דלג לתוכן

שיני בינה – למה אנחנו סובלים כל כך?

שן בינה היא מסוג הדברים ששמם נקשר כנראה יותר מכל בסיפורי אימה אודות כאבים ועקירות מסובכות. על אף קיומם של סיבוכים שונים הקשורים בשן בינה, המציאות קודרת הרבה פחות.

מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/11/2012 תאריך עדכון: 12/12/2013
2 דקות קריאה
שן בינה היא מסוג הדברים ששמם נקשר כנראה יותר מכל בסיפורי אימה אודות כאבים ועקירות מסובכות. על אף קיומם של סיבוכים שונים הקשורים בשן בינה, המציאות קודרת הרבה פחות והטיפול בשן בינה עובר בשלום בחלק גדול מן המקרים.

שיני בינה הוא הכינוי הנפוץ לשיניים הטוחנות האחוריות ביותר בלסת העליונה והתחתונה, ובסך הכל, 4 מהן בכל הפה. שיני בינה בוקעות לרוב בגילאים 17–25 ודומות במראן לטוחנות האחרות בפה. מחקרים מראים כי צורתה של שן בינה נוטה להיות המגוונת ביותר בחלל הפה ולפעמים הופעתה של שן בינה משתנה מאדם לאדם.

בגלל מיקומן האחורי, שיני בינה מתקשות לעיתים לבקוע את רקמת החניכיים וכך הופכות ל"שן כלואה" בצורה חלקית או מוחלטת. בשל הצפיפות בחלק זה של הפה, שיני בינה נכלאות בזוויות שונות ומשונות, אלכסוניות, אופקיות ואפילו כאלה שכיוון בקיעתן לצדי הפה והלחי. פרט לכאבים הנלווים לבקיעתה של שן בינה, הופעה של שן בינה בחלל הפה קשורה במספר סיבוכים, העלולים לפגוע גם בשיניים הסמוכות לה.

בקיעה חלקית של שן בינה, במהלכה חלק מהחניכיים עדיין מכסה את כותרת השן, מציבה אתגר גדול בשמירה על היגיינת האזור. לרוב, שאריות מזון ורובד חיידקים נוטים להצטבר תחת הרקמה הרכה ולשגשג במקום תוך יצירת עששת. המיקום האחורי מקשה על אבחון מוקדם של התהליך וגם הטיפול השמרני הבסיסי בעששת (סילוק הנגע ושחזור השן) קשה יותר באתר זה.

גם מנח לא טבעי של שן בינה יכול להביא לנזקים משמעותיים, במידה ושן בינה בוקעת כלפי שן סמוכה ונלחצת לכיוונה, תוך יצירה של אתר שאינו בר ניקוי, בו תתפתח בוודאי גם דלקת חניכיים מכאיבה בנוסף לעששת.

כיצד תדעו אם אתם סובלים משיני בינה?

בשן בינה בוקעות ניתן לצפות בראי ואף לחוש במישוש. במידה וקיימים כאבים בחלק האחורי של הפה, המלווים ברגישות למגע ולעיסה, כדאי לפנות לרופא שיניים. לבקיעת שן בינה יכול להתלוות דימום קל ולעיתים גם הפרשה מוגלתית שטעמה מלוח, במידה והאיזור הזדהם.

במרפאת שיניים יבוצע צילום לקביעת מיקום השן, כיוונה ומידת קרבתה למבנים חשובים כמו שיניים סמוכות או תעלת העצב בלסת התחתונה. במידת הצורך, גם תופנו לצילום פנורמי או הדמיית CT.

טיפול בבקיעה לא טובה של שן בינה

במידה וימצא כי נוכחות השן בפה מסכנת את השיניים הסמוכות או מהווה כר פורה לזיהומים, ימליץ רופא שיניים לרוב על עקירה. כאמור, בשל המיקום האחורי ייתכן כי שן בינה תהיה כלואה תחת רקמת חניכיים ו/או עצם ויהיה צורך בהליך כירורגי קצר על מנת להוציאה בשלום.

במידה והשן שוכנת בקרבת עצבים או מבנים חשובים אחרים יהיה צורך במומחה לכירורגית פה ולסת על מנת לעקור את השן בחלקים תוך הימנעות מפגיעה בהם.

כדאי לדעת כי אנשים רבים חיים עם ארבעת שיני הבינה ללא סיבוכים או כאבים. לכל עקירה, פשוטה או מורכבת יותר, קיימים הסיבוכים הרגילים בדמות נפיחות, כאב, דימום וחום, ועל כן לא כדאי למהר ולעקור שיני בינה במידה ואין סיבה טובה לכך.

>>מחפשים כירורג פה ולסת? כנסו לאינדקס הרופאים הגדול במדינה>>
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 89 חוות דעת )
"שירות אדיב, אכפתי, סובלני ומסביר. קיימת הרגשה טובה שהגעת למקצוען בתחום."
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 31 חוות דעת )
"רופא אדיב ומקצועי"
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו