דלג לתוכן

חיסון סביל נגד הפטיטיס B - דלקת כבד B, סביל (Hepatitis B Immunoglobulin)

ערוץ בריאות האישה
1 דקות קריאה

מידע נוסף

  • בינוני סיכון בינוני
  • אחרי אירוע או לרגל נסיעה חיסון בשגרה אחרי אירוע או לרגל נסיעה

שמות מסחריים

  • Hepatect CP הפטקט CP Hepatect CP
  • HyperHep-B היפרהפ-B HyperHep-B
  • Omri-HEP-B 5% IV אומרי-הפ-IV 5% B Omri-HEP-B 5% IV
החיסון מכיל נוגדנים הומניים (אימונוגלובולינים מסוג -IGG ) כנגד נגיף הפטיטיס B, ונותן מענה מניעתי כנגד התפתחות המחלה לאחר חשיפה לנגיף, במקרים הבאים: 1. מניעת דלקת כבד B במבוגרים ובילדים מעל גיל שנתיים, שלא חוסנו או חוסנו באופן חלקי כנגד הפטיטיס B, ואשר בסיכון הידבקות בנגיף על ידי מגע ישיר, כמו עם נוזלי גוף נגועים: רוק/ רקמה רירית/דם, או על ידי מגע עקיף כמו: דקירת מחט מזרק או חומר נגוע. 2. מניעת דלקת כבד B במושתלי כבד אשר הינם נשאים של הנגיף. 3. מניעת דלקת כבד B בתינוקות לאמהות נשאיות או חולות, אשר עלולים להידבק בעת הלידה. בכל ההתויות, מומלץ לתת את החיסון הסביל בשילוב עם החיסון הפעיל כנגד הפטיטיס B, לספק הגנה חיסונית מיידית בשילוב עם הגנה ארוכת טווח. אם החיסון הפעיל אינו זמין, ובמקרה שרמת הנוגדנים אינה מספקת, מומלץ לחזור על מתן החיסון הסביל. מתן החיסון הסביל אינו מומלץ אם האדם חוסן בעבר באופן מלא ורמת הנוגדנים בדמו מספקת למרות שהינו בסיכון גבוה להדבקה בנגיף הפטיטיס B.

תוכנית חיסונים

א

תופעות לוואי

תגובות מקומיות של אודם וכאב באזור ההזרקה. תגובות עוריות, צמרמורת, רעד, כאב ראש, חום, בחילה והקאה, תגובות אלרגיות, כאבי פרקים, ירידת לחץ הדם, כאב גב קל, עלולים לקרות. במקרים נדירים ביותר לחץ הדם עלול לרדת ביתר, עד הלם אנאפילקטי. כמו כן, דווחה אנמיה המוליטית, הפיכה. אי-ספיקה כלייתית דווחה במספר מקרים, ואופיינו גורמי הסיכון הבאים: אי-ספיקה כלייתית קודמת, סכרת, תת-נפח דם, משקל יתר, צריכת תרופות נפרוטוקסיות, וגיל מעל 65. תופעת לוואי נדירה ביותר: רגישות יתר כללית, במקרים של חסר אימונוגלובולין A. במקרים מסוימים לאחר מתן מנה גדולה נצפו: כאב ראש חזק, רגישות לאור, קשיון בעורף, טשטוש הכרה, סימפטומים אלו הינם הפיכים בעת הפסקת המתן. במתן העירוי בקצב איטי, מרבית תופעות הלוואי נמנעות. כמו כן, שכיחות תופעות הלוואי גדולה יותר בחולים הנחשפים לראשונה לתכשיר בהשוואה לחולים הנמצאים תחת טיפול קבוע. לכן, נדרש מעקב אחר תופעות הלוואי במשך שעה לפחות אחרי הטיפול הראשון, ובמשך 20 דקות לפחות בטיפולים הבאים. במידה והופיעו תופעות לוואי, מומלץ להוריד את קצב העירוי או להפסיקו.

אופן נטילת החיסון

1. לאחר חשיפה לנגיף: מוקדם ככל האפשר לאחר החשיפה, לא יאוחר מ-72 שעות. החיסון הפטקט ניתן באינפוזיה תוך ורידית בקצב איטי, מ"ל 8-10IU) 0.16-0.2) לכל ק"ג משקל גוף. מומלץ לחזור על המתן אם רמת הנוגדנים אינה מספקת. החיסון היפרהפ-B ניתן בהזרקה תוך שרירית (IM) לשריר העליון בזרוע (דלטואיד) במינון של 0.06 מ"ל לכל ק"ג משקל גוף, מומלץ סמוך ככל האפשר לאחר החשיפה, ולא יאוחר מ24 שעות. לעיתים ידרשו שתי מנות ראשוניות ולעיתים תידרש מנה שנייה חודש לאחר המנה הראשונה, כתלות ברמת הנוגדנים בדם. 2. מניעת דלקת כבד כבד B במושתלי כבד נשאים מתן החיסון אומרי-הפ, 200 מ"ל (10,000IU)בעירוי בקצב איטי לוריד, בעת הניתוח. לאחר הניתוח, מתן 40 מ"ל בעירוי איטי לוריד (2000IU) כל יום, למשך שבוע. 3. בילודים לאמהות נשאיות או חולות בהפטיטיס מתן הפטקט 20-50IU לכל ק"ג משקל גוף, בעירוי בקצב איטי, סמוך לאחר הלידה, עד קבלת רמת נוגדנים מספקת. מומלץ לתת את החיסון עד 12 שעות לאחר הלידה, ולא יאוחר מ-48 שעות, מכיוון שעם חלוף הזמן היעילות פוחתת. מומלץ לתת את החיסון בשילוב עם החיסון הפעיל כנגד דלקת כבד B, אך במזרקים ובאתרי מתן שונים. אם רמת הנוגדנים אינה מספקת יש לחזור על המתן לאחר חודשיים. החיסון היפר-הפ ניתן במינון 0.5 מ"ל סמוך לאחר הלידה, לאחר התייצבות מצב התינוק. יש לחסן במקביל עם החיסון הפעיל כנגד הפטיטיס B. אם החיסון הפעיל אינו זמין למתן, יש לחזור פעמיים על מתן היפר-הפ, כעבור 3 ו-6 חודשים, בהתאמה, להשגת רמת נוגדנים יעילה.

הכנה לפני החיסון

מתן נוזלים, ניטור שתן, ניטור רמות קראטינין בסרום, הימנעות מתרופות משתנות כדוגמת פוסיד בעת מתן האינפוזיה.

תחילת השפעת החיסון

מיידית

משך השפעת החיסון

חודש-חודשיים

היכן ניתן לקבל את החיסון

* בתי החולים

סיכון

נדרשת זהירות והשגחה בעת מתן החיסון ו-60-20 דקות לאחריו, מפאת תופעות הלוואי.

הריון

בטיחות לא נבדקה במחקרים קליניים מבוקרים. מניסיון קליני לא נצפו בעיות מיוחדות. נדרשת זהירות והשגחה בעת מתן לנשים הרות

הנקה

בטיחות לא נבדקה במחקרים קליניים מבוקרים. מניסיון קליני לא נצפו בעיות מיוחדות. הנוגדנים עוברים בחלב האם ותורמים להגנה חיסונית בתינוק. נדרשת זהירות והשגחה בעת מתן לנשים מניקות

תינוקות וילדים

מניסיון קליני, לא נצפו בעיות מיוחדות

קשישים

מגיל 65 ואילך תיתכן סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. נדיר ביותר: רגישות יתר למרכיבי החיסון, לאימונוגלובולינים, רגישות יתר לאימונוגלובולין A (נוכחות אוטו-נוגדנים כנגד אימונוגלובולין A ). 2. בכל מוצר המופק מדם/פלזמה הומנית, קיים סיכון להעברת מחלות מדבקות, אך הסיכון הינו מזערי, בדומה לסיכון מקבלת מנת-דם. יש ליידע את החולה לגבי הסיכון האפשרי. 3. מתן חיסון סביל של נוגדנים (אימונוגלובולינים) מפחית מיעילות חיסונים המכילים נגיפים חיים מוחלשים, כמו: החיסון כנגד חצבת - חזרת - אדמת. לכן מומלץ להמתין תקופה של 3 חודשים טרם מתן חיסונים המכילים נגיפים חיים מוחלשים. לעומת זאת, אין בעייה עם מתן חיסון השגרה של דיפתריה - טטנוס - שעלת הניתן בגיל חודשיים.
רופאים בתחום
 אסף מור (Dipl CM)
אסף מור (Dipl CM) רפואה סינית
5.0
( 22 חוות דעת )
"לא כרגע"
ד"ר דורית רביד
ד"ר דורית רביד יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהלת השירות האמבולטורי המיילדותי במרכז הרפואי מאיר, כפר סבא
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר אוריון מקצוען אמיתי!!! אנושי, אמפתי, מסביר הכל בסבלנות ובגובה העיניים. כל כך שמחים שהגענו אליו. מומלץ בחום!!! בריאות לכולם 🙏🏼"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו