דלג לתוכן

חיסון נגד אנתרקס (Anthrax Vaccine)

ערוץ הורות ומשפחה
2 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך

שמות מסחריים

  • BioThrax ביותרקס BioThrax
מחלת האנתרקס נגרמת על ידי חיידק בצילוס אנתרקיס (Bacillus anthracis) הקיים גם בצורת נבגים, ופוגעת בבע"ח (בקר, עיזים, כבשים, גמלים) וגם בבני אדם שנחשפו לחיות נגועות או לרקמות מחיות נגועות, כמו מוצרי עור, שיער, פרווה, ובשר. 

דרכי הדבקה באנתרקס:

אנתרקס קיימת בכל חלקי העולם ובמיוחד באסיה ובאפריקה, בחלקים של דרום אמריקה ואירופה ומעריכים שישנם 100,000-200,000 מקרי אנתרקס בשנה. קיימים שלושה דרכי הידבקות: 

א. צורת ההדבקה הנפוצה הינה זיהום המועבר לאדם דרך העור, כאשר החיידק/נבג נכנס לגוף דרך פצע או חתך בעור. 

ב. זהום דרך הנשימה בעקבות שאיפת החיידק/נבג מקרבה לחיות נגועות או לוחמה ביולוגית. 

ג. זהום דרך מערכת העיכול על ידי אכילת בשר נגוע. 

לא הוכחה העברת המחלה מאדם לאדם, כלומר, המחלה אינה מדבקת. 

תסמינים של אנתרקס

תקופת הדגירה הינה 1-7 ימים ותסמיני המחלה מופיעים כשבוע לאחר ההדבקות ואופיינים לאופן ההדבקות. 

א. אנתרקס עורי מאופיין בהופעת שלפוחית המכילה את החיידקים ובהמשך הופכת לפצע מוגלתי עם מרכז שחור וסביב הפצע בצקת העלולה להיות מפושטת. ב10-20% מהמקרים הזהום עלול להתפשט לבלוטות הלימפה והדם ובהעדר טיפול, חולים אלו עלולים למות. טיפול אנטיביוטי מקטין שיעור התמותה ל-1%. 

 ב. אנתרקס במערכת הנשימה גורם לקשיי נשימה, חולשה, כאבי שרירים, הלם ומוות המתרחש כ-24-36 שעות מתחילת המצוקה הנשימתית. 

ג. אנתרקס של המעי מאופיין על ידי כאבי בטן חזקים, הקאת דם ושלשולים, וללא טיפול שיעור התמותה הינו כ-50%. 

טיפול באנתרקס

 ניתן לטפל באדם שנדבק באנתרקס על ידי אנטיביוטיקה, אך טיפול אנטיביוטי אינו מהווה מיגון מספק כנגד אנתרקס נשימתי ואנתרקס של המעי ויש להוסיף חיסון כחלק מהמניעה שאחרי החשיפה. מסיכת אב"כ ומרחב מוגן יעילים כנגד שאיפת החיידק ו/או חדירתו לעור. 

מניעת אנתרקס על ידי חיסון

מניעת המחלה מלכתחילה אפשרית על ידי מתן חיסון. לדברי דובר צה"ל, לא מקובל בעלם לחסן לפני ההדבקה, מכיוון שהחיסון יעיל גם לאחר שנדבקים, וזאת אם ניתן לפני הופעת הסימנים הקליניים של המחלה. בנוסף, לטענת הוועדה לפניות הציבור, אין טעם לחסן את כל האוכלוסייה, מכיוון שהסיכון להיחשפות ולהדבקה הינו נמוך, למחלה זנים שונים והחיסון כרוך בתופעות לוואי לא נעימות. הערכות לקראת ההתמודדות עם המחלה תכלול מתן חיסון וטיפול אנטיביוטי מונע למי שייפגע ויתבצע בקופות החולים. 

החיסונים והאנטיביוטיקה לחלוקה מצויים בפיקוד העורף ובמשרד הבריאות. החיסון מורכב מתסנין של חלקיקים לא אלימים של החיידק בצילוס אנתרקיס בתוספת חלבון אנטיגני מגן, ספוחים ע"ג אלומיניום, להגברת היעילות החיסונית. התכשיר מכיל חומרים משמרים מסוג פורמלין ובנזטוניום כלוריד העלולים להיות אלרגניים. 

החיסון אינו מכיל חיידקי אנתרקס מתים או מוחלשים, ולכן אינו גורם למחלת האנתרקס. החיסון מעודד יצירת נוגדנים על ידי הגוף כנגד החיידק ומניעה יעילה של 93% כנגד מחלת האנתרקס. 

החיסון מיועד לאנשים בגילאי 18-65.

תוכנית חיסונים

אינו חיסון בשגרה

תופעות לוואי

אודם כאב ונפיחות באזור ההזרקה. בצקת, בצקת מקומית, כאבי שרירים, כאבי ראש, חולשה, סחרחורת, צמרמורת, חום ובחילה דווחו בשכיחות גבוהה. תופעות לוואי חמורות של רגישות יתר חריפה (קשיי נשימה, דופק מואץ, חיוורון, התנפחות הפנים והגרון) דווחו בשכיחות נמוכה.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן בהזרקה תחת העור (SC) במנה של 0.5 מ"ל. נדרשת השגחה של חצי שעה לאחר מתן החיסון.

הכנה לפני החיסון

לא נדרשת הכנה מיוחדת. יש לחטא אזור ההזרקה ולהמתין לייבוש.

תחילת השפעת החיסון

יעילות חיסונית של 95% דווחה לאחר מתן המנה השלישית.

משך השפעת החיסון

שנה

תדירות החיסון

החיסון ניתן בשש מנות, 0.5 מ"ל המנה. פרוטוקול המתן הינו שלוש מנות בהפרש של שבועיים בין המנות (זמן 0, 2, 4 שבועות) ולאחר מכן, מתן שלוש מנות דחף בזמן 6,12,18 חודשים ממועד המנה הראשונה. לאחר מכן, מומלצת מנת דחף אחת לשנה.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* קופות החולים

סיכון

נצפו תופעות לוואי מקומיות וכלליות אך קלות בחומרתן.

הריון

נשים בהריון מומלץ לא לחסן אלא אם הוכחה סכנת הדבקות תוך שיקול תועלת לעומת הסיכון האפשרי. החיסון עלול לגרום למומים מולדים בעובר.

הנקה

לא ידוע האם מתן החיסון גורם לנזק לעובר. ניתן לתת בהנקה. זהו חיסון שאינו מסוג חיידק חי ואינו מכיל חיידקים/תאים כלל, אין התווית נגד בהנקה.

תינוקות וילדים

יעילות ובטיחות לא נבדקה, החיסון אינו מומלץ לתינוקות ולילדים, אלא החל מגיל 18.

קשישים

לא דווח לגבי אנשים מעל גיל 65. החיסון מיועד לאנשים בגילאים 18-65.

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. אין לחסן אנשים עם היסטוריה של סנדרום Guillian-Barre Syndrome . 2. היסטוריה של מחלת אנתרקס בעבר עלולה להגביר שכיחות תופעות לוואי חמורות. 3. באנשים בעלי מערכת חיסונית לקוייה כמו איידס, או הצורכים כימותרפיה והקרנות, התגובה החיסונית עלולה להיות נמוכה ולא יעילה. מומלץ להמתין 3 חודשים מסיום כימותרפיה/הקרנות, טרם מתן החיסון. 4. בעת מחלת חום חדה מומלץ לדחות מתן החיסון 5. רגישות יתר חריפה למתן החיסון בעבר, או לאחד ממרכיבי החיסון (פורמלין, בנזטוניום כלוריד). 6. רגישות חריפה ללטקס (פיית המזרק מכילה לטקס) , נדרשת זהירות בעת המתן.
רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו