגריים) מומלץ לשקול מתן החיסון גם לאחר 5 שנים ממנת הדחף האחרונה.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* טיפת חלב * קופות החולים * לשכות הבריאות * בקו"ם

סיכון

אין אזהרות מיוחדות, החיסון בטוח לשימוש ותופעות הלוואי הינן בד"כ מקומיות קלות וחולפות.

הריון

לא מומלץ לחסן בזמן הריון, במיוחד לא בשליש הראשון להריון. מתן החיסון בעת הריון אינו מהווה עילה להפסקת ההריון. תועלת מתן החיסון בעת הריון תישקל כנגד הסיכון האפשרי.

הנקה

לא קיימים דיווחים על השפעת החיסון בהנקה. לא מומלץ לחסן בעת הנקה. בעת צורך הכרחי תישקל תועלת לעומת סיכון אפשרי .

תינוקות וילדים

בטיחות ויעילות לא הוכחה מתחת לגיל 6 שבועות, החיסון מומלץ החל מגיל 6 שבועות.

קשישים

בדרך כלל לא ניתן לקשישים. לא נצפו בעיות מיוחדות.

מידע לנוסעים

למטיילים לפני נסיעה אם חלפו יותר מ-10 שנים ממנת הדחף האחרונה. בטיולים אתגריים עם חשש לפציעות מומלץ לקבל את החיסון גם לאחר 5 שנים. החיסון ניתן כחיסון כפול: חיסון נגד טטנוס ונגד דיפטריה.
 

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. בעת מחלת חום, מומלץ לדחות מתן החיסון. 2. אם ידועה רגישות יתר חמורה בעבר לחיסון, או רגישות יתר למרכיבי החיסון, לא מומלץ לחסן. 3. דיכוי חיסוני, כימותרפיה, קורטיקוסטרואידים, הקרנות, או כל טיפול המדכא את המערכת החיסונית, עלולים לגרוע מיעילות החיסון. 4. בעת התפרצות של מגפת פוליו מומלץ לדחות מתן החיסון 5. בחולים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה, ובחולים בעלי בעיות בקרישת הדם כמו תרומבוציטופניה והמופיליה, נדרשת זהירות בעת ההזרקה לשריר מחשש לדימום, במקרים אלו מומלץ להזריק תת-עורית.

דווח לרופא במקרה של

אלרגיה לחיסון בעבר
רופאים בתחום
 אלעד יצחקוב
אלעד יצחקוב רפואה משלימה
5.0
( 18 חוות דעת )
"אלעד פשוט קוסם! כל אדם בעולמנו צריך אלעד לצד הרפואה הקונבנציונלית כדי להיות באמת במיטבו ולפתור בעיות שלכאורה הרופאים לא יודעים/מנסים לפתור. וההקלה מיידית. פשוט קוסם!!!!"
ד"ר אולסיה פרולוב
ד"ר אולסיה פרולוב הפרעות קשב וריכוז לילדים
רופאת ילדים מוסמכת מוסמכת לאיבחוני קשב וריכוז
ד"ר עלי מפרע
ד"ר עלי מפרע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים ולאולטרסאונד מיילדותי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו