בדיקת צילום רנטגן (RONTGEN, X-RAY)
בדיקת רנטגן היא בדיקה אשר במהלכה קרינה חשמלית (אלקטרומגנטית) הנוצרת ע"י מכשיר הרנטגן חודרת דרך רקמות הגוף, ופוגעת בלוח הנמצא מאחורי הגוף. על פני לוח זה (ולעיתים באמצעות מחשב כמו במקרה של סי.טי) נוצרת תמונה ובה נראים חלקי הגוף הפנימיים דרכם עברה הקרינה.
באמצעות צילום רנטגן התמונה נוצרת נראים איברי הגוף השונים בצבעים שחור, לבן ובגוונים שונים של אפור. השוני בצבע נובע מרמת הצפיפות השונה של האיברים השונים. איברים בגופינו בעלי רמת צפיפות גבוהה יחסית, כמו למשל עצם, יספגו את רוב הקרינה המגיעה אליהם.
במילים אחרות, הקרינה לא תעבור דרכם. מצב זה יצור על הלוח המונח מאחורי הנבדק צללית לבנה בצורת העצם הספציפית. כך יקרה גם אם הקרינה תפגע במתכות או בחומרי ניגוד , שהם חומרים מיוחדים בהם משתמשים בכדי להדגיש חלקי גוף שונים.
כיוון שהקרינה לא תחדור דרכם, תיווצר צללית לבנה בצורת חלקי גוף אלו על לוח הצילום. אזורים בגוף המכילים אוויר כמו למשל הריאות ייראו כצללית שחורה, ואילו רקמות בהם יש שומן, שריר או נוזל כלשהוא ייראו בגוונים שונים של אפור.
אוכלוסיות בסיכון
במהלך צילום רנטגן בודד חלק קטן מהקרינה חודר דרך הגוף, שאר הקרינה נספגת ברקמות הגוף השונות הנמצאות בדרכן של הקרניים. האנרגיה הנספגת יכולה לגרום ל"שבר" במולקולות המרכיבות את התא (קרינה מייננת).
רוב ה"שברים" הללו מתוקנים במהרה ע"י הגוף. הסיכוי למחלות כמו סרטן עקב חשיפה לקרינה במהלך צילום רנטגן שיגרתי נמוך מאוד. מכשירי הרנטגן נבדקים ועוברים ביקורות תקופתיות בכדי לוודא כי כמות הקרינה אליה נחשפים הנבדקים הינה המינימום ההכרחי ליצירת תמונת רנטגן.
נשים בהריון - כיוון שנשים הרות נושאות ברחמן עוברים אשר רגישים יותר לקרינת הרנטגן יש לדווח לצוות המבצע את הצילום בכדי שיינקטו באמצעים הדרושים (למשל הנחת לוח עופרת על פני הבטן בכדי למנוע חדירת קרינה).
מתי עושים את הבדיקה?
צילום רנטגן מאפשר בחינת איברים פנימיים ללא ביצוע בדיקה פולשנית.
הסיבות השכיחות לביצוע צילום רנטגן הינן :
- בדיקת שלמות של עצמות, לצורך מציאת שברים או סדקים.
- בדיקת איברים שבמצב תקין אמורים להיות מלאים באוויר, כמו הריאות בזמן צילום חזה (במקרה של דלקת בריאות ייראו כתמים בהירים המציינים הימצאות נוזל מוגלתי בריאות).
- צילום רנטגן לצורך בחינת גודלם של איברים פנימיים ומיקומם ביחס לאיברים אחרים.
- בדיקה למציאת חורים בשיניים
- בדיקות נוספות כמו למשל ממוגרפיה לאבחון סרטן השד ואפילו צילום בטן לשם מציאת חפצים שנבלעו בטעות ע"י ילדים.
איך להתכונן לבדיקה?
לפני הבדיקה יש להודיע לרופא/טכנאי הרנטגן באם הינך בהריון או אם קיים סיכוי שהינך בהריון.
לפני הבדיקה יש להסיר את כל התכשיטים הנמצאים באזור המצולם, כמו כן תדרשו לעיתים להסיר בגדים כיוון שמתכות ובגדים מסוימים יכולים לחסום את קרני הרנטגן או לטשטש את איכות התמונה הנוצרת.
במהלך הבדיקה ייתכן ותתבקשו ללבוש לוח עופרת באזור איבר המין, לוח העופרת מונע חדירת קרינה ובכך מונע נזק אפשרי (אם כי הסבירות נמוכה מאוד) לתאי זרע או ביציות.
לפני בדיקות מסוימות תקבלו נוזל הנקרא חומר ניגוד, חומר הניגוד עשוי לרוב מבריום או יוד ומסייע בהדגשת אזורים שונים בגוף. ייתכן שתתבקשו לשתות חומר זה, או לקבלו בהזרקה לווריד או באמצעות חוקן בהתאם לאזור הבדיקה הנדרש. אם אתם אמורים לקבל חומר ניגוד, יידעו את הרופא לפני כן באם ידועה לכם אלרגיה לחומרים כמו יוד.
הבדיקה עצמה אינה כואבת ואינה מלווה בתחושת אי נוחות כלשהיא, פרט לצורך בעצירת הנשימה ואי תזוזה למשך כשנייה, כדי שהתמונה לא תצא מטושטשת.
אופן ביצוע הבדיקה
צילום רנטגן נעשה ע"י טכנאי רנטגן. מיקום הנבדק, מכונת הרנטגן ולוח הצילום שמאחורי הנבדק תלויים כולם בסוג הבדיקה הנדרשת כמו גם במיקומה.
צילום רנטגן יכולה להיעשות בעמידה, ישיבה או שכיבה, כל זאת בהתאם לאזור הבדיקה הנדרש ולמגבלות הנבדק. לעיתים יש צורך בצילום ממספר זוויות שונות בכדי ליצור תמונה כוללת יותר. כמו בצילום רגיל גם במקרה של צילום רנטגן תזוזה מצד הנבדק יכולה ליצור תמונה מטושטשת, לכן סביר להניח כי תתבקשו לעצור את נשימתכם או לא לזוז לפרק זמן קצר (כשנייה אחת).
אחרי הבדיקה
לאחר צילום רנטגן ניתן לשוב לפעילות שגרתית.
בעת בדיקת רנטגן רגילה אין בדרך כלל תופעות לוואי. למרות זאת, אם הוזרק לכם חומר ניגוד לצורך ביצוע הצילום, ואתם חווים : כאב, נפיחות או אדמומיות באזור הזריקה יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.
פענוח תוצאות
בדיקת רנטגן מתקבלת על לוח צילום, ובימינו ברוב המקרים, הצילום מופיע על מסך המחשב בצורה דיגיטלית בתוך דקות אחדות לאחר הצילום. פיענוח צילום רנטגן נעשה ע"י רדיולוג, רופא המומחה בפיענוח צילומי רנטגן. הפיענוח נמסר לרוב לרופא המטפל שמסביר למטופל את הממצאים.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני מכירה בחור שעבר בגיל ההתבגרות ניתוח עקב עקמת בגב. האם המחלה תורשתית? האם לילדיו יש סיכוי גבוה ללקות בעקמת יותר מלשאר האוכלוסיה?
- בעלי, בן 53, עבר תאונת דרכים לפני כשנתיים. הוא מטופל כל העת, עבר את כל הטיפולים האפשריים, כעת נמצא בבדיקת MRI שיש לו קיפוזיס דמוית שויירמן במעבר LT עם קיפוזיס של 20 מעלות במעבר, ייתכן שהדיסק הקטן ב-L1-T12 לוחץ על שורש T12 וזה מה שמפריע לו יחד עם הקי
- אני בת 74. האם לנטילת אלנדרונאט יש השפעה על שרירים, גידים וכו'? האם יש תרופה עם פחות תופעות לוואי מהאלנדרונאט?
- אני בן 26 וזה שלושה שבועות סובל מלחץ על ברך ימין בצד. הייתי אצל רופא המשפחה, הוא בדק לי את הברך על ידי לחיצה, ונתן לי הפנייה לאורתופד עם אבחנה של Arthralgia. עשיתי גם צילום של הברכיים. האורתופד אבחון שזה tendinitis knee or bursitis, והמליץ על פיזיותר
- עקב תאונת דרכים שעברתי, התחלתי להרגיש כאבים ביד ובכתף. הופניתי לעשות צילום כתף, ובתשובה נכתב "ממצא סקלרוטי תת-ראשי בזרוע". הייתי רוצה לדעת למה הכוונה.
- אני בן 65. עברתי צילום חוליות צוואר, בו נמצא כי יש היצרות בין חוליות C- 4,5 וכן היצרות בין מפרקים C 5,6. מסיבה זו אני סובל לעיתים קרובות מנימול לאורך יד שמאל. נוירולוג פסל כל סיבה אחרת לאחר בדיקת CT של הראש. טיפול של כירוקפרקטור לא הואיל. מה הלאה?
- אני בת 49. זה כשבועיים אני סובלת מכאבי גב תחתון ומכאבים עזים ברגל ימין. הכאבים אינם נסבלים, עיקר בעת שכיבה. שמתי לב שאני נכנסת למיטה ללא כאב ומתעוררת לאחר חצי שעה מעוצמת הכאבים בגב ובעיקר ברגל ובברך. בצילום רנטגן נמצאו "שינויים ספונדילוטרוטיים
- אני בת 35, סובלת 3 חודשים מכאב בגב התחתון ומכאב בכתף ובצוואר, אשר מושך לאזור החזה בצד ימין. האם יש קשר בין שני האזורים? לפי האורתופד שלי, אלו שתי מערכות שונות. אם אין קשר, מה זה יכול להיות?
- יש לי מזה 5 שנים 3 בלטי דיסק שאחד מהם רציני, מקרין על רגל שמאל, ואני צולע. טיפולי פיזיותרפיה לא עזרו לי. אורתופד גב המליץ לי לישון במשך שנה על מזרן קשיח. מהו הטיפול שאני צריך לעבור? מהו מזרן קשיח? בצבא אמרו לי שמספיק מזרן רגיל עם קרש מתחתיו. האם זה נ
- יש לי שברי מאמץ בשתי השוקיים עקב ריצה.אמרו לי לנוח 6 שבועות, וכך אני עושה. האם מותר לעשות בתקופת ההחלמה ספינינג ? לתשומת לבכם, בספינינג יש "מצב 2" ו "מצב 3" בהם נמצאים למעשה בעמידה. האם רצוי רק לשחות? או לנוח לגמרי?
מאמרים בנושא צילום רנטגן


גשר בשיניים אינו מיועד אך ורק לילדים. למעשה זהו הליך טיפולי שאולי נצטרך יותר מפעם אחת בחיינו. לכתבה המלאה


מדי שנה מוגשות בישראל עשרות תביעות בגין רשלנות רפואית, רבות מהן קשורות בתחום רפואת השיניים. איך אפשר לדעת אם הטיפול... לכתבה המלאה