בדיקת צילום רנטגן (RONTGEN, X-RAY)
בדיקת רנטגן היא בדיקה אשר במהלכה קרינה חשמלית (אלקטרומגנטית) הנוצרת ע"י מכשיר הרנטגן חודרת דרך רקמות הגוף, ופוגעת בלוח הנמצא מאחורי הגוף. על פני לוח זה (ולעיתים באמצעות מחשב כמו במקרה של סי.טי) נוצרת תמונה ובה נראים חלקי הגוף הפנימיים דרכם עברה הקרינה.
באמצעות צילום רנטגן התמונה נוצרת נראים איברי הגוף השונים בצבעים שחור, לבן ובגוונים שונים של אפור. השוני בצבע נובע מרמת הצפיפות השונה של האיברים השונים. איברים בגופינו בעלי רמת צפיפות גבוהה יחסית, כמו למשל עצם, יספגו את רוב הקרינה המגיעה אליהם.
במילים אחרות, הקרינה לא תעבור דרכם. מצב זה יצור על הלוח המונח מאחורי הנבדק צללית לבנה בצורת העצם הספציפית. כך יקרה גם אם הקרינה תפגע במתכות או בחומרי ניגוד , שהם חומרים מיוחדים בהם משתמשים בכדי להדגיש חלקי גוף שונים.
כיוון שהקרינה לא תחדור דרכם, תיווצר צללית לבנה בצורת חלקי גוף אלו על לוח הצילום. אזורים בגוף המכילים אוויר כמו למשל הריאות ייראו כצללית שחורה, ואילו רקמות בהם יש שומן, שריר או נוזל כלשהוא ייראו בגוונים שונים של אפור.
אוכלוסיות בסיכון
במהלך צילום רנטגן בודד חלק קטן מהקרינה חודר דרך הגוף, שאר הקרינה נספגת ברקמות הגוף השונות הנמצאות בדרכן של הקרניים. האנרגיה הנספגת יכולה לגרום ל"שבר" במולקולות המרכיבות את התא (קרינה מייננת).
רוב ה"שברים" הללו מתוקנים במהרה ע"י הגוף. הסיכוי למחלות כמו סרטן עקב חשיפה לקרינה במהלך צילום רנטגן שיגרתי נמוך מאוד. מכשירי הרנטגן נבדקים ועוברים ביקורות תקופתיות בכדי לוודא כי כמות הקרינה אליה נחשפים הנבדקים הינה המינימום ההכרחי ליצירת תמונת רנטגן.
נשים בהריון - כיוון שנשים הרות נושאות ברחמן עוברים אשר רגישים יותר לקרינת הרנטגן יש לדווח לצוות המבצע את הצילום בכדי שיינקטו באמצעים הדרושים (למשל הנחת לוח עופרת על פני הבטן בכדי למנוע חדירת קרינה).
מתי עושים את הבדיקה?
צילום רנטגן מאפשר בחינת איברים פנימיים ללא ביצוע בדיקה פולשנית.
הסיבות השכיחות לביצוע צילום רנטגן הינן :
- בדיקת שלמות של עצמות, לצורך מציאת שברים או סדקים.
- בדיקת איברים שבמצב תקין אמורים להיות מלאים באוויר, כמו הריאות בזמן צילום חזה (במקרה של דלקת בריאות ייראו כתמים בהירים המציינים הימצאות נוזל מוגלתי בריאות).
- צילום רנטגן לצורך בחינת גודלם של איברים פנימיים ומיקומם ביחס לאיברים אחרים.
- בדיקה למציאת חורים בשיניים
- בדיקות נוספות כמו למשל ממוגרפיה לאבחון סרטן השד ואפילו צילום בטן לשם מציאת חפצים שנבלעו בטעות ע"י ילדים.
איך להתכונן לבדיקה?
לפני הבדיקה יש להודיע לרופא/טכנאי הרנטגן באם הינך בהריון או אם קיים סיכוי שהינך בהריון.
לפני הבדיקה יש להסיר את כל התכשיטים הנמצאים באזור המצולם, כמו כן תדרשו לעיתים להסיר בגדים כיוון שמתכות ובגדים מסוימים יכולים לחסום את קרני הרנטגן או לטשטש את איכות התמונה הנוצרת.
במהלך הבדיקה ייתכן ותתבקשו ללבוש לוח עופרת באזור איבר המין, לוח העופרת מונע חדירת קרינה ובכך מונע נזק אפשרי (אם כי הסבירות נמוכה מאוד) לתאי זרע או ביציות.
לפני בדיקות מסוימות תקבלו נוזל הנקרא חומר ניגוד, חומר הניגוד עשוי לרוב מבריום או יוד ומסייע בהדגשת אזורים שונים בגוף. ייתכן שתתבקשו לשתות חומר זה, או לקבלו בהזרקה לווריד או באמצעות חוקן בהתאם לאזור הבדיקה הנדרש. אם אתם אמורים לקבל חומר ניגוד, יידעו את הרופא לפני כן באם ידועה לכם אלרגיה לחומרים כמו יוד.
הבדיקה עצמה אינה כואבת ואינה מלווה בתחושת אי נוחות כלשהיא, פרט לצורך בעצירת הנשימה ואי תזוזה למשך כשנייה, כדי שהתמונה לא תצא מטושטשת.
אופן ביצוע הבדיקה
צילום רנטגן נעשה ע"י טכנאי רנטגן. מיקום הנבדק, מכונת הרנטגן ולוח הצילום שמאחורי הנבדק תלויים כולם בסוג הבדיקה הנדרשת כמו גם במיקומה.
צילום רנטגן יכולה להיעשות בעמידה, ישיבה או שכיבה, כל זאת בהתאם לאזור הבדיקה הנדרש ולמגבלות הנבדק. לעיתים יש צורך בצילום ממספר זוויות שונות בכדי ליצור תמונה כוללת יותר. כמו בצילום רגיל גם במקרה של צילום רנטגן תזוזה מצד הנבדק יכולה ליצור תמונה מטושטשת, לכן סביר להניח כי תתבקשו לעצור את נשימתכם או לא לזוז לפרק זמן קצר (כשנייה אחת).
אחרי הבדיקה
לאחר צילום רנטגן ניתן לשוב לפעילות שגרתית.
בעת בדיקת רנטגן רגילה אין בדרך כלל תופעות לוואי. למרות זאת, אם הוזרק לכם חומר ניגוד לצורך ביצוע הצילום, ואתם חווים : כאב, נפיחות או אדמומיות באזור הזריקה יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.
פענוח תוצאות
בדיקת רנטגן מתקבלת על לוח צילום, ובימינו ברוב המקרים, הצילום מופיע על מסך המחשב בצורה דיגיטלית בתוך דקות אחדות לאחר הצילום. פיענוח צילום רנטגן נעשה ע"י רדיולוג, רופא המומחה בפיענוח צילומי רנטגן. הפיענוח נמסר לרוב לרופא המטפל שמסביר למטופל את הממצאים.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- כבר זמן רב (בערך שנתיים ואולי אף יותר) שיש לי כאבי גב (חוליות גביות ומעלה). הייתי אצל אורתופד והוא אמר לי שאני 'עצלנית' וצריכה לעשות ספורט. אין לי בעיה עם אבחנה כזו, אבל אינני מבינה למה זה כואב? יש הרבה אנשים עצלנים בעולם יותר ממני ולא כואב להם הגב.
- עקמת בגב וכאבים בפרקים - מה לעשות ?
- מדוע אסור לענוד עגילים או שרשרות מברזל בזמן צילום רנטגן פנורמי ? האם זה יכול לגרום נזק?
- מה הטיפול הביתי הטוב ביותר לכאבי גב? ולגבי בקבוק חם, האם נכון שעוזר רק לטווח הקצר ולטווח הארוך אינו מסייע - אלא פוגע בבריאות הגב? בתודה ..
- יש לי כאבי גב מאוד חזקים, וכאשר אני שוכבת על הגב אני לא מצליחה לנשום. האם יש לזה אולי קשר לפריצת דיסק? יש לציין שאני מתאמנת, עושה ספינינג ובעלת עודף משקל.
- אני בת 31, בהריון, בשבוע ה-30. לפני כשבועיים החלקתי מכסא משרדי עם גלגלים. הנפילה לא היתה קשה, נפלתי על הישבן, אך תוך כדי הנפילה התעקמה כף רגלי השמאלית באזור החיצוני, (מתחת לשלוש האצבעות החיצוניות. באותו יום חשתי כאב קל ביותר, וכך גם בימים שאחרי. לעית
- מזה שנים רבות אני סובל מגב "שנתפס". בצילום אחרון שנעשה נמצאו "שינויים ניווניים". במכון פיזיותרפיה שאליו נשלחתי הטיפול כלל: חימום המקום והליכה על הליכון. כמו כן התבקשתי כל ערב וכל בוקר לתרגל במיטה תרגילים שאמורים לחזק את השרירים. שאלותי: 1. מהם ש
- בצילום אחורי וקדמי של בית החזה נמצא "מוקד נודולרי בשדה שמאלי תחתון בקוטר 1 ס"מ, מושלך על אספקט קדמי של צלע 5". מה המשמעות?
- זמן רב אני סובל מכאבי גב תחתון. לדברי הרופא המצב נובע כנראה מאי יציבות של החוליות התחתונות. 1. כיצד מוודאים שאמנם זו הבעיה? 2. האם ניתן לרפא את הבעיה בטיפול לא ניתוחי?
- אני בת 27. כשנולדתי התפרק לי אגן הירכיים והייתי עם גבס ברגליים במשך כחצי שנה. מאז כף רגל שמאל שלי מעט עקומה פנימה, אך כמעט שלא רואים זאת, ובחורף לפעמים קשה לי לישון על צד שמאל בשל כאבים באגן. זה שנה שאני סובלת מכאבים עזים בעצם הזנב. צילום עמוד שדרה
מאמרים בנושא צילום רנטגן

ילד סורי בן 5 נפגע בפניו מכדור טועה בעת שנקלע לחילופי אש כבדים. בניתוח דרמטי, הצליחו רופאי רמב"ם לחלץ את הקליע, שנת... לכתבה המלאה


האם אנחנו משלמים את מחיר הקידמה בכאבי צוואר וגב? מחקר חדש מתריע כי שליחת הודעות טקסט מפעילה לחץ הדומה ל-23 קילוגרם ... לכתבה המלאה


הם עלולים לשבש את החיים, והם נובעים כתוצאה ממספר היבטים, כולל מתיחות שגויות, תנועות שאינן נכונות, והזדקנות. אך ניתן... לכתבה המלאה


תרגילי חימום, בניית העומס בהדרגה, טכניקה נכונה והקשבה לגוף שלכם – כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לפציעות בעת פעילות גופנית? לכתבה המלאה


שמירה על בטיחות הילדים היא בראש מעייניו של כל הורה. לכן, ריכזנו עבורכם המלצות לשם התאמת בטיחות הבית ושמירה על ילדכם... לכתבה המלאה


מהי שחיקת סחוס, מה גורם לה, מהן השלכותיה של שחיקת סחוס ואיזו שיטת טיפול יכולה לסייע לטיפול בבעיה בקלות וביעילות וא... לכתבה המלאה


תרופה חדשה לטיפול בדלקת פרקים שגרונית שאינה מגיבה לטיפולים אחרים לכתבה המלאה


כאבי גב שכיחים מאוד בעולם המערבי וההערכה היא כי לפחות שמונים אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מכאבי גב בעוצמות שונות ובגלל... לכתבה המלאה


גוף האדם הוא אומנם מכונה מופלאה ומורכבת, אך כמו כל מכונה הוא נוטה "להתקלקל" או להישחק. הבעייה היא שלגוף האדם עדיין ... לכתבה המלאה


6 שאלות על השתלת שיניים, שאתם חייבים לדעת את התשובות להן. לכתבה המלאה